Τετάρτη , 8 Ιανουάριος 2025

Απειλεί η κύστη ωοθήκης τη γονιμότητα της γυναίκας;

Ένα αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κάθε ηλικίας είναι οι κύστεις ωοθηκών.

Αν και σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να υποχωρήσουν από μόνες του ή με τη λήψη φαρμάκων,  όταν το μέγεθός τους είναι μεγάλο, χρειάζεται να αφαιρεθούν χειρουργικά.  Επειδή, όμως, η ωοθήκη είναι ένα μικρό όργανο –περίπου στο μέγεθος μιας φράουλας- αλλά εξαιρετικής σημασίας, επειδή εκεί ωριμάζουν τα ωάρια, γι’ αυτό είναι σημαντικό να διασφαλιστεί στις γυναίκες που δεν έχουν τεκνοποιήσει ότι η λειτουργία των ωοθηκών δε θα επηρεαστεί αρνητικά από το χειρουργείο. Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος – μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO,  εξηγεί γιατί σε αυτή την περίπτωση η λαπαροσκόπηση είναι η μέθοδος με τα καλύτερα αποτελέσματα και απαντά στις σχετικά με το θέμα ερωτήσεις.  

Πώς ακριβώς γίνεται η λαπαροσκοπική αφαίρεση κύστης ωοθήκης; 
Με τη λαπαροσκόπηση η επέμβαση πραγματοποιείται διαμέσου πολύ μικρών τομών, από τις οποίες ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία και κάμερα περνούν  στην κοιλιακή χώρα. Η  αφαίρεση κύστης ωοθήκης μπορεί να γίνει με ασφάλεια και αποτελεσματικά, αφήνοντας τον υγιή ιστό των ωοθηκών στη θέση του και ανέπαφο. Οι κύστεις, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, μπορούν να αφαιρεθούν ολόκληρες, καθώς αποκόπτονται προσεκτικά από την ωοθήκη και αφαιρούνται από το σώμα με συναρμολογούμενες λαπαροσκοπικές σακούλες. 

Χρειάζεται να γίνει βιοψία; 
Είναι κανόνας οτιδήποτε αφαιρείται από το σώμα μας χειρουργικά να ελέγχεται με βιοψία. Τα αποτελέσματα τη βιοψίας, σε περίπτωση αφαίρεσης κύστης ωοθήκης, βγαίνουν περίπου 10 ημέρες μετά το χειρουργείο. Οι κύστεις  ωοθηκών,  ωστόσο, που θεωρούνται ύποπτες για καρκίνο, μπορούν να αποσταλούν για άμεση παθολογοανατομική εξέταση  (ταχεία βιοψία) κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και έτσι να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα με βάση τη διάγνωση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Υπάρχει περίπτωση να αφαιρεθεί τελικά η ωοθήκη;
Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις αν η κύστη είναι πολύ μεγάλη ή φλεγμονώδης, μπορεί τελικά να χρειαστεί να γίνει αφαίρεση της ωοθήκης. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει η άλλη ωοθήκη, όμως η πιθανότητα σύλληψης μειώνεται, αφού είναι γνωστό ότι το ωάριο που ωριμάζει κάθε μήνα απελευθερώνεται τον έναν μήνα από τη μία ωοθήκη και τον επόμενο από την άλλη.   Πιθανόν, λοιπόν, να είναι πιο δύσκολο να συλλάβει φυσιολογικά η γυναίκα που έχει χάσει τη μία ωοθήκη. Με παρακολούθηση όμως της ωορρηξίας από τον γυναικολόγο μπορεί να πετύχει εγκυμοσύνη. Σε περίπτωση, ωστόσο, που η σύλληψη καθυστερεί, καλό είναι να συμβουλευτεί έναν ειδικό σε θέματα γονιμότητας, καθώς υπάρχουν τρόποι για να συλλάβει στις περισσότερες περιπτώσεις εύκολα και γρήγορα και μάλιστα όχι απαραίτητα με εξωσωματική γονιμοποίηση, αφού αποτελεσματική μπορεί να αποδειχθεί και η μέθοδος της σπερματέγχυσης, τις μέρες που θα διαπιστωθεί με τον υπέρηχο ότι η γυναίκα έχει ωορρηξία.  

Απαιτείται νοσηλεία μετά από μια τέτοια επέμβαση;
Όχι. Μετά τη λαπαροσκοπική κυστεκτομή κύστεων ωοθηκών, η ασθενής μπορεί συνήθως να φύγει από το νοσοκομείο μέσα σε 12- 24 ώρες και να επιστρέψει στις καθημερινές της δραστηριότητες μέσα σε 1 εβδομάδα.

Μπορεί να ξεκινήσουν άμεσα οι προσπάθειες για σύλληψη μωρού; 
Στις γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί άμεσα, συνήθως συστήνουμε να ξεκινήσουν οι προσπάθειες περίπου 1 μήνα  μετά την επέμβαση. 

 
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για άλλα γυναικολογικά προβλήματα, θέματα γονιμότητας και τις τελευταίες εξελίξεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε  με τον Δρ. Θάνο Παράσχο, Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας,   Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και Ενδοσκοπική Χειρουργική.

Dr. Θάνος Παράσχος
Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας
Ειδικός στην Eξωσωματική Γονιμοποίηση
και Ενδοσκοπική Χειρουργική

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος

T: (+30) 210 6774104
Κ: (+30) 6944428242 


Πηγή