Τετάρτη , 8 Ιανουάριος 2025

Βάρος γέννησης παιδιού: Πότε αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη για τη μητέρα

Είναι γνωστό ότι ο διαβήτης κύησης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στις γυναίκες.

Ο διαβήτης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται επίσης με αυξημένες πιθανότητες γέννησης μωρών με μακροσωμία (άνω των τεσσάρων κιλών) ή ανάπτυξης εμβρύων μεγάλων για την αντίστοιχη ηλικία κύησης.

Οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν αν μια γυναίκα χωρίς διαβήτη κύησης η οποία φέρνει στον κόσμο ένα μεγάλο μωρό, επίσης κινδυνεύει από διαβήτη αργότερα στη ζωή της.

Μελέτησαν 4.025 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη παρακολούθησης HAPO (Hyperglycemia and Adverse Pregnancy Outcome Follow-up Study) και οι οποίες δεν είχαν διαβήτη κύησης.

Από αυτές το 13% γέννησαν ένα μεγαλόσωμο μωρό, το 8% ένα μικρό για την ηλικία κύησης μωρό και το 79% ένα μωρό εντός των φυσιολογικών ορίων όσον αφορά το μέγεθος και το βάρος.

Τα στοιχεία αποκάλυψαν ότι 10-14 χρόνια μετά τον τοκετό, το 20% των γυναικών διαγνώστηκαν με προδιαβήτη ή διαβήτη και ότι η συχνότητα του προδιαβήτη ή διαβήτη ήταν υψηλότερη σε όσες είχαν γεννήσει μεγαλόσωμα μωρά (24,8%) συγκριτικά με όσες είχαν φέρει στον κόσμο μωρά φυσιολογικού βάρους (19,7%) ή πιο αδύνατα (15,4%).

«Πολύ συχνά στην κλινική πράξη, όταν βλέπουμε μεγάλα μωρά χωρίς διαβήτη κύησης της μητέρας δεν αναλογιζόμαστε τις μετέπειτα συνέπειες για την υγεία της γυναίκας», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Kartik K. Venkatesh επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μαιευτικής και γυναικολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πολιτειακού Πανεπιστημίου στο Οχάιο.

«Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν συνέπειες για την υγεία της εγκύου ακόμη και χωρίς να έχει παρουσιάσει διαβήτη κύησης, όταν έχει γεννήσει ένα βρέφος μεγαλύτερου μεγέθους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να παρακολουθείται η υγεία μεγάλων ομάδων του πληθυσμού και τα μωρά τους, ανεξαρτήτως αν είχαν διαβήτη κύησης» καταλήγει.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Obstetrics & Gynecology.


Πηγή