Παρασκευή , 27 Δεκέμβριος 2024

Βάλτε χρώμα στο πιάτο σας

Μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους της υγιεινής διατροφής προσδιορίζεται από την έννοια της ποικιλίας, το οποίο επιτυγχάνεται εύκολα με την πολυχρωμία στη διατροφή μας.

Βάλτε
χρώματα στο πιάτο και στο τραπέζι σας
για να βοηθήσετε τη διάθεση σας και να
εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με πολλά
θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη
καλή λειτουργία του οργανισμού σας!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η
ίδια η φύση μας βοηθάει να χρωματίζουμε
το πιάτο μας και να απολαμβάνουμε έτσι
πληθώρα θρεπτικών συστατικών, αφού οι
φυσικές χρωστικές των ανεπεξέργαστων
τροφών προσδίδουν σημαντική διατροφική
αξία.

Τα
φωτοχημικά που δίνουν χρώμα στα τρόφιμα
διακρίνονται ως εξής:

  • Τα καροτενοειδή που δεν μπορούμε να τα συνθέσουμε μόνοι μας, μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα και σαν πανίσχυρα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το δέρμα και την υγεία των ματιών.
    Τροφές πλούσιες σε καροτενοειδή είναι:
  • τα κόκκινα (τομάτα, κεράσια, καρπούζι, και κόκκινες πιπεριές κ.ά.)
  • τα πορτοκαλί (καρότα, βερίκοκα, ροδάκινα, γλυκοπατάτα, κολοκύθα, παπάγια κ.ά.)
  • τα κίτρινα (πιπεριές, καλαμπόκι, μάνγκο κ.ά.)
  • Οι
    χλωροφύλλες
    που βοηθούν στην οξυγόνωση του οργανισμού,
    την αποβολή βαρέων μετάλλων και τη καλή
    κατάσταση της εντερικής μας χλωρίδας.
    Οι πλούσιες σε χλωροφύλλη τροφές
    αναγνωρίζονται από το χαρακτηριστικό
    τους πράσινο
    χρώμα (σπανάκι, μπρόκολο, σπαράγγια,
    αγκινάρες, ακτινίδιο κ.ά.), τα οποία
    είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Κ,
    φολικό οξύ και μαγνήσιο.
  • Οι ανθοκυανίνες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση και προστατεύουν τον οργανισμό, ενώ γίνονται πολλές μελέτες για την ευεργετική επίδραση των ανθοκυανινών σε διάφορους τομείς της υγείας μας. Τροφές που τις περιέχουν αναγνωρίζονται εύκολα από το χαρακτηριστικό μωβ ή σκούρο κόκκινο χρώμα τους (κόκκινα σταφύλια, κόκκινο λάχανο, μελιτζάνα, δαμάσκηνα και διάφορα… berries, όπως blueberries, φράουλες κλπ.) 

Γράφει η Αριάδνη Λιδωρίκη, Κλινική Διαιτολόγος του Τμήματος Κλινικής Διαιτολογίας ΥΓΕΙΑ.


Πηγή