Ο πόνος επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, συνεπώς η διαχείρισή του είναι εξαιρετικής σημασίας. Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιο πόνο, όπως είναι η οσφυαλγία, οι κεφαλαλγίες, ο πόνος που συνοδεύει τα ρευματικά νοσήματα και πολλές ορθοπεδικές παθήσεις, η ινομυαλγία, οι διάφορες νευραλγίες, ο επίμονος μετεγχειρητικός πόνος. Στους καρκινοπαθείς, ο πόνος είναι ένα από τα βασικά αίτια του «υποφέρειν». Ωστόσο, σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου ένας στους δύο ασθενείς με χρόνιο πόνο δεν λαμβάνει την απαιτούμενη για την κατάστασή του συνολική ανακουφιστική φροντίδα.
της Φωτεινής Ντάνου
Αναισθησιολόγου, Διευθύντριας Αναισθησιολογικού Τμήματος και Κέντρου Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center
Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για παροχή φροντίδας και υποστήριξης σε ασθενείς που υποφέρουν τόσο από οξύ ή χρόνιο πόνο, όσο και από απειλητικά για τη ζωή τους νοσήματα, δημιούργησε το Κέντρο Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας. Βασισμένο στα σύγχρονα διεθνή πρότυπα, που προτάσσουν τη διαφύλαξη της ποιότητας ζωής των πασχόντων από επώδυνα σύνδρομα, το Κέντρο προσφέρει σφαιρική προσέγγιση και αποτελεσματική ανακούφιση του πόνου και των συνεπειών του.
Τι είναι η Παρηγορική Φροντίδα
Η Παρηγορική Φροντίδα έχει ως στόχο την ανακούφιση από τον πόνο και τα συνοδά συμπτώματα, είτε αυτά οφείλονται στη νόσο είτε στη θεραπεία που εφαρμόζεται για την αντιμετώπισή της, καθώς και την ανακούφιση από το άγχος που προκαλεί ένα χρόνιο ή ένα απειλητικό για τη ζωή νόσημα. Σκοπός της Παρηγορικής Φροντίδας είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής τόσο των πασχόντων όσο και των ανθρώπων που τους φροντίζουν.
Σε ποιους απευθύνεται το Κέντρο Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας
Στο Κέντρο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας μπορούν να απευθύνονται ασθενείς που παρουσιάζουν οποιουδήποτε είδους πόνο, όπως:
- Νευροπαθητικό πόνο, δηλαδή πόνο από δυσλειτουργία ή βλάβη των νεύρων, όπως μεθερπητική νευραλγία, νευραλγία τριδύμου, πόνο μέλους φάντασμα, μετατραυματική ή μετεγχειρητική νευροπάθεια, επώδυνη διαβητική νευροπάθεια, επώδυνη αγγειοπάθεια
- Πυελικό πόνο, δηλαδή πόνο έσω και έξω γεννητικών οργάνων, ουροδόχου κύστης, περινέου
- Επώδυνα σύνδρομα, όπως ινομυαλγία, αρθραλγίες γόνατος, ισχίου, ώμου και μικρών αρθρώσεων, πελματιαία απονευρωσίτιδα / άκανθα πτέρνας, κρίσεις δρεπανοκυτταρικής αναιμίας
- Παθήσεις σπονδυλικής στήλης με ή χωρίς ένδειξη χειρουργείου ή πόνο που επιμένει μετά από επέμβαση, όπως πόνο εκφυλιστικών παθήσεων σπονδυλικής στήλης, οσφυαλγία / αυχεναλγία, κάταγμα σπονδύλου (οστεοπορωτικό, μεταστατικής αιτιολογίας)
- Καρκινικό πόνο και παρενέργειες της θεραπείας ή / και συνυπάρχουσες καταστάσεις, όπως:
- Ναυτία / έμετο
- Διάρροια / δυσκοιλιότητα
- Φροντίδα στόματος / ξηροστομία / σιελόρροια
- Λεμφοίδημα
- Ανορεξία / καχεξία
- Δύσπνοια / βήχα (ξηρό / παραγωγικό)
- Κνησμό / ξηροδερμία
- Μετακτινικές βλάβες δέρματος και βλεννογόνων
- Πυρετό και εφίδρωση
- Διαταραχές ύπνου / αγχώδη διαταραχή
- Παραλήρημα / οργανικό ψυχοσύνδρομο
Πώς λειτουργεί το Κέντρο
Κατά την πρώτη επίσκεψη στο Κέντρο πραγματοποιείται λεπτομερής λήψη ατομικού ιστορικού και κλινική εξέταση από έμπειρο αναισθησιολόγο-αλγολόγο, ενώ διενεργείται ενδελεχής διαγνωστική προσέγγιση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τη σύσταση παρακλινικών εξετάσεων. Στη συνέχεια συνιστάται η ενδεικνυόμενη θεραπεία – φαρμακευτική ή/και επεμβατική.
Ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς μπορεί να ζητηθεί η συνδρομή επιπλέον ειδικού για την ορθότερη, πληρέστερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση. Για τον σκοπό αυτό, στο Κέντρο συμμετέχουν νευρολόγοι, νευροχειρουργοί, φυσίατροι, ορθοπεδικοί ογκολόγοι, ρευματολόγοι, φυσιοθεραπευτές και ψυχολόγοι.
Οι ασθενείς παρακολουθούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με τις ανάγκες τους, ενώ υπάρχει η δυνατότητα τηλεφωνικής, αλλά και ηλεκτρονικής επικοινωνίας με τους γιατρούς του Κέντρου, ώστε να πραγματοποιούνται τροποποιήσεις της εφαρμοζόμενης θεραπείας, εάν κάτι τέτοιο δεν μπορεί να περιμένει μέχρι την επόμενη συνάντηση.
Για τους νοσηλευόμενους ασθενείς, το Κέντρο ανταποκρίνεται άμεσα σε κάθε αίτημα για εκτίμηση και εφαρμογή θεραπευτικής αγωγής, ανεξάρτητα από το Τμήμα ή την Κλινική νοσηλείας.
Πηγή