Καλά νέα για τους πάσχοντες από καρδιοπάθεια που έχουν παλαιότερους βηματοδότες και εμφυτευμένους καρδιομετατροπείς-απινιδωτές στο σώμα τους, δίνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία επιβεβαίωσε ότι οι μαγνητικές τομογραφίες είναι ασφαλείς για αυτούς τους ασθενείς, ακόμη και αν η διαγνωστική εξέταση αφορά το στήθος τους.
Μέχρι σήμερα τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά των εμφυτευμένων αυτών συσκευών θεωρούνταν ευάλωτα σε δυσλειτουργία, αν εκτίθεντο σε μαγνητικά πεδία και ραδιοκύματα. Η νέα μελέτη δείχνει ότι, σε γενικές γραμμές, αυτό δεν ισχύει, αρκεί να λαμβάνονται κάποιες προφυλάξεις.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής δρα Χένρι Χάλπεριν του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μελέτησαν 1.509 ασθενείς με εμφυτευμένο βηματοδότη (το 58%) ή καρδιομετατροπέα-απινιδωτή (42%), οι οποίοι υποβλήθηκαν σε τομογραφίες στήθους με μαγνητικά πεδία έντασης 1,5 Τέσλα.
Διαπιστώθηκε ότι οι τομογραφίες δεν δημιούργησαν κανένα κλινικά σημαντικό πρόβλημα. Σε εννέα περιπτώσεις οι συσκευές εμφάνισαν κάποια διαταραχή, αλλά μόνες τους έκαναν επανεκκίνηση σε ασφαλή λειτουργία (backup mode).
Σε όλες τις περιπτώσεις πλην μιας, το πρόβλημα ήταν παροδικό. Στη μία και μόνη αυτή περίπτωση η συσκευή έπρεπε να αντικατασταθεί, αλλά αυτό οφειλόταν στο ότι είχε πεσμένη μπαταρία και δεν ήταν δυνατό να επαναπρογραμματισθεί κανονικά. Συνεπώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, μια σχεδόν νεκρή μπαταρία είναι πιθανώς ένας από τους λίγους λόγους για να μην κάνει ο ασθενής μαγνητική τομογραφία.
Σε πέντε άλλες περιπτώσεις οι γιατροί σταμάτησαν πρόωρα τη διαγνωστική μαγνητική απεικόνιση. Στη μία περίπτωση οι παλμοί της καρδιάς ενός ασθενούς έπεσαν κάτω από τους 40 το λεπτό, σε μία άλλη περίπτωση έγιναν αντίθετα πολύ γρήγοροι, ενώ στους υπόλοιπους τρεις ασθενείς οι γιατροί έκριναν ότι η τομογραφία δεν παρήγαγε κάποια χρήσιμη απεικόνιση.
«Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι σχεδόν ο καθένας με βηματοδότη ή εμφυτευμένο απινιδωτή μπορεί, με λίγους περιορισμούς, να κάνει μαγνητική τομογραφία, αν τη χρειάζεται, εφόσον οι συσκευές είναι σωστά ρυθμισμένες πριν την εξέταση και έχουν ληφθεί προφυλάξεις ασφαλείας» δήλωσε ο Χάλπεριν.
Για να αποτρέψουν τυχόν προβλήματα, οι ερευνητές είχαν φροντίσει να αναπρογραμματίσουν τις εμφυτευμένες συσκευές, έτσι ώστε να προκαλέσουν έναν συγκεκριμένο ρυθμό καρδιάς στους ανθρώπους των οποίων η καρδιά δεν χτυπά από μόνη της. Επίσης απενεργοποίησαν ορισμένες λειτουργίες των συσκευών, που θα μπορούσαν να τις κάνουν να αντιδράσουν ανεξέλεγκτα στα μαγνητικά πεδία του τομογράφου. Μετά την εξέταση, οι εμφυτευμένες συσκευές επανήλθαν στις αρχικές ρυθμίσεις τους.
Η αρμόδια εποπτική αρχή των ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), θεωρεί ασφαλείς για μαγνητικές τομογραφίες τις νεότερης γενιάς εμφυτευμένες συσκευές. Όμως η μεγάλη πλειονότητα των περίπου έξι εκατομμυρίων τέτοιων συσκευών παγκοσμίως είναι παλαιότερης γενιάς.
Μία μελέτη φέτος το Φεβρουάριο σε 1.318 ασθενείς είχε δείξει ότι και αυτές οι παλαιότερες συσκευές είναι ασφαλείς γενικά (αλλά τότε οι τομογραφίες δεν είχαν γίνει στην περιοχή του στήθους), κάτι που επιβεβαιώνει πλέον και η νέα έρευνα που εστιάσθηκε στις τομογραφίες ειδικά στο στήθος.
localStorage.clear();
Πηγή