Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024

Αυτά είναι τα συμπτώματα της Όμικρον που δεν πρέπει να αγνοήσουμε -Κοινού κρυολογήματος | ΥΓΕΙΑ

Ενώ η μετάλλαξη Όμικρον σαρώνει τον πλανήτη και τη χώρα, υπερπολλαπλασιάζοντας τα κρούσματα Covid-19, οι ειδικοί επισημαίνουν τα συμπτώματά της που πρέπει να μας ανησυχούν.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, σήμερα νοσούν 53.000 άνθρωποι, προσθέτοντας ότι ποτέ δεν έχει υπάρξει τέτοια κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων. Ενώ η Μίνα Γκάγκα, τόνισε ότι η παραλλαγή Ομικρον είναι υπεύθυνη για πάνω από το 60% των κρουσμάτων στη χώρα μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, η μετάλλαξη Omicron διαφέρει σημαντικά από τα προηγούμενα στελέχη. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 29 έτη. Είναι υπερμεταδοτική, κάτι που φαίνεται και από τον αριθμό των κρουσμάτων και ως εκ τούτου συστήνεται η μάσκα αυξημένης προστασίας ή διπλής.

Ο χρόνος επώασης είναι βραχύτερος και γι΄ αυτό αναθεωρήθηκαν οι οδηγίες καραντίνας, με βάση τον κανόνα 5+5, που προβλέπει για τους ασυμπτωματικούς καραντίνα 5 ημερών και στη συνέχεια μάσκα υψηλής προστασίας για πέντε ημέρες. Στη μετάλλαξη Όμικρον το διάστημα μεταξύ της έκθεσης στον ιό και την εμφάνιση συμπτωμάτων είναι μικρότερο, ενώ και η νόσηση διαρκεί λιγότερο.

Πιο προστατευμένοι είναι οι εμβολιασμένοι, ωστόσο ο κίνδυνος παραμένει για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που θα πρέπει να προσέχουν και να εμβολιάζονται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενόψει και της Πρωτοχρονιάς, η κυρία Παπαευαγγέλου ζήτησε ιδιαίτερη προσοχή ιδιαίτερα από τους νέους στις ενδοοικογενειακές επαφές και διεξαγωγή αντιγονικού τεστ, για εξόδους.

«Να μην αψηφούμε τα συμπτώματα του κρυολογήματος»

Η καθηγήτρια διευκρίνισε ότι πολλοί από αυτούς που θα κολλήσουν την Omicron, θα θεωρήσουν ότι έχουν ένα απλό κρυολόγημα κι όχι κορωνοϊό. «Να μην αψηφούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, αλλά να προχωρούμε στη διενέργεια ελέγχου» σημείωσε.

Δηλαδή, η καταρροή, ο πονοκέφαλος, η κόπωση, το φτέρνισμα, ο πονόλαιμος, αλλά και ο βήχας, ο πυρετός καθώς και αυτό που ισχύει και στα υπόλοιπα στελέχη του ιού, δηλαδή η απώλεια γεύσης και όσφρησης.

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός, λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης που υφίστανται ήδη τα νοσοκομεία, όπου το φορτίο παραμένει υψηλό. Επίσης, και στην Ελλάδα θα πρέπει να δούμε εάν η εικόνα είναι ανάλογη με αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου, που δείχνει πολλά κρούσματα αλλά λίγες νοσηλείες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα δεδομένα δείχνουν ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως και με τις τρεις δόσεις, είναι προστατευμένοι» σημείωσε. Όμως διευκρίνισε ότι 380.000 πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν ακόμη κάνει την πρώτη δόση.

Πώς θα ξεχωρίσετε εάν έχετε γρίπη, κρυολόγημα ή τη μετάλλαξη Όμικρον

Τα πρώιμα σημάδια του κρυολογήματος, της γρίπης και του κορωνοϊού τείνουν να είναι παρόμοια, δήλωσε στο CNN ο Ελ Σαγιέντ, επιδημιολόγος και πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Τμήματος Υγείας του Ντιτρόιτ. Τόσο ο κορωνοϊός όσο και η γρίπη συχνά έχουν συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση, πόνους στο σώμα, πονόλαιμο, δύσπνοια και εμετό ή διάρροια, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η λοίμωξη από κορωνοϊό μπορεί να διακριθεί από τον πονοκέφαλο και τον ξηρό βήχα που συχνά τον συνοδεύουν. Η απώλεια γεύσης και όσφρησης που ήταν το μεγαλύτερο προειδοποιητικό σημάδι μόλυνσης από τον κορωνοϊό εξακολουθεί να είναι πιθανό σύμπτωμα, αν και λιγότερο διαδεδομένο τώρα από ό,τι σε άλλες μεταλλάξεις, λέει ο Ελ Σαγιέντ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Για άτομα που αισθάνονται σοβαρό πόνο στο στήθος, ιδιαίτερα με ξηρό βήχα που έχει επιδεινωθεί, τότε θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια» προειδοποίησε.

