Πέμπτη , 28 Νοέμβριος 2024

Αρρυθμίες και αλκοόλ: Γιατί αποτελούν θανατηφόρο συνδυασμό

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου στους ανθρώπους με μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, προειδοποιεί νέα μελέτη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τους θανάτους περίπου 115.000 ασθενών ηλικίας 15-54 ετών που νοσηλεύτηκαν για αρρυθμία μεταξύ 2010 και 2014.

Σχεδόν το 10% των ασθενών έκαναν κατάχρηση αλκοόλ, η οποία ορίζεται ως κατανάλωση που προκαλεί προβλήματα στο σπίτι, στην εργασία ή στο σχολείο, ανεξάρτητα από το εάν το άτομο θεωρείται σωματικά εξαρτημένο ή όχι.

Οι πάσχοντες από αρρυθμία είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν στο νοσοκομείο εάν είχαν φραγμένες αρτηρίες, διαβήτη ή ήταν από 45 έως 54 ετών.

Μετά την προσαρμογή άλλων παραγόντων κινδύνου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με αρρυθμία είχαν 72% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία πριν πάρουν εξιτήριο, εάν είχαν διαγνωστεί και για κατάχρηση ή εξάρτηση από το αλκοόλ.

«Η κατάχρηση αλκοόλ έχει σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική υγεία και οδηγεί σε περισσότερες ασθένειες και θάνατο ανθρώπων με καρδιοπάθειες. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που διερευνά εάν η κατάχρηση αλκοόλ αποτελεί παράγοντα κινδύνου θανάτου σε ασθενείς που νοσηλεύονται με αρρυθμία», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Rikinkumar Patel, του Τμήματος Ψυχιατρικής στο Griffin Memorial Hospital στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ.

Οι αρρυθμίες συμβαίνουν όταν η καρδιά χτυπά πολύ αργά, πολύ γρήγορα ή ακανόνιστα. Τα υποκείμενα καρδιακά προβλήματα μπορεί να οδηγήσουν σε αρρυθμία, όπως και η υπερκατανάλωση αλκοόλ.

«Οι γιατροί πρέπει να ενημερώνουν τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το αλκοόλ για τον κίνδυνο να νοσηλευτούν με αρρυθμία και φυσικά τον αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν» προσθέτει ο Patel.

Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.

Διαβάστε επίσης:

Αλκοόλ: Πόσο αυξάνει την περίμετρο μέσης & τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Κολπική μαρμαρυγή: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που μειώνουν τον κίνδυνο αρρυθμίας

Αλκοόλ: Με ποιους θανάσιμους κινδύνους συνδέεται η άμετρη κατανάλωση (έρευνα)


Πηγή