Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται από το πάγκρεας και βοηθά στην απορρόφηση της γλυκόζης, ώστε τα επίπεδα σακχάρου στον οργανισμό να παραμένουν σταθερά. Όταν αναπτύσσεται αντίσταση στην ινσουλίνη, η γλυκόζη δεν απορροφάται σωστά, με αποτέλεσμα να προκύπτουν προβλήματα σε κάθε όργανο και σύστημα που αξιοποιεί τη γλυκόζη για να λειτουργήσει, όπως οι μύες και το συκώτι. Σε βάθος χρόνου, η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική αύξηση του σακχάρου και σε καταστροφή των κυττάρων.
Η αντίσταση στην ινσουλίνη αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για τον προδιαβήτη και τον διαβήτη τύπου 2. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην καλύτερη διαχείριση της αντίστασης στην ινσουλίνη, με στόχο να αποφευχθεί η εξέλιξή της σε διαβήτη.
Δείτε ποια είναι τα διατροφικά dos & don’ts των ειδικών για να περιοριστεί η αντίσταση στην ινσουλίνη και να προληφθούν οι αρνητικές της συνέπειες.
Διατροφικά dos
Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, όπως η μεσογειακή, βελτιώνει αποδεδειγμένα την αντίσταση στην ινσουλίνη. Η μεσογειακή διατροφή παραδοσιακά περιλαμβάνει την κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών και ελαιόλαδου. Το ψάρι, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, ενώ το κόκκινο κρέας και το κόκκινο κρασί μαζί με το γεύμα συνιστώνται σε μικρές ποσότητες.
Για την καλύτερη διαχείριση της αντίστασης στην ινσουλίνη απαιτείται ακόμη η κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα προϊόντα ολικής άλεσης, η σόγια και το καρότο, μεταβολίζονται με αργό ρυθμό κι έτσι δεν προκαλούν απότομη αυξομείωση στα επίπεδα του σακχάρου.
Συστατικά όπως το μαγνήσιο, το ασβέστιο, οι φυτικές ίνες και το κάλιο είναι επίσης απαραίτητα για την καλή ρύθμιση του σακχάρου, επομένως πρέπει να ενταχθούν στη διατροφή οι τροφές που τα περιλαμβάνουν.
Συγκεκριμένες τροφές που βοηθούν στην αντιμετώπιση της αντίστασης στην ινσουλίνη είναι οι εξής:
– λαχανικά με λίγο άμυλο, όπως το μπρόκολο και η πιπεριά
– τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως τα φασόλια και τα προϊόντα ολικής άλεσης
– τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως το άπαχο κρέας, το ψάρι και οι ξηροί καρποί
– τροφές πλούσιες σε Ω3 λιπαρά οξέα, όπως τα λιπαρά ψάρια
– αντιοξειδωτικές τροφές, όπως τα μούρα
Διατροφικά don’ts
Τροφές και ποτά που αυξάνουν πολύ και απότομα τα επίπεδα του σακχάρου πρέπει να αποφεύγονται από τα άτομα που έχουν αναπτύξει αντίσταση στην ινσουλίνη. Ενδεικτικά, αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τα εξής:
– ποτά με πολλή ζάχαρη, όπως οι χυμοί φρούτων και τα αναψυκτικά
– αλκοολούχα ποτά (σε μεγάλες ποσότητες)
– επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως αυτοί που βρίσκονται στο λευκό ψωμί και στα λευκά ζυμαρικά
– λαχανικά με πολύ άμυλο, όπως οι λευκές πατάτες, η κολοκύθα και το καλαμπόκι
– επεξεργασμένα σνακ και έτοιμα γεύματα
– αρτοποιήματα, γλυκά και παγωτά
– γαλακτοκομικά από αγελαδινό γάλα
– τηγανητά
– τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, όπως το βούτυρο και το παστό κρέας
Πέρα από τη σωστή διατροφή, για την αντιμετώπιση της αντίστασης στην ινσουλίνη συνιστάται τακτική σωματική άσκηση, έλεγχος του σωματικού βάρους, καθώς και επαρκής και ποιοτικός ύπνος.
Διαβάστε επίσης:
Αντίσταση στην ινσουλίνη: Ποιες είναι οι ανησυχητικές ενδείξεις
Τεστ με βίντεο: Δείτε αν πάσχετε από προδιαβήτη σε 60’’
Δείτε τι προκαλεί στο συκώτι σας μόλις ένα λιπαρό γεύμα
Πηγή