Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Αντιγριπικό εμβόλιο: Μπορείτε να το κάνετε αν έχετε κρυολόγημα;

Ο ετήσιος εμβολιασμός κατά της γρίπης σας βοηθάει να αποφύγετε τη σοβαρή ασθένεια κατά την περίοδο της γρίπης.

Τι γίνεται όμως αν εμφανίσετε ήπια συμπτώματα κρυολογήματος, όπως βουλωμένη μύτη και πονόλαιμο, ακριβώς πριν είναι να κάνετε το αντιγριπικό εμβόλιο; Ίσως αναρωτιέστε εάν ο εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι ασφαλής όταν έχετε κρυολόγημα.

Τα ήπια συμπτώματα κρυολογήματος δεν επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματά σας είναι μέτρια έως σοβαρά, είναι σώφρον να συμβουλευτείτε σχετικά τον γιατρό σας.

Πρέπει να κάνετε το αντιγριπικό εμβόλιο εάν είστε άρρωστοι;

Ως επί το πλείστον, η λήψη του αντιγριπικού εμβολίου ενώ είστε άρρωστοι είναι ασφαλής. Γενικά, τα ήπια συμπτώματα κρυολογήματος δεν θα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Ωστόσο, ο εμβολιασμός κατά της γρίπης ενώ είστε άρρωστοι μπορεί να εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας, σύμφωνα με τον δρ. Aditya Gaur, διευθυντής κλινικής έρευνας στο νοσοκομείο St. Jude Children’s Research Hospital.

“Τυπικά, κάποιος με ήπια ασθένεια μπορεί να λάβει κανονικά το αντιγριπικό εμβόλιο γρίπης. Αντίθετα, εάν πρόκειται για μέτρια ή σοβαρή ασθένεια, ο εμβολιασμός αναβάλλεται μέχρι να αναρρώσει το άτομο”, εξήγησε ο δρ. Gaur.

Η καθυστέρηση του ετήσιου εμβολιασμού για τη γρίπη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να αρρωστήσετε. Η περίοδος γρίπης εμφανίζεται συνήθως το φθινόπωρο και τον χειμώνα, με τα κρούσματα να αυξάνονται από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο. Προσπαθήστε, λοιπόν, να κάνετε το αντιγριπικό εμβόλιο πριν από τότε, ιδανικά το φθινόπωρο, ακόμα κι αν έχετε ήπια συμπτώματα κρυολογήματος.

Πότε να αναβάλετε το εμβόλιο κατά της γρίπης

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν λάβετε το εμβόλιο, εάν έχετε μέτρια έως σοβαρή ασθένεια με ή χωρίς πυρετό.

“Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να αναβάλλετε το αντιγριπικό εμβόλιο, για να αποφύγει τη σύγχυση των συμπτωμάτων της ασθένειάς σας με τις παρενέργειες του καθαυτού εμβολίου”, πρόσθεσε ο δρ. Gaur.

Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι έχουν μυϊκό πόνο, πονοκεφάλους και πυρετό μετά τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Εάν έχετε ήδη αυτά τα συμπτώματα, μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίσουν από εκείνα που ίσως είναι η φυσική αντίδραση του οργανισμού σας στο εμβόλιο.

Γίνεται να αρρωστήσει κανείς από το αντιγριπικό εμβόλιο;

Όχι. Το εμβόλιο κατά γρίπης δεν μπορεί να σας “κολλήσει” τη γρίπη. Αποτελείται από μια αδρανοποιημένη μορφή του ιού της γρίπης.

Τα συμπτώματα που μοιάζουν με τη γρίπη μετά τον σχετικό εμβολιασμό δεν σημαίνουν ότι έχετε μολυνθεί. Μάλιστα, αυτά τα ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη είναι συνήθεις και -εν πολλοίς- αναμενόμενες παρενέργειες μετά την λήψη οποιουδήποτε εμβολίου.

Εάν αρρωστήσετε τις πρώτες ημέρες μετά τον εμβολιασμό σας, μπορεί να έχετε κολλήσει τον ιό της γρίπης προτού το σώμα σας προλάβει να σχηματίσει αντισώματα. Κατά μέσο όρο, ο οργανισμός χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες για να αναπτύξει την επιθυμητή ανοσία στη γρίπη χάρη στο εμβόλιο.

Πώς να προστατευτείτε από τη γρίπη

Κανένα εμβόλιο δεν εγγυάται πλήρη προστασία από ασθένειες. Ωστόσο, το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε όσο το δυνατόν περισσότερο από το να αρρωστήσετε ή να εμφανίσετε σοβαρά συμπτώματα γρίπης.

Επίσης, όταν η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι συνεπής στον ετήσιο αντιγριπικό εμβολιασμό, ο ιός είναι λιγότερο πιθανό να εξαπλωθεί σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου μέσα στην κοινότητα, όπως τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, οι ηλικιωμένοι και τα βρέφη. Αυτοί, άλλωστε, είναι και πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα εάν αρρωστήσουν.

Εκτός από το ετήσιο εμβόλιο κατά της γρίπης, άλλοι τρόποι προστασίας από τη γρίπη περιλαμβάνουν:

  • Μείνετε κοινωνικά μακριά από άτομα που είναι άρρωστα
  • Μείνετε σπίτι αν είστε άρρωστοι
  • Καλύψτε το στόμα και την μύτη σας με το εσωτερικό του αγκώνα σας, εάν βήχετε ή φτερνίζεστε
  • Πλένετε τακτικά τα χέρια σας
  • Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε σαπούνι και νερό, το απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον 60% αλκοόλ βοηθά στην εξάλειψη των ιών της γρίπης
  • Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας (π.χ. μάτια, μύτη και στόμα) χωρίς να πλύνετε τα χέρια σας
    Καθαρίζετε τακτικά οποιαδήποτε επιφάνεια ή αντικείμενα αγγίζεται συχνά με τα χέρια από εσάς ή και άλλους

Πηγή: health.com


Πηγή