Πέμπτη , 9 Ιανουάριος 2025

Γίνεται να σε πιάσει κρυολόγημα αν κάθεσαι στην βροχή;

“Μην βγεις έξω στη βροχή, θ’ αρρωστήσεις”! Πόσο βάσιμη ήταν αυτή γονική προειδοποίηση που όλοι μας έχουμε ακούσει ως παιδιά;

Αληθεύει ότι μπορεί να κρυολογήσεις αν είσαι έξω στη βροχή;

Αν και δεν είναι ακριβώς έτσι, υπάρχει μια αλήθεια σε αυτό: έχετε περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσετε αφού περάσετε παρατεταμένο χρόνο στη βροχή.

Το να κρυώνετε από παρατεταμένη έκθεση στη βροχή μειώνει την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος, καθιστώντας σας απλά πιο πιθανό να κολλήσετε έναν ιό (όπως του κοινού κρυολογήματος), αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι όντως θα κρυώσετε.

Μπορεί να κρυολογήσεις με το να είσαι έξω στη βροχή;

Το κρυολόγημα οφείλεται σε ιούς και όχι σε βροχή. Αλλά μια μελέτη του 2022 έδειξε ότι το κρύο (η μείωση της θερμοκρασίας του σώματος) μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου, καθιστώντας το πιο πιθανό να προσβληθεί από ιούς κρυολογήματος.

Έτσι, αν και η καθαυτή βροχή δεν μπορεί φυσικά να σας προκαλέσει κρυολόγημα, το να κρυώνετε επειδή είστε βρεγμένοι έξω για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα αρκετά, ώστε να κάνει όντως πιο πιθανό να κρυολογήσετε εάν έρθετε σε επαφή με ορισμένους ιούς.

Πώς κολλάει το κοινό κρυολόγημα

Υπάρχουν πάνω από 200 ιοί που προκαλούν κρυολόγημα. Αυτοί οι μεταδοτικοί ιοί μπορούν να μεταδοθούν μέσω του αέρα και μέσω άμεσης σωματικής επαφής. Το κρυολόγημα μπορεί επίσης να εξαπλωθεί όταν ένα άτομο αγγίζει το στόμα, τα μάτια ή την μύτη του με τα χέρια του, αφότου αυτά έχουν έρθει σε επαφή με ιικά σταγονίδια.

Γίνεται να προληφθεί το κρυολόγημα;

Μερικοί τρόποι για να μειώσετε την πιθανότητα κρυολογήματος είναι:

  • να πλένετε τακτικά τα χέρια σας
  • να μην μοιράζεστε τρόφιμα, ποτά και είδη οικιακής χρήσης με άτομα που μπορεί να ήδη άρρωστα
  • να αποφεύγετε το περιττό άγγιγμα των ματιών και του στόματος με τα χέρια σας
  • να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή και να ασκείστε τακτικά
  • να κοιμάστε καλά (διάρκεια και ποιότητα ύπνου)

Ποια είναι η θεραπεία για ένα κρυολόγημα και πώς γίνεται να μειωθεί η διάρκειά του;

Εάν κρυώσετε, μερικές σπιτικές θεραπείες που πρέπει να δοκιμάσετε είναι:

  • ξεκούραση
  • καλή ενυδάτωση (οι σούπες βοηθούν πολύ)
  • να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα στους εσωτερικούς χώρους που βρίσκεστε
  • γαργάρες με αλατόνερο
  • έκπλυση με φυσιολογικό ορό για να καθαρίσετε τις ρινικές σας οδούς

Διατίθενται φυσικά και φάρμακα για το κρυολόγημα και τη γρίπη χωρίς ιατρική συνταγή που μπορεί να βοηθήσουν. Για παράδειγμα, τα αποσυμφορητικά σπρέι μπορεί να βοηθήσουν με τη βουλωμένη μύτη. Επιπλέον, η ιβουπροφαίνη μπορεί να βοηθήσει με πόνους και πυρετούς, εάν εμφανιστούν. Ακολουθήστε τις οδηγίες στο κουτί και μιλήστε με τον γιατρό εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με τη χρήση αυτών των φαρμάκων.

Τα περισσότερα κρυολογήματα υποχωρούν μέσα σε 1-2 εβδομάδες και κατά κανόνα δεν θα χρειαστείτε ιατρική βοήθεια, παρά να μείνετε στο σπίτι και να κάνετε τα παραπάνω. Περιστασιακά, όμως, το κρυολόγημα μπορεί να εξελιχθεί σε βρογχίτιδα ή πνευμονία. Αυτό είναι πιο πιθανό εάν έχετε ένα ήδη εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή άλλες αναπνευστικές παθήσεις, όπως άσθμα.

Πώς μπορώ να ξέρω αν είναι απλώς κρυολόγημα και όχι γρίπη ή COVID-19;

Υπάρχει μεγάλη επικάλυψη στα συμπτώματα μεταξύ του κρυολογήματος, της γρίπης και της COVID-19. Ωστόσο, τα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι συνήθως λιγότερο σοβαρά από εκείνα που σχετίζονται με τη γρίπη ή την COVID-19. Επίσης, τα κρυολογήματα συνήθως δεν περιλαμβάνουν πυρετό.

Αν και τα συμπτώματα της COVID-19 μπορεί να περιλαμβάνουν την απώλεια της αίσθησης της γεύσης ή της όσφρησης, συχνά τα συμπτώματα είναι σχεδόν πανομοιότυπα με της γρίπης και μόνο ένα τεστ για κορωνοϊό είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξέρετε με σιγουριά τι έχετε.

Συμπερασματικά

Το να βρίσκεστε έξω στη βροχή δεν σημαίνει ότι θα κολλήσετε έναν από τους ιούς που προκαλούν κρυολόγημα. Αλλά εάν είστε βρεγμένοι και κρυώνετε για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ανοσοποιητικό σας σύστημα, καθιστώντας σας πιο πιθανό να κρυολογήσετε μετά.

Εάν όντως κρυολογήσετε, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε στις περισσότερες περιπτώσεις. Ενημερώστε τον γιατρό σας μόνο εάν τα συμπτώματα γίνουν σοβαρά, παραμείνουν για περισσότερο από μερικές εβδομάδες ή εάν έχετε άλλες ανησυχίες για την υγεία σας.


Πηγή