Η φυσική άμυνα του οργανισμού έναντι του κοινού κρυολογήματος θα μπορούσε να προσφέρει κάποια προστασία και έναντι του Covid-19.
Σε επιστημονική μελέτη του Imperial College του Λονδίνου συμμετείχαν 52 ανεμβολίαστα άτομα, που έζησαν για 28 μέρες κοντά σε κάποιον που μόλις κόλλησε Covid-19. Όσοι είχαν περάσει κρυολόγημα πρόσφατα, φαίνεται ότι ανέπτυξαν κάποιου είδους ανοσία και ήταν λιγότερο πιθανό να κολλήσουν τον κορωνοϊό.
Η αιτία γι’ αυτό είναι ότι κάποια κρυολογήματα προκαλούνται από κορωνοϊούς (όχι τον Covid-19), οπότε οι επιστήμονες ανέμεναν ότι η «άμυνα» του οργανισμού θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική όταν το σώμα κολλάει σε μικρό διάστημα ιούς της ίδιας «ομάδας».
Συγκεκριμένα, στη μελέτη οι ερευνητές εστίασαν στα Τ κύτταρα του ανοσοποιητικού, κάποια εκ των οποίων καταπολεμούν συγκεκριμένες απειλές, όπως έναν ιό. Παρατήρησαν ότι αφού ιάθηκε ο ασθενής από το κρυολόγημα, κάποια από αυτά τα κύτταρα παρέμειναν στη «μνήμη» του οργανισμού, έτοιμα για να αντιμετωπίσουν μια αντίστοιχη επόμενη απειλή.
Στη μελέτη, οι μισοί από τους συμμετέχοντες κόλλησαν Covid-19 και οι άλλοι μισοί όχι. Το ένα τρίτο όσων δεν κόλλησαν είχαν ανεπτυγμένα τα T κύτταρα, τα οποία πιθανότατα δημιουργήθηκαν από ένα πρόσφατο κρυολόγημα.
Η έρευνα αυτή μπορεί να βοηθήσει στη νέα γνώση για το πώς ο οργανισμός μας μπορεί να καταπολεμήσει έναν ιό, ωστόσο οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν πρέπει κάποιος να παρερμηνεύσει τα πορίσματα: Όσοι πέθαναν από Covid-19 ή νόσησαν σοβαρά δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να πέρασαν πρόσφατα ένα κρύωμα. Ούτε σημαίνει ότι όποιος νόσησε με κρυολόγημα πρόσφατα προστατεύεται από τον Covid-19, καθώς οι κορωνοϊοί που προκαλούν κρυολόγημα αποτελούν μόλις το 10%-15% του συνόλου των ιών αυτών, όπως επισημαίνουν.
Πηγή