Υπολογίζεται ότι στα μισά περίπου ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τεκνοποίησης, η μη επίτευξη σύλληψης σχετίζεται με την ανδρική υπογονιμότητα.
Η ανδρική υπογονιμότητα σχετίζεται με τη χαμηλή παραγωγή σπερματοζωαρίων, με την ακινησία, ή την αστοχία τους, καθώς και με τα εμπόδια που αποτρέπουν την έξοδο του σπέρματος.
Στα αίτια ανδρικής υπογονιμότητας εμπλέκονται παράγοντες όπως ασθένειες, τραυματισμοί, χρόνια προβλήματα υγείας, επιλογές του τρόπου ζωής κλπ.
Σύμφωνα με νέα ιταλική επιστημονική μελέτη, το σπέρμα που περιέχει λίγα σπερματοζωάρια, πέρα από το να μειώνει τη γονιμότητα ενός άνδρα, αποτελεί ένδειξη κακής υγείας και κινδύνου πολλών ασθενειών.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή ενδοκρινολογίας Αλμπέρτο Φερλίν του Πανεπιστημίου της Μπρέσκια, ανέλυσαν στοιχεία για 5.177 άνδρες που δεν μπορούσαν να κάνουν παιδί με τη σύντροφό τους. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };
Διαπίστωσαν ότι περίπου οι μισοί άνδρες, που είχαν μικρό αριθμό σπερματοζωαρίων, ήταν κατά μέσο όρο 20% πιθανότερο -σε σχέση με όσους είχαν κανονικά σπερματοζωάρια- να είναι υπέρβαροι (μεγαλύτερος δείκτης μάζας σώματος και μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης), να έχουν μεγαλύτερη αρτηριακή πίεση, υψηλότερη «κακή» χοληστερόλη (LDL), περισσότερα τριγλυκερίδια και χαμηλότερη «καλή» χοληστερόλη (HDL).
Είχαν επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα για μεταβολικό σύνδρομο, ένα συνδυασμό παραγόντων κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη, καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού. Εμφάνιζαν ακόμη μεγαλύτερη ινσουλινοαντίσταση, μια διαταραχή που επίσης σχετίζεται με τον διαβήτη τύπου 2.
Εκτός από αυτά, οι άνδρες με λίγα σπερματοζωάρια (κάτω από 39 εκατομμύρια ανά εκσπερμάτωση) είχαν 12πλάσια πιθανότητα για υπογοναδισμό, δηλαδή χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Οι μισοί άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη είχαν οστεοπόρωση ή χαμηλή οστική μάζα που αποτελεί πρόδρομο της οστεοπόρωσης.
Αυτά τα ευρήματα, σύμφωνα με τον Φερλίν, δείχνουν ότι το αραιότερο σπέρμα σχετίζεται με χειρότερη καρδιομεταβολική υγεία.
Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι το εξασθενημένο σπέρμα προκαλεί αυτές τις μεταβολικές διαταραχές, αλλά ότι η ποιότητα του σπέρματος αποτελεί «καθρέφτη» της γενικότερης υγείας του άνδρα.
Όπως είπε, οι υπογόνιμοι άνδρες, πέρα από την κατάλληλη θεραπεία για να κάνουν παιδί, θα πρέπει να επισκεφθούν γιατρό για ένα γενικότερο τσεκ-απ, κάτι που σήμερα σπάνια συμβαίνει.
«Οι στείροι άνδρες είναι πιθανό να έχουν σοβαρά συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας ή παράγοντες κινδύνου που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα ζωής τους και να τη συντομεύσουν», προειδοποίησε ο Ιταλός ενδοκρινολόγος, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ιταλικής Εταιρείας Ανδρολογίας και Σεξουαλικής Ιατρικής.
Η ανακοίνωση έγινε στο ετήσιο συνέδριο «ENDO 2018» της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στο Σικάγο.
Διαβάστε επίσης:
Υπό εξαφάνιση το ανδρικό σπέρμα – Οι βασικές αιτίες της ανδρικής υπογονιμότητας
Γονιμότητα άνδρα: Οι τροφές που την ενισχύουν
Συχνή εκσπερμάτιση και ποιότητα σπέρματος: Ποια είναι η σχέση τους
Πηγή