Οι άνδρες κάθονται κατά μέσο όρο περισσότερο χρόνο από τις γυναίκες και ως εκ τούτου έχουν ασθενέστερα οστά, ειδικά στη μέση.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν Βρετανοί ερευνητές, οι οποίοι τονίζουν ότι οι σωματικά αδρανείς άνθρωποι ηλικίας 60 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από κατάγματα.
Είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής των ανδρών συνδέεται με ασθενέστερα οστά και οστεοπόρωση.
Περισσότερα από μισό εκατομμύριο κατάγματα καταγράφονται κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας της ευθραυστότητας, αριθμός που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 27% μέχρι το 2025.
Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων του Durham και του Newcastle ανακάλυψαν ωστόσο, ότι αν οι άνδρες περπατούν 10.000 βήματα καθημερινά μπορούν να δυναμώσουν τα οστά τους.
Η Karen Hind, από το Τμήμα Επιστημών, Αθλητισμού και Άσκησης του Πανεπιστημίου του Durham, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι ο παρατεταμένος καθιστικός χρόνος μπορεί να μειώσει το μεταβολισμό του ατόμου, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και σε διαβήτη τύπου 2. Αυτό που, επίσης, γνωρίζουμε είναι ότι η σωματική αδράνεια σχετίζεται και με τη χαμηλή οστική αντοχή, γεγονός που σηματοδοτεί τον αυξημένο κίνδυνο της οστεοπόρωσης».
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 214 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 62 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν στη μελέτη Thousand Families του Πανεπιστημίου του Newcastle. Κάθε συμμετέχων φορούσε συσκευή για επτά συνεχόμενες ημέρες, η οποία κατέγραφε τη σωματική δραστηριότητα και τον χρόνο που παρέμενε καθιστός. Καταγράφηκε επίσης ο αριθμός των ημερήσιων βημάτων και στη συνέχεια συγκρίθηκε με τις συστάσεις της δημόσιας υγείας.
Μετρήθηκε επίσης η οστική πυκνότητα μέσω σάρωσης των γοφών και των σπονδυλικών στηλών. Οι συμμετέχοντες που ασκούνταν 150 λεπτά την εβδομάδα, εμφάνιζαν μεγαλύτερη αντοχή στα οστά συγκριτικά με εκείνους που παρέμεναν καθιστοί.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι το μήνυμα είναι: «Παραμείνετε δραστήριοι και μειώστε την καθιστική ζωή».
Προτείνουν ακόμη μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα όπως την στάθμευση του αυτοκινήτου μακριά από τον εκάστοτε προορισμό ή το ανέβασμα σκάλας αντί της χρήσης ασανσέρ.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στη επιστημονικό έντυπο Journal of Public Health.
Διαβάστε επίσης:
Καθιστική ζωή: Οι επιπτώσεις στις αρτηρίες των εφήβων
Παράγοντας κινδύνου για 14 ασθένειες & πρόωρο θάνατο η καθιστική ζωή – Δείτε ποιες
Θρόμβωση: Ο σοβαρός κίνδυνος για όσους βλέπουν πολλή τηλεόραση
Πηγή