Ο πιο σημαντικός όμως παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη, είναι η έκθεση. «Εάν αρχίζετε να νιώθετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, αξίζει να αναρωτηθείτε: Έχει μολυνθεί κάποιος με τον οποίο έχω έρθει σε επαφή, με κορωνοϊό; Αξίζει επίσης να απομονωθείτε και να κάνετε ένα rapid test» συμβουλεύει.

«Γκίκας Μαγιορκίνης: Να μην θεωρήσουμε ότι ο ιός έχει γίνει άκακος»

«Τα στοιχεία συγκλίνουν πλέον ότι το στέλεχος της παραλλαγής Όμικρον σχετίζεται με μειωμένη νοσηρότητα. Κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν να δούμε μεγάλο αριθμό διαγνώσεων εξαιτίας της αυξημένης μεταδοτικότητας, αλλά αναλογικά οι συμπολίτες που θα χρειαστούν νοσηλεία ή θα καταλήξουν θα είναι λιγότεροι από τα άλλα κύματα», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Τόνισε ωστόσο, ότι όσο καλό κι αν ακούγεται αυτό για τη δημόσια υγεία δεν σημαίνει ότι ο ιός έχει γίνει άκακος. «Οι συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο για να χρειαστούν νοσηλεία που είναι πολλαπλάσιος από όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και υπερπολλαπλάσιος από όσους έχουν κάνει και την ενισχυτική δόση. Η δε πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με τον ιό θα είναι υπερπολλαπλάσια τους επόμενους μήνες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα δερματικά εξανθήματα ως σύμπτωμα της Όμικρον

Για τα εξανθήματα που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον στο δέρμα μίλησε στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο ο καθηγητής δερματολογίας – αφροδισιολογίας, διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΑΠΘ, Δημήτρης Ιωαννίδης.

«Περίπου ένας στους πέντε ασθενείς με τη μετάλλαξη Όμικρον εμφανίζουν εκδηλώσεις της νόσου στο δέρμα, ενώ υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό 4-5% που εμφανίζει μόνο εξανθήματα στο δέρμα και είναι ασυμπτωματικό στα υπόλοιπα», ανέφερε.

«Υπάρχουν κάποια δερματικά συμπτώματα που μοιάζουν με χιονίστρες, που σε ορισμένους εμφανίζονται μόνο αυτά ως συμπτώματα και θα πρέπει να εξεταστούν για λοίμωξη από Covid-19» υπογράμμισε ο διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΑΠΘ, Δημήτρης Ιωαννίδης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι σύνηθες να εμφανίζει ένας ιός εξανθήματα, σε διάφορες ιώσεις έχουμε εξανθήματα. Το μη σύνηθες είναι η ποικιλία των εξανθημάτων από όλα τα όργανα που παρουσιάζονται με τη μετάλλαξη Όμικρον» συμπλήρωσε ο καθηγητής δερματολογίας – αφροδισιολογίας.

Σηματοδοτεί η Όμικρον το τέλος της πανδημίας;

Το σενάριο του τέλους της πανδημίας είναι ρεαλιστικό, σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδη Βατόπουλο.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι «θα πρέπει να τελειώνει αυτή η ιστορία φέτος», χαρακτηρίζοντας ρεαλιστικό το σενάριο η Όμικρον να σηματοδοτήσει το τέλος της πανδημίας και εξηγώντας ότι θα έχουμε πάρα πολλά κρούσματα και άρα θα αυξηθεί η ανοσία. «Το θέμα είναι να μην οδηγήσουν σε πάρα πολλούς θανάτους».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα τελειώσει αλλά δεν πρέπει να χαλαρώσουμε», τόνισε.

«Οσες φορές κάναμε προβλέψεις για τον κορωνοϊό, διαψευστήκαμε»

Ωστόσο, ειδικοί μιλώντας στο iefimerida.gr συνιστούν προσοχή και αποφεύγουν τους πρόωρους πανηγυρισμούς: «Δεν κάνουμε προβλέψεις με τον κορωνοϊό, γιατί όσες φόρες κάναμε, διαψευστήκαμε. Παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη της πανδημίας με βάση τα δεδομένα και αναλόγως πράττουμε κάθε φορά», μας ανέφεραν χαρακτηριστικά.


Πηγή