Τρίτη , 21 Ιανουάριος 2025

Αυξημένος ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων για τις γυναίκες λόγω στρες

Το άγχος επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία και οι γυναίκες με καρδιακές παθήσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε επιπλοκές, έδειξε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology».

Παλιότερες μελέτες είχαν δείξει πως οι άνδρες εν σχέσει με τις γυναίκες, είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν «ισχαιμία του μυοκαρδίου» ως απόρροια του στρες που βιώνουν. Αυτό σημαίνει μείωση του αίματος που ρέει στην καρδιά άρα και αύξηση κινδύνου θανατηφόρων καρδιακών επιπλοκών. 

Ερευνητές αποκάλυψαν σε νέα μελέτη το λόγο που συμβαίνει αυτό. Όταν οι γυναίκες βρίσκονται σε καθεστώς ψυχικής πίεσης και στρες, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται περισσότερο από ό,τι στους άνδρες, με αποτέλεσμα να έχουν περισσότερες πιθανότητες καρδιακών προβλημάτων.  

«Παραδοσιακά οι γιατροί έχουν επικεντρωθεί στο πόσο καλά ανταποκρίνεται η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία στο σωματικό άγχος» επεσήμανε ο εκπρόσωπος της American Heart Association και ιατρικός διευθυντής του Κέντρου Υγείας Γυναικών της NYU Langone, Δρ. Nieca Goldberg, που δε συμμετείχε στη μελέτη. Συμπλήρωσε, όμως, πως «δε μπορούμε σε καμμία περίπτωση να αγνοήσουμε το θέμα του ψυχικού στρες, αναφορικά με τη θεραπεία των καρδιακών παθήσεων, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες.»

Τόνισε πως δεν υπάρχει ενιαία λύση για την αντιμετώπιση του στρες. Μερικοί άνθρωποι βοηθιούνται με το να περπατούν ή να εφαρμόζουν τεχνικές χαλάρωσης, ενώ άλλοι χρειάζεται να απευθυνθούν σε ειδικούς. «Τα αίτια και οι ρίζες του άγχους για τον καθένα είναι μοναδικά. Έτσι εμείς, ως γιατροί, πρέπει να εργαστούμε με τους ασθενείς ξεχωριστά» δήλωσε ο Δρ. Goldberg. 

Το δείγμα της μελέτης αποτελείτο από 678 άτομα με στεφανιαία νόσο, δηλαδή που οι «πλάκες» συσσωρεύονται σε μεγαλύτερες αρτηρίες, προκαλώντας συχνά πόνο στο στήθος και δύσπνοια. Η στεφανιαία νόσος μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακό επεισόδιο εάν μια πλάκα πάθει ρήξη και μπλοκάρει εντελώς μια αρτηρία. 

Κάθε ασθενής που συμμετείχε στη μελέτη υπεβλήθη σε μια διαδικασία ψυχικής ταραχής και οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν απεικονιστή καρδιάς για να διαπιστώσουν εάν αυτό προκάλεσε ισχαιμία του μυοκαρδίου.
 
Το 15% των ασθενών εμφάνισε ισχαιμία προκαλούμενη από στρες, με τους άνδρες και τις γυναίκες να επηρεάζονται σε ίδια επίπεδα. Όμως οι υποκείμενες αιτίες διέφεραν μεταξύ των δύο φύλων.

«Στις γυναίκες προκαλείται κυρίως από στένωση σε μικρά αιμοφόρα αγγεία» είπε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Viola Vaccarino, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Emory του Rollins School of Public Health της Ατλάντα. «Όταν οι άνδρες ανέπτυξαν ισχαιμία, ήταν επειδή το ψυχικό στρες πυροδότησε αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού χτύπου, γεγονός που ενίσχυσε το «φόρτο εργασίας» της καρδιάς.» 

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, είναι ήδη γνωστό πως οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν «μικροαγγειακή δυσλειτουργία» από ό,τι οι άνδρες. Προβλήματα, δηλαδή, στα μικρά αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά. Οι αρτηρίες αυτές δεν είναι φραγμένες με πλάκες, όμως έχουν βλάβη που μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος. 

Ο Δρ. Goldberg συμπληρώνει πως «αυτό το υψηλότερο ποσοστό μικροαγγειακής δυσλειτουργίας μπορεί να εξηγήσει το λόγο για τον οποίο οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη τάση στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων».

Τι πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι με καρδιακές νόσους;
Η Δρ. Vaccarino δήλωσε πως πολλοί άνθρωποι με ισχαιμία που σχετίζεται με το στρες δεν το γνωρίζουν, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις είναι «ήσυχη» ή ασυμπτωματική. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να εξετάσουν τους στρεσογόνους παράγοντες στη ζωή τους. 

Απλές τεχνικές όπως η καθοδηγούμενη χαλάρωση ή ο διαλογισμός μπορεί να είναι μια καλή αρχή για αυτούς. Η γυμναστική και το περπάτημα είναι μια ακόμα λύση, όχι μόνο επειδή μπορεί να βοηθήσει στο να ξεπεράσει κανείς το άγχος, αλλά θα βοηθήσει και τα αιμοφόρα αγγεία να διασταλούν, αποτέλεσμα αντίθετο αυτού που προκαλεί το στρες. 

Το ζητούμενο, σύμφωνα με ειδικούς, είναι ότι πρέπει να βρούμε υγιείς τρόπους αντιμετώπισης του στρες. Τέλος, τόνισαν πως δεν είναι αρκετά σαφές αν το στρες μπορεί να προκαλέσει παρόμοια συστολή των αιμοφόρων αγγείων σε γυναίκες που δεν πάσχουν από καρδιακή νόσο, και δε γνωρίζουν εάν το βραχυπρόθεσμο στρες στους συμμετέχοντες στη μελέτη θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου ή άλλων επιπλοκών, κάτι που σκοπεύουν να εξετάσουν σε μελλοντικές μελέτες. 

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή