Η καλή στοματική υγιεινή δεν είναι απαραίτητη μόνο για λόγους αισθητικής, για να διατηρήσουμε δηλαδή το χαμόγελό μας αστραφτερό και εντυπωσιακό.
Σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, από τη στοματική κοιλότητα ξεκινά ένας από τους πιο «δύσκολους» και θανατηφόρους καρκίνους.
Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση British Journal of Cancer υποδεικνύουν ότι τα βακτήρια που προκαλούν την περιοδοντίτιδα, μια συχνή πάθηση των ιστών που περιβάλλουν τα δόντια, εμπλέκεται στην ανάπτυξη του καρκίνου στο πάγκρεας.
Ο καρκίνος στο πάγκρεας έχει το χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης από όλους τους καρκίνους. Μόλις το 2-10% όσων εμφανίζουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου επιβιώνουν 5 χρόνια μετά τη διάγνωση. Αυτή η δυσμενής έκβαση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην καθυστερημένη διάγνωση, όταν πια ο καρκίνος έχει κάνει μεταστάσεις.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν τον ρόλο των βακτηρίων που προκαλούν την περιοδοντίτιδα στην εμφάνιση καρκίνων της στοματικής κοιλότητας αλλά και άλλων μορφών καρκίνου.
Όπως διαπίστωσαν, το βακτήριο Treponema denticola της περιοδοντίτιδας απελευθερώνει ένα ένζυμο (Td-CTLP proteinase) που εντοπίζεται επίσης σε κακοήθεις όγκους του γαστρεντερικού και συγκεκριμένα του παγκρέατος.
Παράλληλα, παρατηρήθηκε ότι το ένζυμο διευκολύνει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων σε υγιείς ιστούς, δημιουργώντας μεταστάσεις, ενώ επίσης ρίχνει τις άμυνες του ανοσοποιητικού, με αποτέλεσμα αυτό να αδυνατεί να εντοπίσει και να εξουδετερώσει τα καρκινικά κύτταρα στο σώμα.
Η μελέτη είναι η πρώτη που αποκαλύπτει την ύπαρξη του συγκεκριμένου μηχανισμού, στον οποίο εμπλέκονται τα βακτήρια του στόματος.
Τα νέα ευρήματα έρχονται να υπογραμμίσουν για μία ακόμη φορά τη σημασία της καλής στοματικής υγιεινής στην πρόληψη όχι μόνο παθήσεων του στόματος αλλά και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας.
Διαβάστε επίσης:
Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Παγκρέατος: Τα αίτια, τα συμπτώματα και η θεραπεία της «δύσκολης» νόσου
Κουίζ: Πόσα γνωρίζετε για τον καρκίνο του παγκρέατος;
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Οι 10 συμβουλές-κλειδιά του οδοντίατρου
Πηγή