Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες βιταμίνες, έτσι και τη βιταμίνη Β12, ο οργανισμός δεν μπορεί να τη συνθέσει από μόνος του.
Ο μόνος τρόπος για να τη λαμβάνει κάποιος είναι μέσω της διατροφής ή των συμπληρωμάτων.
Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται τη βιταμίνη Β12 για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τη δημιουργία του DNA, αλλά και για ένα υγιές νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα. Χρησιμοποιείται επίσης από τον οργανισμό για να απελευθερώσει την ενέργεια από τα τρόφιμα.
Τροφές πλούσιες σε Β12 είναι το κρέας, ο σολομός, το γάλα και τα αυγά.
Η ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };
Από ανεπάρκεια Β12 κινδυνεύουν όσοι ακολουθούν αυστηρά διατροφικά σχήματα που δεν περιλαμβάνουν κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Τα μωρά των οποίων οι μητέρες είναι χορτοφάγοι, μπορεί επίσης να έχουν έλλειψη βιταμίνης Β12.
Τα συμπτώματα ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12 αναπτύσσονται σταδιακά και μπορούν να επιδεινωθούν αν αφεθούν χωρίς θεραπεία.
Δείτε ποια είναι:
– Κίτρινη όψη δέρματος
– Κόκκινη γλώσσα με ή χωρίς έλκη / έλκη στο στόμα
– Αλλαγές ή απώλεια της αίσθησης της αφής
– Ανοσία στον πόνο
– Προβλήματα όρασης
– Υπερβολική κούραση
– Πονοκέφαλοι
Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας Β12 συχνά συγχέονται με αυτά της πρώιμης άνοιας.
Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους, καθώς επηρεάζει περίπου τον έναν στους 10 ανθρώπους άνω των 75 ετών.
Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με εξέταση αίματος.
Αν η ανεπάρκεια Β12 δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο οργανισμό.
Πηγή: express.co.uk
Διαβάστε επίσης:
Έξι παράδοξα σημάδια ότι σας λείπει σίδηρος
Εννιά τροφές με περισσότερο κάλιο από τη μπανάνα
Κάλιο: Από ποιες θανατηφόρες ασθένειες προστατεύει – Ποιες τροφές να προτιμάτε
Πηγή