Δευτέρα , 20 Ιανουάριος 2025

Απλή καούρα ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση; 5 συμπτώματα για να ξεχωρίσετε τις δύο καταστάσεις

Νιώθετε ότι δεν μπορείτε να κρατήσετε το φαγητό στο στομάχι και αυτό επιστρέφει προς το λαιμό προκαλώντας αίσθημα καψίματος;

Αυτό που βιώνετε μπορεί να μην είναι απλή καούρα αλλά γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μία κατάσταση που οδηγεί τα οξέα και τις τροφές από το στομάχι προς τον οισοφάγο.

Ο οισοφάγος δεν είναι προστατευμένος με ειδικά τοιχώματα ώστε να μην τον καίνε τα υγρά. Αυτή είναι και η αιτία που αισθανόμαστε το κάψιμο, διότι καταστρέφονται κύτταρα από υγιή όργανα, δηλαδή αντιμετωπίζουμε ένα εσωτερικό έγκαυμα.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που κάνουν κάποιους ανθρώπους πιο ευάλωτους, όπως τα περιττά κιλά ή η παχυσαρκία, η συχνή υπερκατανάλωση φαγητού, ο ύπνος αμέσως μετά το φαγητό, ο χρόνιος βήχας κλπ.

Η διάγνωση δεν είναι πάντα εύκολη, καθώς οι άνθρωποι εκδηλώνουν διαφορετικά συμπτώματα, πολλά από τα οποία συχνά δεν παραπέμπουν σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αν η κατάσταση μείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις που οδηγούν ακόμη και σε καρκίνο.

Δείτε 5 συμπτώματα που συνδέονται με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση:

Καούρα που δεν υποχωρεί

Η καούρα είναι το κλασικό σύμπτωμα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Πρόκειται για την αίσθηση καψίματος στο στήθος, στην οποία όμως πολλοί άνθρωποι δεν δίνουν τη δέουσα προσοχή. Οι περιστασιακές καούρες και η αίσθηση δυσφορίας στο στομάχι, είναι φυσιολογικά συμπτώματα σε ένα βαθμό, όταν όμως επαναλαμβάνονται συχνά, το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Πικρή γεύση στο πίσω μέρος του λαιμού

Όταν οι τροφές και η χολή του στομάχου επιστρέφουν μέχρι το λαιμό, το όξινο περιεχόμενο μπορεί να αφήσει μια πικρή γεύση στο στόμα σας. Η διαδικασία αυτή μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο και κάψιμο στο λαιμό, αλλά και υπερβολική παραγωγή σάλιου, σε μια προσπάθεια του οργανισμού να σβήσει την αίσθηση καύσου.
Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να συνδέονται με σοβαρότερα προβλήματα όπως η οισοφαγίτιδα (βλάβη από τα οξέα που διαβρώνουν τα τοιχώματα του οισοφάγου), η διαφραγματοκήλη (η πρόπτωση ενός οργάνου της κοιλιακής χώρας στο θώρακα μέσω του διαφράγματος) ή ο οισοφάγος Barrett (μια προκαρκινική κατάσταση και ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του οισοφάγου).

 

Δυσκολίες κατάποσης

Στις επιπλοκές της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης περιλαμβάνεται η δυσκολία στην κατάποση ή η αίσθηση ότι κάποιες τροφές «κολλάνε» στο λαιμό όταν προσπαθείτε να καταπιείτε. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή και ως δυσφαγία και μπορεί να οδηγήσει σε μη φυσιολογική απώλεια βάρους, αφού το άτομο δεν μπορεί να καταπιεί την τροφή. Τροφές που συνδέονται με έντονα συμπτώματα είναι η σοκολάτα και ό,τι περιέχει καφεΐνη, τα πικάντικα και όξινα τρόφιμα. Οι πάσχοντες πρέπει να καταναλώνουν συχνά και μικρά γεύματα και να απέχουν τουλάχιστον 3-4 ώρες από το φαγητό πριν πάνε για ύπνο.

Νιώθετε ότι παθαίνετε καρδιακή προσβολή

Επειδή η καρδιά βρίσκεται στο στήθος, εκεί δηλαδή που εκδηλώνονται και τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, μπορεί να προκληθεί σύγχυση και ο πάσχων να νομίζει ότι συμβαίνει κάτι με την καρδιά του. Εάν δεν είστε σίγουροι αν ο θωρακικός πόνος είναι συνέπεια καρδιακών παθήσεων ή γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, πρέπει να σας δει άμεσα γιατρός.

Βήχας και δυσκολία στην αναπνοή

Καθώς τα οξέα του στομάχου εισέρχονται στον οισοφάγο, υπάρχει πιθανότητα κάποια από αυτά να εισέλθουν στους πνεύμονες, προκαλώντας προβλήματα στο αναπνευστικό (από επίμονο βήχα, θωρακική συμφόρηση και βραχνάδα μέχρι άσθμα, λαρυγγίτιδα, πνευμονία ή συριγμό). Εάν αντιμετωπίζετε επαναλαμβανόμενη παλινδρόμηση οξέων και ξαφνική εμφάνιση ενός αναπνευστικού προβλήματος όπως το άσθμα, ενημερώστε τον γιατρό σας για να εντοπίσει την αιτία του προβλήματος. Για τις λιγότερο έντονες παρενέργειες, όπως ο βήχας και η βραχνάδα που μπορεί να χειροτερεύουν τη νύχτα, οι ειδικοί συστήνουν να κοιμάστε με το κεφάλι ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα και να αποφεύγετε τα γεύματα 3-4 ώρες πριν τον ύπνο.

Πηγή: Women’sHealth

Διαβάστε επίσης:

Έχω γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση – Τι μπορώ να πιω;

Εσωτερικά έλκη: 4 είδη τους και με ποια συμπτώματα εκδηλώνονται


Πηγή