Το μυστικό βρίσκεται στις σωστές αναπνοές!
Οι κρίσεις πανικού είναι επεισόδια έντονου άγχους που προκαλούν σωματικά συμπτώματα όπως η ταχυπαλμία, η έντονη εφίδρωση, το τρέμουλο, ο πόνος στο στήθος και η ναυτία. Είναι αρκετά τρομακτικές γι’ αυτόν που τις βιώνει, καθώς μπορεί να αισθάνεται σαν να παθαίνει έμφραγμα.
Μια κρίση πανικού μπορεί να κάνει την εμφάνισή της ξαφνικά, χωρίς κάποια προφανή αιτία, ή να είναι αποτέλεσμα του έντονου στρες.
Όταν βρίσκεσαι εν μέσω μιας κρίσης πανικού σίγουρα νιώθεις ότι δεν μπορείς να τη σταματήσεις. Στην πραγματικότητα όμως, αν επιστρατεύσεις όλες σου τις δυνάμεις και εστιάσεις σε ένα πολύ απλό πράγμα, την αναπνοή σου, θα δεις ότι τα πράγματα θα γίνουν αμέσως καλύτερα.
Συχνά ξεχνάμε πόσο μεγάλη επίδραση έχει η αναπνοή μας στη συνολική λειτουργία του οργανισμού μας. Όταν οι ανάσες μας γίνονται κοφτές και γρήγορες το αίσθημα του άγχους και του πανικού εντείνεται, ενώ αντίθετα όταν προσπαθούμε συνειδητά να επιβραδύνουμε τον ρυθμό εισπνοής και εκπνοής είναι σαν να «διατάζουμε» τους παλμούς μας να πέσουν και το σώμα μας να χαλαρώσει.
Μια τεχνική που ονομάζεται «στρατηγική αναπνοή» (tactical breathing) θα σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς, να ανακτήσεις τον έλεγχο των συναισθημάτων και των σκέψεών σου και να διαχειριστείς το στρες όταν πραγματικά το έχεις ανάγκη –δηλαδή σε περίπτωση που βρίσκεσαι σε κατάσταση πανικού.
Για να σταματήσεις την κρίση και να ηρεμήσεις μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, θα πρέπει να ακολουθήσεις τα παρακάτω απλά βήματα:
– Πάρε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη μετρώντας μέχρι το τέσσερα
– Κράτα την αναπνοή σου μετρώντας μέχρι το τέσσερα
– Βγάλε τον αέρα αργά από το στόμα μετρώντας μέχρι το τέσσερα
– Κράτα την αναπνοή σου πριν εισπνεύσεις ξανά μετρώντας μέχρι το τέσσερα
Κάνε 3-5 επαναλήψεις και θα διαπιστώσεις ότι αμέσως θα αισθανθείς καλύτερα.
Μπορείς να αξιοποιήσεις την τεχνική της «στρατηγικής αναπνοής» οποιαδήποτε στιγμή νιώθεις πως το στρες σε καταβάλλει και πως πλησιάζει επικίνδυνα μια κρίση πανικού.
Αν βέβαια οι κρίσεις πανικού είναι για σένα συχνό φαινόμενο, μάλλον είναι ένδειξη της λεγόμενης διαταραχής πανικού και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσεις τη συμβουλή ειδικού.
Δες κι αυτό:
Αγχώδεις διαταραχές: Ποιες είναι και πώς αντιμετωπίζονται;
Έμφραγμα vs κρίση πανικού: Ποιες είναι οι διαφορές
Το άγχος μιας νέας κοπέλας μέσα από 8 συγκλονιστικές φωτογραφίες
Κρίση πανικού: Τα συμπτώματα, τα αίτια, η θεραπεία
Πηγή