Δευτέρα , 6 Ιανουάριος 2025
Απέχει αρκετά από την πολυπόθητη συλλογική ανοσία η Γαλλία

Απέχει αρκετά από την πολυπόθητη συλλογική ανοσία η Γαλλία

Λιγότερο από το 10% του πληθυσμού έχει μολυνθεί με το νέο κορονοϊό στην περιοχή του Παρισιού και στη βορειοανατολική Γαλλία, τις δύο περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία στη χώρα, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα που εκτιμά το ποσοστό στο 4,4% σε εθνικό επίπεδο.

Στα τέλη Απριλίου, το Ινστιτούτο Παστέρ είχε δώσει τις πρώτες εκτιμήσεις για την έκταση της μόλυνσης του γαλλικού πληθυσμού, προβλέποντας ότι 5,7% (περιθώριο αβεβαιότητας μεταξύ 3 και 10%), δηλαδή 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι, φέρεται να είχε μολυνθεί στις 11 Μαΐου.

Τα επικαιροποιημένα αποτελέσματα αυτής της μοντελοποίησης, που δημοσιεύθηκαν σήμερα στο περιοδικό Science, δίνουν έναν ελαφρώς αναθεωρημένο προς τα κάτω αριθμό: 4,4% (με περιθώριο αβεβαιότητας μεταξύ 2,8 έως 7,2) δηλαδή 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι, στις 11 Μαΐου.

«Κυρίως τα διαστήματα αβεβαιότητας είναι αυτά που μετράνε: ήμασταν μεταξύ 3 και 10%, είμαστε τώρα μεταξύ 3 και 7%. Σε καθαρά επιδημιολογικό επίπεδο, αυτή η διακύμανση δεν αλλάζει τίποτα, παραμένουμε στην ίδια τάξη μεγέθους», εξήγησε ο Σιμόν Κοσεμέ, του Ινστιτούτου Παστέρ.

Σε όλες τις περιπτώσεις, ο αριθμός αυτός απέχει μακράν του επαρκούς επιπέδου για την επίτευξη συλλογικής ανοσίας που θα επιτρέψει να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα χωρίς μέτρα για τον έλεγχο της επιδημίας.

«Θα χρειαζόταν περίπου το 65% του πληθυσμού να ανοσοποιηθεί για να ελεγχθεί η επιδημία μόνο με την ανοσία», γράφουν οι συντάκτες της μελέτης.

«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν έντονα ότι χωρίς εμβόλιο, μόνο η ανοσία της ομάδας θα είναι ανεπαρκής για να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα στο τέλος της καραντίνας», επιμένουν. «Αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου για τον περιορισμό του κινδύνου μετάδοσης πρέπει να διατηρηθούν μετά τις 11 Μαΐου ώστε να αποφευχθεί η υποτροπή της επιδημίας», τονίζουν.

«Περιμένουμε περισσότερα ορολογικά δεδομένα για να μπορέσουμε να διαβαθμίσουμε καλύτερα τα μοντέλα μας και να βελτιώσουμε τις εκτιμήσεις μας», δήλωσε ο Σιμόν Κοσεμέ.

Όμως τη στιγμή που τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα αίρονται, «όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, όλες οι δημοσιευμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι είναι πιθανή μια επανάληψη της επιδημίας ελλείψει μέτρων ελέγχου», επέμεινε.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την κατάσταση στις δύο περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την επιδημία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, το 9,9% (περιθώριο από 6,6 έως 15,7%) των κατοίκων της περιοχής του Παρισιού είχε μολυνθεί στις 11 Μαΐου και το 9,1% (περιθώριο από 6 έως 14,6%) στη βορειοανατολική Γαλλία.


Πηγή