Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Βακτηριακή κολπίτιδα: Ο ρόλος των «καλών» βακτηρίων (έρευνα)

Μια δόση «καλών» βακτηρίων θα μπορούσε να βοηθήσει τις γυναίκες  να απαλλαγούν από τις κοινές αλλά ενοχλητικές κολπικές λοιμώξεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας κλινικής δοκιμής.

Οι γυναίκες που έλαβαν Lactin-V -ένα πειραματικό κολπικό υπόθετο που περιέχει ζωντανά βακτήρια- είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να βάλουν τέλος στις επαναλαμβανόμενες βακτηριακές κολπίτιδες συγκριτικά με τις γυναίκες που λάμβαναν εικονικό φάρμακο.

 «Αυτό που κάνουμε ουσιαστικά είναι να εξουδετερώσουμε τα κακά βακτήρια και στη συνέχεια να τα αντικαταστήσουμε με καλά βακτήρια, επιτρέποντάς τους να αναπτυχθούν ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή ισορροπία», εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Craig Cohen, καθηγητής μαιευτικής, γυναικολογίας και αναπαραγωγικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Η βακτηριακή κολπίτιδα (BV) είναι η πιο κοινή πάθηση του κόλπου σε γυναίκες ηλικίας 15 έως 44 ετών, επηρεάζοντας σχεδόν το 30% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κάθε κόλπος αποικίζεται με διαφορετικά στελέχη βακτηρίων. Η κολπίτιδα εμφανίζεται όταν τα «κακά» βακτήρια υπερτερούν έναντι των «καλών» βακτηρίων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν λευκές ή γκρίζες κολπικές εκκρίσεις, φαγούρα, αίσθημα καύσου στον κόλπο και δυσοσμία.

Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο πρόωρης γέννησης ή έμβρυο με χαμηλό βάρος στη γέννηση, καθώς και αυξημένο κίνδυνο μια γυναίκα  προσβληθεί από τον ιό HIV και άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.

Η συνήθης θεραπεία περιλαμβάνει τοπικά αντιβιοτικά τζελ. Όπως παρατήρησε όμως ο Cohen και οι συνεργάτες του, το πρόβλημα με αυτήν την τυπική θεραπεία, είναι ότι μόλις ολοκληρωθεί, τα κακά βακτήρια ξαναμολύνουν τον κόλπο.

Αυτός είναι ο λόγος που στο 75% των γυναικών, ενός τριών μηνών από την ολοκλήρωση της θεραπείας, η κολπίτιδα επανεμφανίζεται.

Στην παρούσα μελέτη, 228 γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με βακτηριακή κολπίτιδα έλαβαν θεραπεία με τζελ μετρονιδαζόλης (αντιβιοτικό ευρέως φάσματος που σταματά την ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων και παρασίτων) για πέντε μέρες. Στη συνέχεια, τα δύο τρίτα αυτών των γυναικών λάμβαναν Lactin-V για 11 εβδομάδες. Πρόκειται για σκόνη που τοποθετείται από τη γυναίκα με απλικατέρ στον κόλπο και περιέχει Lactobacillus crispatus, βακτήρια που υπάρχουν φυσικά στο γυναικείο κόλπο. Αυτό το είδος βακτηρίων παράγουν γαλακτικό οξύ, το οποίο αναστέλλει την ανάπτυξη κακών βακτηρίων.

Μέχρι το τέλος των πρώτων τριών μηνών, το 30% των γυναικών στην ομάδα που λάμβανε Lactin-V είχαν υποτροπιάσει, σε σύγκριση με το 45% των γυναικών που λάμβαναν εικονικό φάρμακο.

«Ουσιαστικά, ο κίνδυνος υποτροπής μειώνεται κατά 34% σε μια χρονική περίοδο 12 εβδομάδων», δήλωσε ο Cohen.

Οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν συνολικά για έξι μήνες, ενώ εκείνες που έλαβαν Lactin-V έδειξαν περαιτέρω βελτίωση, είπε ο Cohen.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Κολπίτιδα: Τι είναι, πώς εκδηλώνεται, πώς αντιμετωπίζεται

Βακτηριακή κολπίτιδα: 7 tips για ταχύτερη ανακούφιση

Κολπίτιδες: Γιατί αυξάνονται το καλοκαίρι, πώς θα προστατευτείς


Πηγή