Εκτιμάται ότι το 50- 70% των ασθενών με προδιαβήτη και διαβήτη πάσχουν ταυτόχρονα από υπνική άπνοια.
Στη συντριπτική πλειονότητα των πασχόντων από υπνική άπνοια (υπολογίζεται έως και το 80%) η νόσος είναι αδιάγνωστη.
Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, η χρήση συσκευής θετικής πίεσης για την υπνική άπνοια από ασθενείς με διαβήτη ή προδιαβήτη, μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη καρδιαγγειακής νόσου.
Η μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σικάγο στις ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου McGill στον Καναδά, διαπιστώνει ότι η χρήση συσκευής για την αποφρακτική υπνική άπνοια από προδιαβητικούς ασθενείς τη νύχτα, μειώνει τις τιμές του καρδιακού ρυθμού ανάπαυσης κατά τη διάρκεια της ημέρας και συνακόλουθα τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Πρόκειται για επιστημονικό εύρημα εξαιρετικά επίκαιρο και χρήσιμο δεδομένου ότι διαβητικοί ασθενείς και όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες έναντι της νόσου COVID-19.
«Με όποιο τρόπο μπορούμε να βελτιώσουμε την καρδιαγγειακή μας υγεία, είναι σήμερα πιο σημαντικό από ποτέ» τονίζει η εκ ων συγγραφέων της μελέτης Esra Tasali, διευθύντρια του Ερευνητικού Κέντρου Ύπνου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σικάγο.
Οι ειδικοί εξέτασαν την επίδραση της χρήσης συσκευής που παρέχει στον πάσχοντα αέρα σε προκαθορισμένη πίεση μέσω ενός σωλήνα και μιας μάσκας, προκειμένου να διατηρούνται οι αεραγωγοί ανοικτοί και να μην υπάρχουν διακοπές στην αναπνοή του (συμβάντα άπνοιας), σε ασθενείς με προδιαβήτη –υψηλά επίπεδα σακχάρου που σηματοδοτούν την αρχή εκδήλωσης διαβήτη.
Διαπίστωσαν ότι όσοι χρησιμοποίησαν τη συγκεκριμένη συσκευή για δύο εβδομάδες παρουσίασαν μείωση του καρδιακού ρυθμού ανάπαυσης κατά τέσσερις έως πέντε παλμούς ανά λεπτό, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που έλαβε εικονικό φάρμακο.
Το κυριότερο όμως είναι, ότι οι καρδιακοί παλμοί τους δεν ήταν μόνο χαμηλότεροι τη νύχτα, αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός το οποίο η Esra Tasali χαρακτηρίζει εξαιρετικά σημαντικό για την καραδιαγγειακή υγεία.
Ακόμη και η μείωση ενός παλμού το λεπτό στον καρδιακό ρυθμό ανάπαυσης μπορεί να μειώσει τον μελλοντικό κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου και θνητότητας, ενώ η μείωση τεσσάρων έως πέντε παλμών το λεπτό στον καρδιακό ρυθμό ισοδυναμεί με τα οφέλη που αποκομίζει κανείς από την τακτική άσκηση.
Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό οι πάσχοντες από προδιαβήτη και διαβήτη και όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου να ελεγχθούν για υπνική άπνοια.
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association.
Διαβάστε επίσης:
Υπνική άπνοια: Ποιες αλλαγές επιφέρει στον εγκέφαλο
Υπνική άπνοια: Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στις γυναίκες;
Προδιαβήτης: Το μπαχαρικό που προλαμβάνει την εξέλιξή του σε διαβήτη
Πηγή