Τρίτη , 21 Ιανουάριος 2025

Αυξημένο ουρικό οξύ: Οι κίνδυνοι για την καρδιά

Οι πάσχοντες από ένα τύπο φλεγμονώδους αρθρίτιδας αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους για την καρδιά, ειδικά αν πάσχουν από στεφανιαία νόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες επανεξέτασαν ευρήματα παλαιότερων μελετών για τη σχέση των καρδιαγγειακών παθήσεων και της ουρικής αρθρίτιδας, η οποία εμφανίζεται σε όσους έχουν υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα.

Στις ΗΠΑ, η ουρική αρθρίτιδα επηρεάζει περίπου 6 εκατομμύρια άνδρες και 2 εκατομμύρια γυναίκες, ή περίπου το 4% του πληθυσμού.

Η συσσώρευση ουρικού οξέος προκαλεί τον σχηματισμό κρυστάλλων στις αρθρώσεις, οι οποίοι προκαλούν αιφνίδιους πόνους, ευαισθησία, ερυθρότητα και πρήξιμο, συχνά στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού. Συνδέεται επίσης με μεγαλύτερο κίνδυνο νεφροπάθειας, διαβήτη, καρκίνου και υπνικής άπνοιας.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Duke μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 17.000 ασθενείς, εκ των οποίων 1.406 έπασχαν από ουρική αρθρίτιδα στην αρχή της μελέτης και υποβάλλονταν σε θεραπεία για καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Μετά την παρακολούθηση των ασθενών για μια μέση περίοδο 6,4 χρόνων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι «παρά την επιθετική θεραπεία», η ουρική αρθρίτιδα συνδεόταν με επιδείνωση των συμπτωμάτων και θάνατο.

«Μεταξύ των ασθενών που είχαν ουρική αρθρίτιδα στην αρχή της μελέτης ή που την ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, ο κίνδυνος είτε να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα είτε να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ήταν 15% υψηλότερος συγκριτικά με τους ασθενείς που δεν εμφάνισαν ουρική αρθρίτιδα», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Neha Pagidipati, καρδιολόγος και επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke.

Οι ασθενείς που είχαν ουρική αρθρίτιδα σε οποιαδήποτε φάση της μελέτης είχαν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή ανεπάρκεια συγκριτικά με όσους δεν έπασχαν από ουρική αρθρίτιδα.

Αν και παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι οι πάσχοντες από ουρική αρθρίτιδα έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, «πολλές από αυτές τις μελέτες είχαν γίνει πριν από δεκαετίες, προτού η σύγχρονη προληπτική θεραπεία όπως οι στατίνες γίνει εξαιρετικά κοινή», δήλωσε η Pagidipati. «Θέλαμε να εξετάσουμε πιο προσεκτικά τη σχέση μεταξύ της ουρικής αρθρίτιδας και της μελλοντικής καρδιοπάθειας σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο» πρόσθεσε.

Πολλοί ασθενείς δεν συνειδητοποιούν καν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ ουρικής αρθρίτιδας και καρδιακών προβλημάτων, είπε, και τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι οι ασθενείς πρέπει να συζητούν με τους γιατρούς τους σχετικά με τους πρόσθετους κινδύνους.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο γιατί η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, στις πιθανές αιτίες περιλαμβάνεται το αυξημένο οξειδωτικό στρες και η φλεγμονή.

«Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν υψηλά επίπεδα φλεγμονής διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και επίσης γνωρίζουμε ότι η ουρική αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από περιόδους οξείας φλεγμονής: Έτσι μπορεί να εξηγείται η σχέση των δύο καταστάσεων», πρόσθεσε.

Ο Δρ Jasvinder Singh, καθηγητής ιατρικής και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, σημειώνει ότι η νέα έρευνα δείχνει πόσο ύπουλη ασθένεια είναι η ουρική αρθρίτιδα.

«Η ουρική αρθρίτιδα δεν είναι απλώς μια ασθένεια των αρθρώσεων: Είναι μια ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις και στο σώμα. Δεν είναι μόνο ο πόνος στο δάκτυλο, επηρεάζει και άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς» δήλωσε.

«Οι ασθενείς πρέπει να το λάβουν αυτό υπόψιν και να γνωρίζουν ότι η παραμέληση της ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να επηρεάσει την καρδιαγγειακή τους υγεία» πρόσθεσε.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο The Journal of the American Heart Association.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

«Απειλή» για τον εγκέφαλο το ανεβασμένο ουρικό οξύ

Ανεβασμένο ουρικό οξύ; Η λύση βρίσκεται στη δίαιτα DASH

Ουρική αρθρίτιδα: Πώς θα την ξεχωρίσετε από τα σημάδια


Πηγή