Πέμπτη , 16 Ιανουάριος 2025

Αϋπνία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης (έρευνα)

Η αϋπνία μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο κατάθλιψης αλλά και της αδυναμίας αντιμετώπισής της, ειδικά στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα για περίπου 600 άτομα άνω των 60 ετών που επισκέφθηκαν κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη Νέα Υόρκη, τη Φιλαδέλφεια και το Πίτσμπουργκ. Όλοι είχαν σε κάποιο βαθμό κατάθλιψη.

Σε σύγκριση με τους ασθενείς των οποίων ο ύπνος βελτιώθηκε, όσοι αντιμετώπιζαν προβλήματα ύπνου που επιδεινώνονταν, είχαν 28 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με σοβαρή κατάθλιψη στο τέλος της 12μηνης μελέτης.

Όσων ο ύπνος ήταν χειρότερος, είχαν επίσης σχεδόν 12πλάσιες πιθανότητες ήπιας κατάθλιψης και 10% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν αυτοκτονικές τάσεις, σύμφωνα με τη μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Σε σύγκριση με ασθενείς των οποίων ο ύπνος βελτιώθηκε, όσοι είχαν σταθερή αλλά όχι επιδεινούμενη αϋπνία, ήταν πιο πιθανό να υποφέρουν από μόνιμη κατάθλιψη. Ο κίνδυνος όμως δεν ήταν τόσο υψηλός, όσο για τους ασθενείς των οποίων ο ύπνος επιδεινώθηκε.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι στους ηλικιωμένους με κατάθλιψη, η αϋπνία συνδέεται με κίνδυνο εμμένουσας κατάθλιψης και αυτοκτονικού ιδεασμού», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Adam Spira, καθηγητής ψυχικής υγείας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι διαταραχές του ύπνου προκαλούν απαραίτητα την κακή εξέλιξη της κατάθλιψης. Τα ευρήματα υποδεικνύουν όμως, ότι οι ηλικιωμένοι που λαμβάνουν θεραπεία για κατάθλιψη και των οποίων τα προβλήματα ύπνου είναι επίμονα ή επιδεινώνονται χρειάζονται περαιτέρω κλινική προσοχή» πρόσθεσε.

Η θεραπεία των προβλημάτων ύπνου πρέπει να διερευνηθεί ως τρόπος βελτίωσης των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε ηλικιωμένους, καθώς και προβλημάτων ψυχικής υγείας που σχετίζονται με τον διαταραγμένο ύπνο, καταλήγουν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημινική επιθεώρηση Sleep.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Έλλειψη ύπνου: Πώς συνδέεται με την αύξηση του βάρους και την καρδιακή νόσο

Αλτσχάιμερ: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο μόλις μία νύχτα κακού ύπνου

Αϋπνία: Πώς επηρεάζει την υγεία της καρδιάς

 

 


Πηγή