Τα οφέλη της άσκησης στη θάλασσα για την υγεία είναι πολλά.
Αν αντιμετωπίζετε όμως ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα, χρειάζεται να είστε πολύ προσεκτικοί, καθώς η υγρασία στην περιοχή των αυτιών είναι «σύμμαχος» της ωτίτιδας.
Η υγρασία στα αυτιά δημιουργεί αίσθημα βάρους και μας αναγκάζει να τα πειράξουμε για να ανακουφιστούμε. Τότε γίνεται ο τραυματισμός και προκαλείται η καλοκαιρινή ωτίτιδα, με επακόλουθα το πρήξιμο του αυτιού, πράσινα και κίτρινα υγρά και πυρετό.
Εκτός από τα αυτιά μπορεί να προκληθεί επιμόλυνση και στη μύτη, που οδηγεί σε πυώδη ρινίτιδα ή ακόμη και ιγμορίτιδα.
Αν πάσχετε μάλιστα από αλλεργίες, πολύποδες, αμυγδαλές ή και αλλεργική ρινίτιδα, η ταλαιπωρία μπορεί να διαρκέσει όλο το καλοκαίρι.
Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε τις καλοκαιρινές ωτίτιδες:
- Καθαρισμό των αυτιών κάθε Μάιο, για να αποφεύγονται τυχόν επιμολύνσεις.
- Αν κάνετε μακροβούτια, καταδύσεις και υποβρύχιο ψάρεμα, χρειάζοται να κάνετε μια πιο εξειδικευμένη εξέταση, για να βεβαιωθεί ο γιατρός ότι είναι εντάξει το ρινικό διάφραγμα.
- Δεν ξύνετε τα αυτιά σας με οτιδήποτε.
- Προσέχετε όταν λούζεστε. Το αυτί δεν θέλει λούσιμο, γιατί αλλιώς κινδυνεύει να κάνει φλεγμονές, από διαταραχή του pH.
- Εάν λούζεστε ή κολυμπάτε καθημερινά, να ρίχνετε λίγο άσπρο καθαρό οινόπνευμα στα αυτιά – προσφέρει προστασία και «τραβά» την υγρασία (αρκεί να μην υπάρχει ρήξη τυμπάνου).
- Φοράτε σκουφάκι θαλάσσης ή ειδικές ωτοασπίδες, τις οποίες τοποθετείτε σωστά, για αποφυγή τραυματισμών.
- Αποφεύγετε το μεγάλο ψύχος, ιδιαίτερα από A/C, καθώς και τις έντονες εναλλαγές θερμοκρασίας, καθώς μπορεί να συμβάλουν στην εξέλιξη μιας φλεγμονής.
- Μην κολυμπάτε σε αμφιβόλου καθαριότητας νερά.
- Σκουπίζετε καλά τα αυτιά μετά το μπάνιο και αποφεύγετε τη χρήση μπατονέτας, που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό.
- Μην βάζετε διάφορα λάδια μέσα στο αυτί, γιατί αν η ενόχληση προέρχεται από την κυψελίδα που έχει φουσκώσει, με το λάδι θα φουσκώσει ακόμη περισσότερο και η ενόχληση θα γίνει πιο έντονη.
Πηγή