Παρασκευή , 10 Ιανουάριος 2025

Γάλα βρόμης: Τα οφέλη του για την υγεία & πώς θα το φτιάξετε σε ελάχιστο χρόνο

Το γάλα βρόμης έχει γίνει πολύ δημοφιλές, καθώς είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, ενώ παράλληλα αποτελεί καλή εναλλακτική επιλογή όχι μόνο για τους χορτοφάγους αλλά και για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Η πλούσια και κρεμώδης υφή του το καθιστούν καλό υποκατάστατο του αγελαδινού γάλακτος και μπορεί να προστεθεί σε οποιοδήποτε ρόφημα, όπως ο καφές ή το τσάι. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, που διευκολύνουν την πέψη, ενώ έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.

Το καλύτερο; Μπορείτε να το φτιάξετε εύκολα στο σπίτι. Σε αντίθεση με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, δεν απαιτεί πολύ χρόνο και τα βασικά συστατικά που θα χρειαστείτε είναι πολύ φθηνότερα σε σχέση με τα αμύγδαλα ή τα κάσιους.

Φτιάχνοντας το δικό σας γάλα βρόμης θα έχετε ένα απολύτως φρέσκο προϊόν, και θα γνωρίζετε τα συστατικά του. Έτσι αποφεύγετε ουσίες όπως η ζάχαρη και η γλουτένη.

Αν και το γάλα βρόμης έχει διπλάσιες θερμίδες και υδατάνθρακες από το γάλα αμυγδάλου, είναι πλούσιο σε διαλυτές φυτικές ίνες και απαλλαγμένο από λακτόζη, ξηρούς καρπούς, σόγια και γλουτένη.

Πώς θα το φτιάξετε

Συστατικά

1 φλιτζάνι βρόμη

3 φλιτζάνια φιλτραρισμένο νερό

1 πρέζα αλάτι (προαιρετικά)

Λίγες σταγόνες εκχυλίσματος βανίλιας (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ανακατέψτε όλα τα συστατικά μέχρι να δημιουργήσετε ένα ομοιογενές μείγμα (προσθέστε τη βανίλια μόνο εάν θα χρησιμοποιήσετε το γάλα βρόμης σε γλυκιές και όχι αλμυρές συνταγές).

Σουρώστε το μίγμα χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι, ή μία καθαρή υφασμάτινη πετσέτα.

Φυλάξτε το γάλα στο ψυγείο μέχρι να το καταναλώσετε, αλλά όχι για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Εκτός από εκχύλισμα βανίλιας μπορείτε επίσης να προσθέσετε κανέλα ή κακάο για να αναδείξετε τη γεύση του ροφήματος, καθώς και να το χρησιμοποιήσετε στον καφέ σας ή στα smoothie σας σε συνδυασμό με φρούτα της επιλογής σας.

Διαβάστε επίσης:

Βρόμη: 5 οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνεται καθημερινά (φωτο)

Φυτικές ίνες: Τι σας προσφέρουν & πόσες χρειάζεστε την ημέρα (βίντεο)

Γάλατα φυτικής προέλευσης: Τα υπέρ, τα κατά & η θρεπτική αξία τους


Πηγή