Τετάρτη , 29 Ιανουάριος 2025
Κέρκυρα: Ξεκίνησε ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου

Γερμανικό Ινστιτούτο: Τα εμβόλια προστατεύουν και από τις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού

Ανησυχία έχουν προκαλέσει στη διεθνή κοινότητα οι μεταλλάξεις του κορονοϊού, οι οποίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε αρκετά σημεία του πλναήτη. Ωστόσο, φαίνεται ότι τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί και είναι αυτήν τη στιγμή διαθέσιμα, προστατεύουν και από αυτές. Αυτό εκτίμησε ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου «Πάουλ Έρλιχ», Κλάους Τσίχουτεκ.

Ο ίδιος δήλωσε ακόμη ότι σε περίπτωση που χρειαστεί προσαρμογή του εμβολίου, η οποία, όπως π.χ. στην περίπτωση της BioNTech/Pfizer, μπορεί να είναι έτοιμη εντός έξι εβδομάδων, η αδειοδότηση θα γίνει γρήγορα. Ανέφερε ακόμη ότι μέχρι την περασμένη Κυριακή είχαν αναφερθεί στο Ινστιτούτο 325 περιπτώσεις παρενεργειών από εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, με τα περιστατικά να φθάνουν τα 0,53 ανά 1.000 δόσεις εμβολίου.

Όλες οι περιπτώσεις ήταν στο πλαίσιο των γνωστών πληροφοριών, διαβεβαίωσε ο κ. Τσίχουτεκ.

Σήμερα ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, ανακοίνωσε ότι έχουν εμβολιαστεί στη Γερμανία ήδη 840.000 άτομα. «Φθάσαμε στο πρώτο 1% του πληθυσμού», δήλωσε με στόχο να αναδείξει τον συμβολισμό.

«Λόγω των μεταλλάξεων του κορονοϊούν μπορεί να επιδεινωθεί η κατάσταση»

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» (RKI), Λόταρ Βίλερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, δεν ήταν το ίδιο καθησυχαστικός. Για τον λόγο αυτό και φοβούμενος τις μεταλλάξεις, τόνισε ότι είναι υπέρ της τηλεργασίας και της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων.

«Πολλοί εργαζόμενοι, παρά τη δυνατότητα της τηλεργασίας εξακολουθούν να είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν στο γραφείο τους και να συναντούν έτσι εκεί συναδέλφους τους. Ζητώ από τους εργοδότες να διευκολύνουν την τηλεργασία. Επίσης, όποιος συναντιέται για το μεσημεριανό γεύμα με έναν συνάδελφό του και κάθεται απέναντί του (σε μικρή απόσταση), δεν μπορεί να ισχυριστεί μετά ότι τα μέτρα δεν λειτουργούν. Αυτά τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν σωστά για να λειτουργήσουν. Στο τέλος του έτους η πανδημία θα είναι υπό έλεγχο, αλλά τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό των επαφών είναι απαραίτητα για τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων», ανέφερε.

«Η συμμόρφωση στα προστατευτικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού στη Γερμανία είναι επί του παρόντος πιο σημαντική από ποτέ. Δεν είναι ακόμη δυνατό να εκτιμηθεί πώς θα εξαπλωθούν οι εμφανισθείσες στη Γερμανία μεταλλάξεις του κορονοϊού. Υπάρχει, λοιπόν, η πιθανότητα τα πράγματα να επιδεινωθούν», τόνισε στη συνέχεια σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πρόεδρος του RKI κάλεσε επίσης τους πολίτες να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό. Όπως είπε: «Είμαι πολύ ευτυχής που έχουμε διαθέσιμα εμβόλια. Σας καλώ όλους να εκμεταλλευτείτε τη δυνατότητα εμβολιασμού. Τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί είναι ασφαλή, είναι ανεκτά από τον οργανισμό και παρέχουν αποτελεσματική προστασία κατά της ανάπτυξης της Covid-19. Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι θα περάσει πολύς καιρός έως ότου η πλειοψηφία των ανθρώπων στη Γερμανία θα μπορέσει να προστατευτεί μέσω των εμβολιασμών».

«Η συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων είναι αδιανόητη επί του παρόντος»

Τα σενάρια χαλάρωσης των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στη Γερμανία είναι επί του παρόντος αδιανόητα, κατά την πρόεδρο του ομοσπονδιακού Ιατρικού Συλλόγου.

«Τα σενάρια χαλάρωσης των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού είναι αδιανότητα επί του παρόντος. Ανησυχώ πολύ για τις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού. Απαιτούνται περισσότερα διαγνωστικά τεστ, ιδίως για τις νέες μεταλλαγμένες μορφές του κοροναϊού», τόνισε σήμερα η πρόεδρος του ομοσπονδιακού Ιατρικού Συλλόγου «Marburger Bund», Σουζάνε Γιόνα στον ραδιοφωνικό σταθμό SWR2.

«Σοκάρομαι ως γιατρός όταν ακούω κάποιους να συζητούν για χαλάρωση των μέτρων, σαν να επρόκειτο μόνο για τη σωστή προστασία των ηλικιωμένων πολιτών και μετά όλα θα μπορούσαν να συνεχιστούν όπως πριν από τον κορονοϊό. Στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 60 και 79 ετών έχουν ήδη πεθάνει 11.000 άνθρωποι. Ως γιατρό με πονάει να αποδεχτώ τη μοίρα τους. Εκτός τούτου, γίνεται πολύ μικρή συζήτηση για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της μόλυνσης από τον Covid 19», πρόσθεσε η ίδια.

Η πρόεδρος του ομοσπονδιακού Ιατρικού Συλλόγου αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο στις δηλώσεις, μεταξύ άλλων, του προέδρου του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος ζήτησε χτες από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (Bundestag) «να σκεφτεί τα σενάρια χαλάρωσης, επειδή το τρέχον lockdown δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα».


Πηγή