Η χρήση ενός φαρμάκου για την απώλεια βάρους για να σας βοηθήσει να χάσετε κιλά σταδιακά φαίνεται να συμβάλλει στην παράταση της ζωής για άτομα με αρθρίτιδα των ισχίων ή των γονάτων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι με αρθρίτιδα που έχασαν κιλά πολύ γρήγορα δεν έδειξαν κανένα όφελος όσον αφορά την συνολική επιβίωση, αλλά έστω και μια ελαφρά αύξηση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, διαπίστωσε μια ομάδα Αμερικανών και Κινέζων ερευνητών.
“Η σταδιακή απώλεια βάρους με φάρμακα κατά της παχυσαρκίας μπορεί να βελτιώσει τη γενική ευεξία των υπέρβαρων ή παχύσαρκων ασθενών με οστεοαρθρίτιδα γόνατος ή ισχίου”, κατέληξε μια ομάδα με επικεφαλής τη δρ. Jie Wei του Central South University στην Changsha της Κίνας. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Arthritis & Rheumatology.
Πώς έγινε η έρευνα
Η παχυσαρκία μπορεί να επιδεινώσει την αρθρίτιδα και είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για πρόωρο θάνατο. Στη νέα μελέτη, η ομάδα της δρ. Wei παρακολούθησε τα αποτελέσματα για περισσότερους από 6.500 Βρετανούς, ηλικίας 40 ετών και άνω, που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και είχαν επίσης αρθρίτιδα στο γόνατο ή στο ισχίο.
Μερικοί πήραν φάρμακα για την απώλεια βάρους για να τους βοηθήσουν να χάσουν τα περιττά κιλά. Η ομάδα της δρ. Wei παρακολούθησε τα αποτελέσματά τους για διάφορες παθήσεις υγείας και θάνατο σε μια περίοδο πέντε ετών.
Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μεταξύ του 2000 και 2022, δηλαδή πριν από την εμφάνιση των δημοφιλών -πλέον- φαρμάκων για την απώλεια βάρους (σεμαγλουτίδη, τιρζεπατίδη), όπως το Wegovy και το Zepbound. Αντίθετα, οι ασθενείς έπαιρναν φάρμακα όπως η ορλιστάτη, η σιβουτραμίνη και η ριμοναμπάντη για να τους βοηθήσουν να αδυνατίσουν.
Τα οφέλη για την υγεία και τη μακροζωία φάνηκε να εξαρτώνται από το πόσο γρήγορα οι συμμετέχοντες έχασαν βάρος, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Κατά τη διάρκεια των πέντε ετών παρακολούθησης, το 4% των ατόμων με αρθρίτιδα που είχαν βιώσει αργή έως μέτρια απώλεια βάρους ενός έτους, πέθαναν, σε σύγκριση με το 5,3% εκείνων των οποίων το βάρος είχε παραμείνει σταθερό ή και αυξήθηκε.
Αυτό μεταφράζεται σε 28% μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου για άτομα με αρθρίτιδα που χάνουν βάρος με αυτόν τον σταδιακό τρόπο.
Ωστόσο, το ίδιο όφελος δεν παρατηρήθηκε στους συμμετέχοντες με αρθρίτιδα που έχασαν βάρος γρήγορα, παίρνοντας τα φάρμακα. Ο κίνδυνος θανάτου κατά τη διάρκεια των πέντε ετών παρακολούθησης ήταν στην πραγματικότητα λίγο υψηλότερος (5,4%) από εκείνους που δεν είχαν χάσει βάρος.
Όσον αφορά ορισμένες παθήσεις υγείας, όπως υπέρταση, διαβήτης τύπου 2 ή θρόμβοι αίματος (φλεβική θρομβοεμβολή), η χρήση φαρμάκων για την απώλεια βάρους φάνηκε να μειώνει τους κινδύνους, ανεξάρτητα από το αν ήταν γρήγορη ή αργή.
Αλλά με ταχύτερη απώλεια βάρους, οι πιθανότητες των συμμετεχόντων για καρδιακές παθήσεις στην πραγματικότητα αυξήθηκαν λίγο, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν χάσει βάρος.
Γιατί παρατηρήθηκε αυτό; Σύμφωνα με τους ερευνητές, προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι η υπερβολικά γρήγορη πτώση των κιλών συνδέεται με ανθυγιεινές καταστάσεις, όπως ελλείψεις σε πρωτεΐνες, ηλεκτρολύτες και μικροθρεπτικά συστατικά, που μπορεί να βλάψουν την καρδιά.
Τα ευρήματα αποδείχτηκαν “συνεπή με τις κατευθυντήριες γραμμές παγκοσμίως ότι μόνο η σταδιακή απώλεια βάρους θα πρέπει να συνιστάται για τη θεραπεία της παχυσαρκίας”, δήλωσαν οι ερευνητές.
Πηγή: healthday.com
Πηγή