Παρασκευή , 10 Ιανουάριος 2025

Βάλτε το χιούμορ στις θεραπείες σας, προτείνει στους γιατρούς ο Γιάννης Ζουγανέλης

«…η καρδιά κρύβει σημάδια να τ’ ακούς….την προσέχεις, τη φροντίζεις μην φαλτσάρουν οι χορδές…». Πρόκειται για στίχους τραγουδιού που έγραψε ειδικά για την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης (13 Οκτωβρίου) και τραγούδησε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα ο Γιάννης Ζουγανέλης. «Νομίζω ότι είναι αφέλεια απέναντι στην ζωή να μην προσέχει κάποιος την καρδιά του», είπε ο κ. Ζουγανέλης, εκφράζοντας παράλληλα το παράπονο του διότι «οι γιατροί δεν συνεργάζονται με την Τέχνη» και προτρέποντας τους να «βάλουν το χιούμορ στις θεραπείες τους».

Η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για ενημέρωση κοινού και επαγγελματιών υγείας για τη θρόμβωση και τις επιπτώσεις της, καθώς και την ανάπτυξη πολύπλευρης δράσης για την καταπολέμηση της νόσου, ανέφεραν ειδικοί επιστήμονες στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (ΙΜΕΘΑ) και στην οποία συμμετείχαν 18 επιστημονικές εταιρείες.

Η θρομβοεμβολική νόσος είναι υποτιμημένη και ύπουλη και δυστυχώς θανατηφόρα και εξαιρετικά συχνή σχετιζόμενη με σημαντική νοσηρότητα και κόστος.Αποτελεί μια από τις πρώτες αιτίες θανάτου και πρόκλησης ανικανότητας παγκοσμίως. Η αφύπνιση και η επαγρύπνηση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας μπορεί να προλάβει τις σοβαρές επιπτώσεις αφού το 80% περίπου των θανάτων που οφείλονται στην θρομβοεμβολική νόσο συμβαίνουν κατά την διάρκεια της νοσηλείας και κατά τις πρώτες ημέρες μετά το εξιτήριο, είπαν οι επιστήμονες. Ωστόσο υπάρχει και θετικό μήνυμα που χρειάζεται να κρατήσουμε και είναι ότι η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος προλαμβάνεται και θεραπεύεται εφόσον διαγνωστεί εγκαίρως. Η ανάγκη ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης προκύπτει από τα στοιχεία που δείχνουν ότι κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 10.000.000 περιπτώσεις παγκοσμίως. Στην Ευρώπη κάθε χρόνο καταγράφονται 100.000-300.000 θάνατοι που οφείλονται στη θρόμβωση και τη θρομβοεμβολική νόσο. Στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο οι θάνατοι λόγω της θρόμβωσης είναι περισσότεροι από τους θανάτους που οφείλονται στο AIDS, τον καρκίνο του προστάτη, τον καρκίνο του μαστού και τα τροχαία ατυχήματα. Στις ΗΠΑ το κόστος της διάγνωσης και της θεραπείας της θρομβοεμβολικής νόσου είναι 15,5 δις ετησίως.

Αυξημένος ο κίνδυνος θρόμβωσης για καρκινοπαθείς

«Η θνησιμότητα καρκίνου και καρδιοπαθειών έχει ένα κοινό παθοφυσιολογικό μονοπάτι. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα εμφανίζονται με έντονο και πολλές φορές θανατηφόρο τρόπο (έμφραγμα, εγκεφαλικό) μετά από τη δημιουργία θρόμβου στα αγγεία συνεπεία των παραγόντων κινδύνου και ο καρκίνος σκοτώνει πολλές φορές μέσα από τη θρόμβωση την οποία ο ίδιος ως ασθένεια προκαλεί. Εάν κάποιος πάσχει από καρκίνο, έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθει θρόμβωση και πιο συγκεκριμένα εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΜΕΘΑ Δημήτρης Ρίχτερ.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι καρκινοπαθείς έχουν τέσσερις φορές υψηλότερο κίνδυνο από τον γενικό πληθυσμό να παρουσιάσουν θρόμβωση. Η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος (ΦΘΕ) επηρεάζει 1 στους 5 ογκολογικούς ασθενείς και αποτελεί τη 2η αιτία θανάτου στους ασθενείς με κακοήθεια.

Όπως είπαν οι επιστήμονες, ενώ δεν είναι γνωστοί όλοι οι παράγοντες, τέσσερις είναι οι βασικοί που επηρεάζουν την πιθανότητα εμφάνισης θρόμβου αίματος σε έναν ασθενή: η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, ο τύπος καρκίνου που διαγιγνώσκεται, ο τρόπος θεραπείας και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας του ασθενούς.

Ορισμένοι δε τύποι καρκίνου, για αδιευκρίνιστους μέχρι σήμερα λόγους, σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της Φλεβικής Θρομβοεμβολικής Νόσου. Αυτοί είναι ο καρκίνος των πνευμόνων, των νεφρών, των γεννητικών οργάνων, του εγκεφάλου, του Παγκρέατος και το Λέμφωμα.

Η θεραπεία της ΦΘΝ σε ασθενείς με καρκίνο στοχεύει στη μείωση της θνησιμότητας και της νοσηρότητας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Ενώ η θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση του καρκίνου, μπορεί ταυτόχρονα να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβωσης, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΙΜΕΘΑ. Η χημειοθεραπεία, και η χειρουργική επέμβαση μπορεί να βλάψουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων επηρεάζοντας τον τρόπο λειτουργίας τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβωση. «Όταν η χημειοθεραπεία σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, ορισμένες ουσίες, που μπορούν να προκαλέσουν θρόμβωση απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος. Ορισμένοι τύποι χημειοθεραπευτικών φαρμάκων έχουν λιγότερες πιθανότητες να οδηγήσουν σε πήξη του αίματος σε σχέση με άλλους. Θα ήταν σωστό ο ασθενής να ρωτά τον γιατρό ώστε να ενημερωθεί για τους κινδύνους που σχετίζονται με τη θεραπεία που του έχει συνταγογραφηθεί».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το να παραμείνει ο ασθενής ενεργός κατά την καταπολέμηση του καρκίνου μπορεί να είναι πολύ επωφελές. Θα τον βοηθήσει να διατηρήσει την καλή κυκλοφορία του αίματος στις φλέβες, έτσι ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξει θρόμβο.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή