Τις «ανησυχίες» τους σχετικά με τη μεθοδολογία που ακολούθησε η εκτεταμένη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση Lancet και οδήγησε στην αναστολή των κλινικών δοκιμών για την υδροξυχλωροκίνη εκφράζουν δεκάδες επιστήμονες σε ανοιχτή επιστολή τους.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 22 Μαΐου, βασίζεται σε δεδομένα από περίπου 96.000 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στο διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου και Απριλίου σε 671 νοσοκομεία και συγκρίνει την κατάσταση εκείνων που έλαβαν θεραπεία υδροξυχλωροκίνης με εκείνη ασθενών που δεν υποβλήθηκαν σε αυτήν.
Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αμφιλεγόμενη υδροξυχλωροκίνη δεν φαίνεται να είναι ευεργετική για τους ασθενείς της Covid και μάλιστα θα μπορούσε να αποβεί ακόμη και επιβλαβής, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.
Ο αντίκτυπος αυτής της μελέτης «οδήγησε πολλούς ερευνητές σε όλο τον κόσμο να εξετάσουν λεπτομερώς την εν λόγω δημοσίευση, γράφουν οι συντάκτες της ανοιχτής επιστολής που δημοσιεύθηκε χθες, Πέμπτη, το βράδυ.
«Αυτή η έρευνα εγείρει ανησυχίες τόσο για τη μεθοδολογία, όσο και για την ακεραιότητα των δεδομένων», επισημαίνουν οι επιστήμονες που συνυπογράφουν την επιστολή και απαριθμούν πολλά προβληματικά σημεία στη μελέτη, από την άρνηση των ερευνητών να προσφέρουν πρόσβαση στα δεδομένα μέχρι την απουσία «δεοντολογικής εξέτασης».
Επισημαίνοντας ότι η προβολή που έλαβε αυτή η μελέτη προκάλεσε σημαντική ανησυχία στους ασθενείς και τους συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές, οι συντάκτες της επιστολής ζητούν να συσταθεί, είτε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) είτε από άλλον «ανεξάρτητο και σεβαστό» φορέα, μια ομάδα που θα επιφορτισθεί με την ανεξάρτητη ανάλυση των συμπερασμάτων της μελέτης.
Μεταξύ αυτών που υπογράφουν αυτή την ανοιχτή επιστολή περιλαμβάνονται νοσοκομειακοί ιατροί, στατιστικολόγοι και άλλοι ερευνητές από όλο τον κόσμο, από το Χάρβαρντ μέχρι το Imperial College του Λονδίνου.
«Έχω σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τα οφέλη μιας θεραπείας με χλωροκίνη/υδροξυχλωροκίνη κατά της Covid-19 και ανυπομονώ να τελειώνει αυτή η ιστορία, εντούτοις πιστεύω ότι δεν μπορούμε να επικαλούμεθα την εγκυρότητα της έρευνας μόνο στην περίπτωση που κάποιο άρθρο δεν συμβαδίζει με τις αντιλήψεις μας» σχολίασε στο Twitter ο καθηγητής Φρανσουά Μπαλού, στο University College του Λονδίνου. Έτσι, προσθέτει ο ίδιος, “με βαριά καρδιά προσέθεσα το όνομά μου στην ανοιχτή επιστολή”.
Μεταξύ των υπογραφόντων είναι και ο Γάλλος Φιλίπ Παρολά, συνεργάτης του Δρος Ντιντιέ Ραούλ στη Μασσαλία, του Γάλλου επιστήμονα που υποστήριξε τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης και συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στη διάδοση αυτής της θεραπείας.
Η δημοσίευση της μελέτης στο Lancet την περασμένη εβδομάδα οδήγησε τον ΠΟΥ να αναστείλει «προσωρινά» για προληπτικούς λόγους τη συμμετοχή νέων ασθενών στις κλινικές δοκιμές με υδροξυχλωροκίνη, που πραγματοποιούνται με συνεργαζόμενους φορείς σε διάφορες χώρες.
Από την πλευρά της, η Γαλλία αποφάσισε να απαγορεύσει τη θεραπεία με υδροξυχλωροκίνη κατά της Covid-19.
Πηγή