Συνέντευξη Τύπου με κύριο θέμα το αντιγριπικό εμβόλιο για το οποίο η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας (28/9) πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο υπουργείο Υγείας. Αναφέρθηκε ποιες ομάδες του πληθυσμού πρέπει να εμβολιαστούν πρώτες και τι ακριβώς συμβαίνει με τα παιδιά.
Επίσης τονίστηκε πως μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα γίνει αναλυτική ιχνηλάτηση αναφορικά με το ποσοστό των εμβολιασμένων και τις ομάδες που εμβολιάζονται.
Τον λόγο πρώτος πήρε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας διαμηνύοντας πως φέτος η χώρα μας εξασφάλισε 4.200.000 εμβόλια και επισημαίνοντας πως το 2019 η Ελλάδα είχε διαθέσιμα μόλις 3 εκατ. εμβόλια.
«Ο πλανήτης συγκλονίζεται από μία πανδημία και πρέπει να επιδείξουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα κυρίως για τους πολίτες που δεν έχουν ή δεν μπορούν» είπε.
«Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη είναι ο εμβολιασμός» δήλωσε και συνέστησε σε όλους τους πολίτες να ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής, να πλένουν τα χέρια τους, να αποφεύγουν την επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα και τον συγχρωτισμό και να εμβολιαστούν όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου επισημαίνοντας: «Η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη και ότι «ο εμβολιασμός της γρίπης θα γίνεται παράλληλα με την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της επιδημίας».
«Υπάρχουν διαφορές στις προσεγγίσεις για τους εμβολιασμούς. Στη χώρα μας προτεραιότητα είναι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου που αναφέρονται αναλυτικά στη σχετική εγκύκλιο» σημείωσε και διευκρίνισε «σε κανένα μέρος του κόσμου, η συνύπαρξη του κορονοϊού με τη γρίπη, δεν έχει μεταβάλλει τα προγράμματα των εμβολιασμών».
«Με την πρωτοβουλία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φέτος θα έχουμε δεδομένα για το ποσοστό των εμβολιασμένων και τις ομάδες που εμβολιάζονται» είπε και αναφερόμενοι στα παιδιά εξήγησε πως πρέπει να εμβολιαστούν όσα πάσχουν από κάποιο νόσημα, όποια έχουν στο περιβάλλον τους μωρό λίγων μηνών ή άλλο ευάλωτο άτομο που δεν μπορεί να εμβολιαστεί».
Πηγή