Τα καρδιαγγειακά νοσήματα (CVD) αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους 17,7 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο λόγω των καρδιαγγειακών νοσημάτων, ποσοστό 31% όλων των θανάτων που καταγράφονται παγκοσμίως.
Αν και ορισμένοι από τους παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η κληρονομικότητα, δεν είναι τροποποιήσιμοι, άλλοι βρίσκονται κάτω από τον έλεγχό μας.
Ένας από τους κυριότερους τροποποιήσιμους παράγοντες για τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η υψηλή χοληστερίνη, την οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με μέσα όπως τα φάρμακα, η τακτική σωματική άσκηση και φυσικά η υγιεινή διατροφή.
ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };
Διατροφή για να ρίξετε τη χοληστερίνη
Στο πλαίσιο αυτό, μια νέα μεγάλη έρευνα (μετα-ανάλυση) που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Progress in Cardiovascular Diseases υπέδειξε ότι μια διατροφή που περιλαμβάνει πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, φυτικές ίνες, ξηρούς καρπούς και φυτικές στερόλες και μάλιστα στις κατάλληλες ποσότητες μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των επιπέδων της χοληστερίνης και ταυτόχρονα στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και άλλων σημαντικών δεικτών καρδιαγγειακού κινδύνου.
Το συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο που προτείνεται στην έρευνα βασίζεται στη λεγόμενη Portfolio Diet, μια κατά βάση χορτοφαγική δίαιτα με έμφαση σε ομάδες τροφών που μειώνουν τη χοληστερίνη, οι οποίες μάλιστα πρέπει να καταναλώνονται σε συγκεκριμένες ποσότητες. Αυτές είναι οι εξής:
- 42 γραμμάρια ξηροί καρποί ή φιστίκια την ημέρα
- 50 γραμμάρια φυτικές πρωτεΐνες την ημέρα –σόγια και τα προϊόντα της ή όσπρια όπως τα φασόλια, ο αρακάς, τα ρεβίθια ή οι φακές
- 20 γραμμάρια διαλυτές φυτικές ίνες την ημέρα –βρόμη, κριθάρι, ψύλλιο, μελιτζάνα, μπάμιες, μήλα, πορτοκάλια, μούρα
- 2 γραμμάρια φυτικές στερόλες την ημέρα –μέσω συμπληρωμάτων διατροφής ή προϊόντων που έχουν ενισχυθεί με φυτικές στερόλες κατά τη διαδικασία παραγωγής τους (π.χ. μαργαρίνη)
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η συγκεκριμένη διατροφή μπορεί να μειώσει την «κακή» LDL χοληστερίνη κατά 17%, καθώς και την ολική χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια, τη συστολική πίεση, τη διαστολική πίεση και τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης. Επίσης, υπολογίστηκε ότι μπορεί να μειώσει κατά 13% τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου σε βάθος 10ετίας.
Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα, η Δρ Χάνα Καλέοβα, διευθύντρια Κλινικής Έρευνας της Επιτροπής Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική (PCRM) και μία εκ των επιστημόνων που διεξήγαγαν την έρευνα, αναφέρει: «Παλαιότερες μελέτες και κλινικές δοκιμές έχουν δώσει ισχυρά τεκμήρια που δείχνουν ότι μια κατά βάση χορτοφαγική διατροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς. Η έρευνα αυτή δείχνει ότι συγκεκριμένες φυτικές τροφές είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές ως προς τη μείωση της χοληστερίνης και τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας γενικότερα».
Δείτε κι αυτό:
Πόσα αυγά μπορείτε να τρώτε την εβδομάδα χωρίς να κινδυνεύσει η καρδιά σας
Ύπνος & ηλικία καρδιάς: Ποια είναι η συνιστώμενη διάρκεια
Υπερβολική πρόσληψη πρωτεϊνών: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας
Σημάδια γύρω από τα μάτια που σημαίνουν ανεβασμένη χοληστερίνη (φωτογραφίες)
Πηγή