Η σωματική αδράνεια που χαρακτηρίζει τον σύγχρονο τρόπο ζωής οδηγούν σε εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως από παθολογικές και μεταβολικές διαταραχές οφειλόμενες στην απουσία φυσικής δραστηριότητας.
Τα οφέλη της βάδισης έχουν τεκμηριωθεί από πολλές επιστημονικές έρευνες, καθώς έχει βρεθεί ότι μειώνει τα καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, βοηθά στη ρύθμιση του διαβήτη και του σωματικού βάρους, προλαμβάνει την άνοια, την κατάθλιψη και την απώλεια μνήμης, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνων, οστεοπόρωσης, λοιμώξεων και καταπολεμά το στρες.
Στη μελέτη παρακολούθησης Framingham Heart Study που διεξάγεται στη Μασαχουσέτη εδώ και 70 χρόνια, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περίπου 640 ενήλικες, εστιάζοντας αυτή τη φορά σε παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να φορούν έξυπνα ρολόγια που παρακολουθούσαν τον αριθμό των βημάτων που έκαναν κάθε μέρα, ενώ κατέγραφαν την πίεση του αίματος μία φορά την εβδομάδα.
Αυτό διήρκεσε για περίπου πέντε μήνες και οι συμμετέχοντες έκαναν κατά μέσο όρο περίπου 7.500 βήματα την ημέρα.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι περπατούσαν καθημερινά είχαν σημαντικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, διαπίστωσαν όμως ότι για κάθε 1.000 βήματα που έκαναν η συστολική αρτηριακή πίεση ήταν περίπου 0,45 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg) χαμηλότερη.
Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που κάνει κατά μέσο όρο 10.000 βήματα την ημέρα θα έχει συστολική πίεση κατά 2,25 μονάδες χαμηλότερη από κάποιον που κάνει τα μισά (5.000 βήματα).
«Η μελέτη επιβεβαιώνει τη σχέση φυσικής δραστηριότητας και αρτηριακής πίεσης και αυξάνει την πιθανότητα η παχυσαρκία να επιβαρύνει αυτή τη σχέση», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Δρ. Mayank Sardana, καρδιολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο.
«Θα ήταν χρήσιμο να εξετάσουμε σε ποιο βαθμό θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι έξυπνες συσκευές για να ενισχύσουν τη σωματική δραστηριότητα, να μειώσουν το βάρος στα παχύσαρκα άτομα και να μειώσουν την αρτηριακή πίεση» πρόσθεσε.
Πηγή: Science Daily
Διαβάστε επίσης:
Αρτηριακή πίεση στα 30-40: Οι τιμές που προβλέπουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο (έρευνα)
Άσκηση: Το είδος που μειώνει την αρτηριακή πίεση και την ακαμψία των αρτηριών
Αρτηριακή πίεση: Μπορείτε να τη μειώσετε φυσικά – Δείτε πώς (εικόνες)
Πηγή