Δευτέρα , 6 Ιανουάριος 2025

Ανεπάρκεια βιταμινών: Δύο ελλείψεις που είναι γνωστό ότι παρεμβαίνουν στην πήξη του αίματος

Οι κιρσοί σπάνια προκαλούν προβλήματα από μόνοι τους, αλλά μπορούν να προμηνύουν άλλες σοβαρές κυκλοφορικές παθήσεις. Δύο ανεπάρκειες βιταμινών, που είναι γνωστό ότι συσχετίζονται με την εμφάνιση κιρσών, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τους μηχανισμούς πήξης του αίματος του σώματος.

Οι κιρσοί είναι διογκωμένα αιμοφόρα αγγεία και χαρακτηρίζονται από τη μόνιμη παθολογική διαστολή των επιφανειακών φλεβών των κάτω άκρων, σε συνδυασμό με αλλοίωση του τοιχώματός τους.

Υπολογίζεται ότι περίπου οι μισές γυναίκες και το ένα τέταρτο των ανδρών αναπτύσσουν κάποιου βαθμού κιρσούς καθώς μεγαλώνουν, αλλά η πάθηση δεν είναι μόνο ενδεικτική της ηλικίας.

Η αιτία των κιρσών είναι η καταστροφή ή δυσλειτουργία των βαλβίδων (πρωτοπαθής) και στη συνέχεια η απόφραξη των εσωτερικών φλεβών που καταστρέφει τις βαλβίδες (δευτεροπαθής).

Σε συνάρτηση με το μέγεθος τους διακρίνονται σε κιρσούς > 3mm, σε δικτυωτούς κιρσούς και σε ευρυαγγείες.

Το υπερηχογράφημα-doppler (triplex) θα επιβεβαιώσει αν πάσχετε από φλεβικά προβλήματα προκειμένου να λάβετε την απαιτούμενη θεραπευτική αγωγή.

Η σύνδεση δύο βιταμινών και των αγγειακών προβλημάτων

Δύο ανεπάρκειες βιταμινών μπορεί επίσης να συνδέονται με αγγειακά προβλήματα και φλεβική ανεπάρκεια.

Βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ βοηθά στη δημιουργία διαφόρων πρωτεϊνών που είναι απαραίτητες για την πήξη του αίματος και την οικοδόμηση των οστών.

Βιταμίνη Κ περιλαμβάνουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, λάχανο, μαϊντανός, σπανάκι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών και κουνουπίδι).

Ως εκ τούτου, ένα έλλειμμα θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη των κατάλληλων πρωτεϊνών για την πρόληψη της υπερβολικής αιμορραγίας, η οποία εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την υγεία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλά από τα προειδοποιητικά σημάδια που σχετίζονται με την ανεπάρκεια βιταμίνης Κ περιλαμβάνουν αιμορραγία, η οποία μπορεί να είναι ορατή ή ακόμη και μη αντιληπτή στο μάτι.

Τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους, όπως μώλωπες και υπερβολική αιμορραγία από τρυπήματα και ενέσεις.

Σύμφωνα με το British Medical Journal: «Η έλλειψη βιταμίνης Κ2 κάνει τα οστά μακριά και λεπτά, επομένως η αύξηση του ύψους από γενιά σε γενιά οφείλεται στην κακή διατροφή και στη μη βελτίωση της διατροφής.

Οι κιρσοί δεν πρέπει να συγχέονται με τις φλέβες αράχνης, οι οποίες μπορεί να αντικατοπτρίζουν ασυνήθιστα υψηλή πίεση σε μεγαλύτερες φλέβες, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Vein Health Clinics.

Να σημειωθεί πως η βιταμίνη Κ είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που εμπεριέχει τις βιταμίνες Κ1 και Κ2.

Ο τύπος Κ1 βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα φυτικά έλαια και στα δημητριακά. Η βιταμίνη Κ1, επίσης είναι γνωστή ως φυλλοκινόνη, επειδή παράγεται από τα φυτά και βρίσκεται σε υψηλότερες ποσότητες στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Ο τύπος Κ2 βρίσκεται σε μικρές ποσότητες κάποιων κρεάτων και τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση. Η βιταμίνη Κ συμβάλει συνολικά στην ομαλή πήξη του αίματος ενώ δρα θετικά στην υγεία των αρτηριών και των οστών και βοηθά επίσης στην προστασία της καρδιαγγειακής υγείας.

