Τετάρτη , 27 Νοέμβριος 2024

Αμερικανοί νευρολόγοι: 150 λεπτά άσκηση για τους άνω των 65, αλλιώς…

Η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας συνιστά 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας, κάθε εβδομάδα, για όσους είναι άνω των 65 ετών, για να καλυτερέψουν την μνήμη τους.

Ξεχνούν πού έβαλαν τα κλειδιά, δυσκολεύονται να βρουν τις λέξεις, ανεβοκατεβαίνει η διάθεση… Μετά τα 65 χρόνια, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι το σημάδι ενός νευρολογικού προβλήματος. Αυτή η κατάπτωση των νοητικών δυνατοτήτων δεν έχει επίδραση στην καθημερινότητα, αλλά μπορεί να είναι προάγγελος της ασθένειας του Αλτσχάιμερ.

Ωστόσο, οι νοητικές δυσκολίες δεν είναι κάτι μοιραίο γι’αυτή την ηλικία και υπάρχουν αποτελεσματικά όπλα για να καλυτερέψει κάποιος την μνήμη του. Θα έπρεπε, μάλιστα, να συνταγογραφούνται από τους γιατρούς, σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.
«Η τακτική σωματική άσκηση είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι έχει άριστα αποτελέσματα στην καρδιακή υγεία. Σήμερα μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι μπορεί ακόμη και να καλυτερέψει και την μνήμη των ανθρώπων που έχουν τα πρώτα συμπτώματα απώλειας. Ο,τι είναι καλό για την καρδιά είναι και για τον εγκέφαλο», συνιστά ο Ronald Peterson, υπεύθυνος ιατρικών συμβουλών οι οποίες δημοσιεύονται στο περιοδικό Neurology και διευθυντής του κέντρου ερευνών για το Αλτσχάιμερ στην  Mayo Clinic των ΗΠΑ.

Περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο …Ο γιατρός Peterson ενθαρρύνει όλους τους ηλικιωμένους που έχουν τα πρώτα συμπτώματα απώλειας μνήμης να κάνουν σωματική άσκηση για 150 λεπτά κάθε εβδομάδα. «Το επίπεδο άσκησης θα πρέπει να είναι μεσαίας έντασης, τόσης ώστε να μπορεί κάποιος να κάνει και συζήτηση περπατώντας ή τρέχοντας», συνιστά.

Οι αμερικανοί νευρολόγοι συνιστούν επίσης και άλλες ασχολίες σε περιπτώσεις απώλειας μνήμης. Σκάκι, σταυρόλεξο, εκμάθηση μια ξένης γλώσσας ή ενός μουσικού οργάνου, ό,τι επιτρέπει στο μυαλό να ασκείται είναι καλό. Σημαντική είναι και η διατήρηση ενός επιπέδου κοινωνικής ζωής.
Αυτές οι ιατρικές συστάσεις αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή που επιτρέπει να θεραπευτεί η σταδιακή απώλεια μνήμης. Λιγότερο από 1 άτομο στα 10, ηλικίας 65 ετών, εμφανίζει απώλεια μνήμης. Αλλά στα 85, πάνω από το 1/3 των ηλικιωμένων την εμφανίζουν και πάνω από τους μισούς παθαίνουν Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πάνω από 75 εκατομμύρια άνθρωποι θα πάσχουν από την ασθένεια το 2030. Είκοσι χρόνια αργότερα, αυτός ο αριθμός θα ανέλθει στα 135 εκατομμύρια.

«Τα γηρατειά δεν είναι μια παθητική διαδικασία, μπορούμε να δράσουμε υιοθετώντας ορισμένες συμπεριφορές. Αυτό μπορεί πραγματικά να αλλάξει τη ζωή όλων μας», επιμένει ο νευρολόγος.


Πηγή