Σάββατο , 30 Νοέμβριος 2024
Ασυμπτωματικοί ως το τέλος: Τι δείχνει έρευνα στους ασθενείς με κορονοϊό

Ασυμπτωματικοί ως το τέλος: Τι δείχνει έρευνα στους ασθενείς με κορονοϊό

Το θέμα της εμφάνισης των συμπτωμάτων του κορονοϊού έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία μετά την άρση του lockdown και την επανέναρξη του τουρισμού. Το ερώτημα παραμένει: Πόσοι ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοϊού SARS-CoV-2 θα μείνουν έτσι έως το τέλος της λοίμωξης και πόσοι βρίσκονται απλώς σε ένα αρχικό στάδιο και θα αναπτύξουν συμπτώματα αργότερα;

Νέα μικρή ιαπωνική έρευνα διαπιστώνει πως η συντριπτική πλειονότητα των ασυμπτωματικών, περίπου οι εννέα στους δέκα, θα παραμείνουν χωρίς συμπτώματα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Υγείας Φουτζίτα, οι οποίοι έκαναν τη δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», παρακολούθησαν την πορεία 96 ασυμπτωματικών ασθενών που βρίσκονταν στο κρουαζιερόπλοιο «Diamond Princess», όταν ξέσπασε η πανδημία Covid-19 και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Ιαπωνίας για απομόνωση και παρακολούθηση.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, διαπιστώθηκε ότι από τους 96 ασυμπτωματικούς επιβάτες, μόνο 11 (ποσοστό 11%) εμφάνισε κάποια συμπτώματα στην πορεία της λοίμωξης, συνεπώς πρέπει να χαρακτηρισθούν προσυμπτωματικοί, ενώ οι υπόλοιποι παρέμειναν πλήρως ασυμπτωματικοί.

Σύμφωνα με τον δρα Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής λοιμωξιολόγο στις ΗΠΑ, το 25% έως 45% των ανθρώπων που μολύνονται από τον κορονοϊό δεν θα εμφανίσουν συμπτώματα (μερικές μελέτες θεωρούν ακόμη μεγαλύτερο αυτό το ποσοστό). Υπάρχει γενική επιστημονική ομοφωνία, με βάση επιδημιολογικές έρευνες, ότι οι ασυμπτωματικοί μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, αλλά είναι ασαφές εάν αυτό συμβαίνει με όλους και σε ποιο βαθμό. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για να γνωρίζει κανείς πόσο μολυσματικοί είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς.

Από την άλλη πλευρά, θεωρείται δεδομένο ότι οι προσυμπτωματικοί τείνουν να είναι πιο μολυσματικοί και άρα πιο επικίνδυνοι για την εξάπλωση της νόσου Covid-19. Το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία από το «Princess Diamond» (όπου μολύνθηκαν συνολικά 712 από τους 3.711 επιβάτες και μέλη πληρώματος), οι προσυμπτωματικοί είναι λίγοι μεταξύ των ασυμπτωματικών, αποτελεί θετικό νέο.

Η ιαπωνική μελέτη δείχνει, επίσης, ότι η ηλικία παίζει ρόλο-κλειδί για τον εντοπισμό των προσυμπτωματικών μεταξύ των ασυμπτωματικών: Για κάθε ένα έτος μεγαλύτερης ηλικίας αυξάνεται κατά 8% η πιθανότητα εκδήλωσης συμπτωμάτων σε κάποιον ασυμπτωματικό. Συνεπώς, οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που διαγιγνώσκονται μέσω τεστ ότι έχουν τον κορονοϊο και είναι ασυμπτωματικοί είναι αυτοί που είναι πιθανότερο αργότερα να εμφανίσουν συμπτώματα.

Η μέση ηλικία των ασυμπτωματικών επιβατών και μελών πληρώματος του κρουαζεροπλοίου ήταν τα 60 έτη, ενώ ο ένας στους τέσσερις (27%) είχε κάποιο υποκείμενο χρόνιο νόσημα, όπως υπέρταση ή διαβήτη. Οκτώ ημέρες μετά τη διάγνωση με αρχικό μοριακό τεστ ότι είχαν λοίμωξη Covid-19, σχεδόν οι μισοί από τους ασυμπτωματικούς (48%) βρέθηκαν αρνητικοί στον επανέλεγχο, συνεπώς ο ιός είχε, πλέον, καθαρίσει από το σώμα τους, ενώ μετά από 15 μέρες αυτό είχε συμβεί στο 90% των ασυμπτωματικών.


Πηγή