Η συνιστώμενη δόση βιταμίνης Κ είναι 120 μικρογραμμάρια την ημέρα για τους άνδρες και 90 μικρογραμμάρια την ημέρα για τις γυναίκες.

Εάν είστε έγκυος, θηλάζετε ή λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή καλό είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν από τη λήψη κάποιου συμπληρώματος.

Να θυμάστε, επίσης, πως όλες οι μορφές βιταμίνης Κ μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα αντιπηκτικά. Εάν λαμβάνετε τέτοιου είδους φάρμακα συμβουλευτείτε οπωσδήποτε τον γιατρό σας πριν τη χρήση.

vitamin-d.jpg

Βιταμίνη D

Μια άλλη γνωστή αιτία κιρσών είναι η έλλειψη βιταμίνης D. Όταν τα επίπεδα βιταμίνης D είναι χαμηλά, οι φλέβες σας θα δυσκολεύονται να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και μπορεί να προκύψουν φλεβικά προβλήματα. Η βιταμίνη D συμβάλει στη σωστή ροή του αίματος. Έτσι, όταν το σώμα στερείται τη συγκεκριμένη, τα αιμοφόρα αγγεία είναι πιθανό να ταλαιπωρούνται.

Η βιταμίνη D συμβάλλει στην κανονική απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, στη διατήρηση των οστών και τη φυσιολογική λειτουργία των μυών.

Επίσης, η ημερήσια πρόσληψη 250mg ωμέγα-3 λιπαρών οξέων EPA και DHA συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς.

Η έλλειψη της βιταμίνης D έχει ευρείες επιπτώσεις στην υγεία, αλλά δυστυχώς, τα συμπτώματα μιας ανεπάρκειας μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν λόγω της κακώς καθορισμένης φύσης τους.

Οι σοβαρότερες επιπλοκές που επιφέρει η έλλειψη βιταμίνης D στον οργανισμό είναι οι εξής:

  • χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα
  • η εγκατάσταση ραχίτιδας στα παιδιά
  • η ανάπτυξη οστεομαλακίας
  • αυξημένη συχνότητα πτώσεων και συνοδών καταγμάτων
  • πόνος στα οστά και στις αρθρώσεις
  • κατάθλιψη
  • αργή επούλωση πληγών

Τα χαμηλά επίπεδα του θρεπτικού συστατικού έχουν επίσης εμπλακεί στον κίνδυνο της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης στα χαμηλά άκρα.

Ο σχηματισμός του θρόμβου συνήθως συμβαίνει βαθιά μέσα στις φλέβες στο κάτω τμήμα του ποδιού, στο μηρό ή στη λεκάνη και μπορεί να γίνει θανατηφόρος εάν φτάσει στους πνεύμονες (θρομβοεμβολή).

Οι πηγές τροφίμων του θρεπτικού συστατικού περιλαμβάνουν ψάρια (σκουμπρί, πέστροφα, σολομός, τόνος σε κονσέρβα, ρέγγα, σαρδέλα), το κόκκινο κρέας, το συκώτι, τους κρόκους αυγών, τα μανιτάρια και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως ενισχυμένη μαργαρίνη, τα δημητριακά πρωινού, ο χυμός πορτοκάλι και το γάλα.

Οι τιμές της βιταμίνης D για έναν υγιή οργανισμό

Τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό μας αξιολογούνται με μια αιματολογική εξέταση που λέγεται 25-υδρόξυ βιταμίνη D ή 25 (OH) D3.

  • τιμές 25 (OH) D3>30 ng/ml θεωρούνται φυσιολογικές
  • τιμές 25 (OH) D3 20-30 ng/ml θεωρούνται ενδεικτικές ανεπάρκειας της βιταμίνης D
  • τιμές 25 (OH) D3<20 ng/ml θεωρούνται ενδεικτικές έλλειψης της βιταμίνης D

Να σημειωθεί πως η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης D πιθανά να προκαλέσει επιβλαβή υψηλά επίπεδα ασβεστίου. Μιλήστε με τον γιατρό σας, αν αντιμετωπίσετε τα εξής προβλήματα προκειμένου να αξιολογήσει την κατάστασή σας.

  • ναυτία ή και έμετος
  • απώλεια όρεξης
  • αυξημένη δίψα
  • αυξημένη διούρηση
  • αλλαγές νοητικής κατάστασης ή και διάθεσης
  • εξάντληση
  • δυσκοιλιότητα

Πηγή