Ο βήχας είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα παθήσεων του αναπνευστικού, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως μια φυσική αμυντική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
Ο βήχας λοιπόν συμβάλλει στην αποβολή ξένων ουσιών ή βλέννας από τις αναπνευστικές οδούς. Παρόλα αυτά, ο υπερβολικός βήχας μπορεί να είναι ενοχλητικός, να διαταράξει τον ύπνο μας και γενικά να επηρεάσει την ποιότητα ζωής μας. Ο βήχας συνήθως είναι αποτέλεσμα κρυολογήματος, ή προέρχεται από λοιμώξεις, ή ακόμα και από το κάπνισμα. Έτσι, μπορεί να χωριστεί σε δύο γενικές κατηγορίες. Τον παραγωγικό βήχα, δηλαδή όταν παράγονται φλέματα, και τον ξηρό βήχα, όταν δεν υπάρχουν φλέγματα. Στο συγκεκριμένο άρθρο, θα εξετάσουμε την αποτελεσματική αντιμετώπιση του βήχα με φλέγματα.
Βήχας με φλέματα: Η σωστή αντιμετώπιση
Υπάρχουν διάφορες θεραπείες που ενδείκνυνται για τη θεραπεία και την αντιμετώπιση του βήχα. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω κάποια παραδείγματα τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν στην ανακούφιση του βήχα με φλέγμα.
9 ενδεδειγμένοι τρόποι αντιμετώπισης του βήχα με φλέγματα
Είναι σημαντικό να τονίσουμε αρχικά ότι αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε ή και να επισκεφτείτε τον γιατρό σας μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα από την ημέρα εμφάνισης των συμπτωμάτων. Ας δούμε λοιπόν το πώς μπορεί να γίνει η σωστή αντιμετώπιση του βήχα με φλέγματα:
- Τα αποχρεμπτικά ή βλεννολυτικά σιρόπια: Σύμφωνα με την αναγραφόμενη δοσολογία στις οδηγίες χρήσης της συσκευασίας. Αυτού του είδους τα σιρόπια μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του βήχα.
- Τα αναβράζοντα δισκία: Μπορούν να βοηθήσουν στη ρευστοποίηση των φλεμάτων και στην πιο εύκολη απόχρεμψή τους όπως επίσης και στον πονόλαιμο ο οποίος είναι συχνό επακόλουθο του βήχα. Τα βασικά παραδείγματα είναι τα συμβατικά δισκία και τα αναβράζοντα δισκία. Αυτού του είδους τα δισκία βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα σπίτια και αποτελούν την πρώτη, πιο προσβάσιμη καθώς επίσης και πλέον οικονομική λύση σε τέτοιου είδους περιπτώσεις.
- Ο Ευκάλυπτος: Η βασική αντιμετώπιση περιλαμβάνει εισπνοές ατμού (5 – 12 σταγόνες ευκαλυπτέλαιου σε µια κατσαρόλα µε βραστό νερό), οι οποίες βοηθούν στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος και στην καταπολέμηση του βήχα. Επίσης, βοηθούν και οι εντριβές µε διάλυμα ελαίου ευκαλύπτου στο στήθος.
- Το τσάι από θυμάρι: Είναι μια άλλη επιλογή για την καταπολέμηση του βήχα. Προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας αποξηραμένο θυμάρι σε ζεστό νερό και προαιρετικά μέλι ή λεμόνι ή και τα δύο. Αφήστε το για 10-15 λεπτά στο ζεστό νερό και μετά απολαύστε το τσάι σας. Το θυμάρι γενικά θεωρείται άριστο αντισηπτικό, αντιικό, αντιμικροβιακό και αποχρεμπτικό βότανο.
- Το τσάι με χαμομήλι: Μπορείτε να φτιάξετε ένα τσάι με χαμομήλι και να προσθέσετε μέλι ή λεμόνι ή και τα δύο αυτά συστατικά. Καταναλώστε το τσάι και αν χρειαστεί φτιάξετε και δεύτερο φλιτζάνι.
- Το μέλι: Ως γνωστόν, το μέλι χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για τη θεραπεία πληγών, από τσιμπήματα εντόμων κλπ. Το μέλι περιέχει αντιοξειδωτικά και έχει αντιβακτηριακή δράση η οποία βοηθάει στην καταπολέμηση του βήχα και του πονόλαιμου. Καταναλώστε 2-3 κουταλάκια μέλι την ημέρα για ανακούφιση των συμπτωμάτων.
- Προσπαθήστε να αποφύγετε το κάπνισμα, καθώς και το παθητικό κάπνισμα. Είναι γνωστό πως το κάπνισμα αποφέρει πολλαπλά αρνητικά αποτελέσματα για τον εκάστοτε οργανισμό, συμπεριλαμβανομένου και του βήχα.
- Διατηρείστε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο: Καλό θα είναι να πίνετε πολλά υγρά (χυμούς, νερό, τσάι) κατά τη διάρκεια της μέρας, αφού αυτά αραιώνουν τη βλέννα και διευκολύνουν το βήχα.
- Άλλη μία μέθοδος είναι η γαργάρα με αλατόνερο. Μπορεί να βοηθήσει στην αραίωση της βλέννας και να μειώσει την αίσθηση ανάγκης για βήχα.
Συμπερασματικά
Ορισμένα
φάρμακα μπορεί να έχουν ως ανεπιθύμητη
παρενέργεια το βήχα. Καλό θα ήταν να
αποφευχθεί η χρήση παλαιότερου σιροπιού
ή φαρμάκου που σας συνταγογράφησε την
προηγούμενη φορά ο γιατρός. Γενικότερα,
η γνώμη του γιατρού μας είναι πολύ
σημαντική και θα πρέπει να λαμβάνεται
υπόψη σε κάθε περίσταση.
Τέλος,
είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όταν
ο βήχας διαρκεί έως και λίγες εβδομάδες,
αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις δε
θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητικό. Στην
αντίθετη περίπτωση όμως, όταν και ξεπερνά
αυτό το χρονικό διάστημα των λίγων
εβδομάδων, είναι απαραίτητη η επίσκεψη
σε έναν ειδικό για να διερευνηθεί η
αιτία που τον προκαλεί.
Το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστούν: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ Ή ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ.
Το κείμενο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Haleon.
Πηγή