Πέμπτη , 26 Δεκέμβριος 2024

Γήρανση εγκεφάλου: Ο ρόλος της υπέρτασης & ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ

Έναν ακόμη σημαντικό λόγο να διατηρείτε υπό έλεγχο την αρτηριακή σας πίεση, δίνουν οι επιστήμονες.

Νέα μελέτη με ελληνική υπογραφή έδειξε ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση σε προχωρημένη ηλικία μπλοκάρει τα αιμοφόρα αγγεία και δημιουργεί μορφώματα, αυξάνοντας τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ.

Οι επιστήμονες στην Κλινική Μνήμης Rush στο Σικάγο με επικεφαλής την Δρ Ζωή Αρβανιτάκη, παρακολούθησαν σχεδόν 1.300 άτομα μέχρι τον θάνατό τους, ο οποίος επήλθε σε ηλικία 89 ετών κατά μέσο όρο. Τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες με ιστορικό υπέρτασης, ενώ σε ποσοστό 87% ακολουθούσαν αντιϋπερτασική αγωγή.

Οι μεταθανάτιες αυτοψίες στους εγκεφάλους των ηλικιωμένων έδειξαν ότι 48% είχε εγκεφαλικές αλλοιώσεις. Ο κίνδυνος αλλοιώσεων ήταν μεγαλύτερος στα άτομα με την υψηλότερη μέση συστολική πίεση.

ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Για παράδειγμα, ένα άτομο με μέση συστολική πίεση 147 mm/Hg, συγκριτικά με κάποιον που είχε 134 mm/Hg, είχε 46% αυξημένες πιθανότητες να έχει εγκεφαλικές αλλοιώσεις.

Μικρότερος αλλά αξιοσημείωτα αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικών αλλοιώσεων παρατηρήθηκε και στα άτομα με ανεβασμένη διαστολική αρτηριακή πίεση.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης σχέση μεταξύ υψηλότερης συστολικής αρτηριακής πίεσης τα προηγούμενα χρόνια και μεγαλύτερων ποσοτήτων συμπλεγμάτων εγκεφαλικών κυττάρων, που σηματοδοτούσαν την ύπαρξη Αλτσχάιμερ.

Ωστόσο, οι χαρακτηριστικές αμυλοειδείς πλάκες που εντοπίζονται στους εγκεφάλους των πασχόντων από νόσο Αλτσχάιμερ δεν σχετίστηκαν με την αρτηριακή πίεση.

«Γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση, ειδικά σε νεαρές ηλικίες, σχετίζεται με τα εγκεφαλικά επεισόδια. Αλλά λιγότερα πράγματα είναι γνωστά αναφορικά με την εγκεφαλοαγγειακή νόσο και θελήσαμε να απαντήσουμε στο ερώτημα πώς η υπέρταση επηρεάζει την υγεία των ηλικιωμένων. Το συμπέρασμα της μελέτης μας έχει μεγάλη αξία για τους επιστήμονες που μελετούν τις εγκεφαλικές αλλαγές στη γήρανση και σίγουρα υπογραμμίζει την ανάγκη για όλο και περισσότερη έρευνα», εξηγεί η Δρ Αρβανιτάκη.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Διαβάστε επίσης:

Νεανικό Αλτσχάιμερ: Σε ποια ηλικία εμφανίζεται & ποια συμπτώματα προκαλεί

Η διατροφή που βάζει «φρένο» στο Αλτσχάιμερ έως και κατά 3,5 χρόνια!

Έχετε μόνιμα υπνηλία; Δείτε ποια σοβαρή ασθένεια παραμονεύει


Πηγή