Σάββατο , 21 Δεκέμβριος 2024

Βλέννα σε μύτη και λαιμό: Γιατί δημιουργείται και ποιος είναι ο ρόλος της

Στο αναπνευστικό σύστημα, η ρινική κοιλότητα, που αποτελεί την αρχή της αναπνευστικής οδού, είναι επικαλυμμένη με μια μεμβράνη, τη βλεννογόνο.

Η βλέννα που παράγεται εκεί συμβάλλει στην συγκράτηση της σκόνης και άλλων ξένων σωματιδίων του εισπνεόμενου αέρα.

Η βλέννα είναι μια ασπίδα του οργανισμού λοιπόν. 

Συνήθως δεν την αισθανόμαστε, όμως διάφοροι παράγοντες μπορεί βοηθήσουν στο να τη μετατρέψουν σε παχύρρευστη, έτσι γίνεται αισθητή και φυσικά δυσάρεστη.

Οι αναπνευστικές λοιμώξεις όπως το κοινό κρυολόγημα, οι φλεβοκομβικές λοιμώξεις, το κάπνισμα ή ακόμα και το περιβάλλον μπορεί να κάνουν τη βλέννα παχύρρευστη και ιδιαίτερα αισθητή. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

«Η βλέννα είναι σαν μια ζελατίνη, μια κολλώδης ουσία, η λειτουργία της οποίας είναι να λιπαίνει και να φιλτράρει» αναφέρει ο Δρ Μάικλ Έλις, κλινικός καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας στο Πανεπιστήμιο Τουλέιν της Νέας Ορλεάνης.

Η βλέννα διαφέρει από το φλέμα. Το φλέμα δεν παράγεται από τη μύτη, αλλά από τα τους κατώτερους υποδοχείς αέρα ως αντίδραση σε μια φλεγμονή. Μπορεί να μην είναι καν αισθητό μέχρι να το αποβάλετε με τον βήχα που παρουσιάζεται ως σύμπτωμα βρογχίτιδας ή πνευμονίας.

Η βλέννα, εξηγεί ο Δρ Έλις, «βοηθά στο να προστατεύει τα πνευμόνια, εγκλωβίζοντας τις βρομιές και τη σκόνη που εισπνέουμε, ενώ από την άλλη μια κίτρινη ή πράσινη βλέννα, το φλέμα, που συνήθως συνοδεύεται από μια δυσάρεστη οσμή, αποτελεί στις περισσότερες περιπτώσεις σημάδι κάποιας λοίμωξης, όμως όχι απαραίτητα λόγω του χρώματος. Πολλές φορές η βλέννα μπορεί να πάρει το χρώμα της από τα σωματίδια της σκόνης που εισπνέουμε».

Αιτίες που μπορεί να ευνοήσουν τη δημιουργία παχύρρευστης και ενοχλητικής βλέννας είναι:

  • Το ξηρό περιβάλλον, είτε λόγω του air condition ή της υπερβολικής ζέστης
  • Η αφυδάτωση σε περίπτωση που δεν πίνετε συχνά νερό ή καταναλώνετε ποτά με καφεΐνη που μπορεί να προκαλούν συχνοουρία
  • Το κάπνισμα
  • Φάρμακα που αφυδατώνουν τον οργανισμό

Ένα ζεστό μπάνιο θα σας ανακουφίσει από το αίσθημα της παχύρρευστης βλέννας στον λαιμό ή στη μύτη λόγω των υδρατμών και θα σας βοηθήσει προσωρινά να νιώσετε καλύτερα.

Αν παρατηρείτε πολύ συχνά πως έχετε παχύρρευστες βλέννες σε μύτη και λαιμό, είναι καλό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό γιατί πολλοί έχουν πέσει στην παγίδα να κάνουν μόνοι τους την διάγνωση στον εαυτό τους υποθέτοντας πως έχουν μια αλλεργία (η οποία στην πραγματικότητα σηματοδοτείται από πολλές υδαρείς εκκρίσεις που συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα αλλεργίας). Στη συνέχεια λαμβάνουν αντισταμινικά ενώ δεν πρέπει, τα οποία τελικά στεγνώνουν τη μύτη και κάνουν τη βλέννα πιο παχύρρευστη και το αίσθημα ακόμα πιο δυσάρεστο.

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνει σωστή διάγνωση.

Δείτε κι αυτό:

Φλέματα: Τι δείχνει το χρώμα τους για την υγεία σας


Πηγή