Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατοπικής Δερματίτιδας στις 14 Σεπτεμβρίου πραγματοποίησε η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔAΕ).
Εύκολη πρόσβαση των πασχόντων από μέτρια ή σοβαρή ατοπική δερματίτιδα στις βέλτιστες θεραπευτικές αγωγές, αλλά κυρίως στη διευκόλυνση των δερματολόγων στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ), ζητά η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔAΕ), ώστε η όλη διαδικασία χορήγησης των καινοτόμων θεραπειών να γίνει πιο ευέλικτη και πιο φιλική προς όλους, ασθενείς και γιατρούς.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατοπικής Δερματίτιδας (14 Σεπτεμβρίου), ο πρόεδρος της ΕΔAΕ Γιάννης Μπάρκης, σημείωσε ότι με τη βοήθεια των σύγχρονων φαρμάκων, αντιμετωπίζονται με εξαιρετικά αποτελέσματα τα βασανιστικά συμπτώματα της νόσου, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων.
Τι είναι ατοπική δερματίτιδα
Η ατοπική δερματίτιδα (αλλιώς ατοπικό ή βρεφικό έκζεμα) είναι μια χρόνια, κνησμώδης, φλεγμονώδης νόσος του δέρματος που εμφανίζεται κυρίως στην παιδική ηλικία και έχει πορεία με εξάρσεις και υφέσεις. Προσβάλλει το 10-20% των παιδιών και το 2-4% των ενηλίκων. Η σοβαρή ατοπική δερματίτιδα στην παιδική ηλικία συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας σε τροφικά αλλεργιογόνα. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν ξηροδερμία και φλεγμονώδη εξανθήματα, τα οποία καλύπτουν εκτεταμένες περιοχές του σώματος με αποτέλεσμα, το δέρμα στα σημεία αυτά, όχι μόνο να πονά και να προκαλεί έντονο κνησμό ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά να είναι και πιο ευάλωτο σε μολύνσεις.
Aτοπική δερματίτιδα στα παιδιά
Το 10% -20% των παιδιών πάσχει από ατοπική δερματίτιδα. Σε ελληνική μελέτη, το ποσοστό έφτασε το 30%. Το 45% εμφανίζεται τους πρώτους 6 μήνες της ζωής και στο 70% υφίεται πλήρως προ της εφηβείας. Τα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα που την εμφανίζουν έως 2 ετών, έχουν 50% πιθανότητα να εμφανίσουν αργότερα άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα. Η σοβαρή κλινική εικόνα στα παιδιά, συνυπάρχει με τροφική αλλεργία. Τα στοιχεία έδωσε ο Γεώργιος Ζαραφωνίτης, Ms, MD διευθυντής στο Δερματολογικό Τμήμα του νοσοκομείου “Η Αγία Σοφία”.
Στα βρέφη, οι βλάβες αφορούν κεφάλι και άκρα και κορμό, ενώ αργότερα αφορούν όλο το σώμα στις καμπτικές κυρίως επιφάνειες. Συνυπάρχει με άλλα φλεγμονώδη νοσήματα και επιπλέκεται με έλλειψη ύπνου και ψυχιατρικές διαταραχές. Προληπτικά πρέπει να γίνεται χρήση βαμβακερών ρούχων, αποφυγή πισίνας με χλώριο, αποφυγή ακάρεων και σκόνης, καθώς και αποφυγή επαφής με τρίχωμα ζώων. Στα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνεται και η καλή ενυδάτωση του δέρματος σε λουτρό με χλιαρό νερό, και αμέσως μετά, μαλακτικά ή προϊόντα με ουρία ή γαλακτικό αμμώνιο.
Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία πρωτοστατεί στην εκπαίδευση και ενημέρωση του κοινού γι’ αυτή τη χρόνια, κνησμώδη, φλεγμονώδη νόσο του δέρματος, που απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης για τη σημασία του δερματολογικού ελέγχου και την αναζήτηση κατάλληλης και εξειδικευμένης θεραπείας.
Πηγή