Σε μια εποχή όπου τα κρυολογήματα είναι συνήθη, το να κρατάτε τη μύτη σας και να κλείνετε το στόμα σας, μπορεί να σας φαίνεται ως η ιδανική εναλλακτική λύση απέναντι στο εκρηκτικό «Ατσιού».
Οι γιατροί όμως προειδοποιούν για τους κινδύνους μιας τέτοιας κίνησης, όταν ένας άνδρας βρέθηκε με ρήξη του πίσω μέρους του λαιμού του, όταν προσπάθησε να καταπνίξει ένα φτέρνισμα. Οι γιατροί λένε ότι το περιστατικό, το οποίο περιγράφουν λεπτομερώς στο British Medical Journal Case Reports, ήρθε στο φως όταν ένας 34χρονος παρατήρησε μια αλλαγή στη φωνή του, έναν πρησμένο λαιμό, πόνο κατά την κατάποση και μια περίεργη αίσθηση στο λαιμό του αφότου έκλεισε τη μύτη του για να αποφύγει ένα φτέρνισμα.
Η ομάδα έβγαλε ακτινογραφίες το λαιμό του άνδρα και ανακάλυψε φυσαλίδες αέρα στους ιστούς στο πίσω μέρος του λαιμού και στο λαιμό από τη βάση του κρανίου μέχρι τα μισά της πλάτης του άνδρα.
Αυτό, λένε, υποδηλώνει ότι στο πίσω μέρος του λαιμού υπήρξε ένα «δάκρυ» ως αποτέλεσμα της αυξημένης πίεσης από το πνιγμένο φτέρνισμα, που οδήγησε στη συλλογή αέρα στους μαλακούς ιστούς του. Με άλλο λόγια ανέφεραν ότι το προσπαθώντας να καταπνίξει το φτάρνισμά του, ο Βρετανός προκάλεσε ρήξη λάρυγγα.
«Για λόγους ευπρέπειας και εθιμοτυπίας, κάποιος σταματά μερικές φορές ένα φτέρνισμα. Ωστόσο, σε ατυχείς σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά σοβαρές επιπλοκές» δήλωσε ο Δρ. Σουντίπ Ντας, ένας εκ των συγγραφέων της έκθεσης.
Οι συγγραφείς προειδοποιούν πως η παρεμπόδιση του φτερνίσματος με κλείσιμο των ρουθουνιών και του στόματος, μπορεί να είναι επικίνδυνο και μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη του τυμπάνου του αυτιού ή ακόμα και σε ανεύρυσμα εγκεφάλου.
Ο Σαζ Αχμέντ, σύμβουλος ΩΡΛ και χειρουργός της βάσης κρανίου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ, που δεν συμμετείχε στην έρευνα, πρόσθεσε ότι τέτοιες επιπλοκές από το φτέρνισμα είναι τόσο ασυνήθιστες που δεν υπήρχαν εν γένει αποδεικτικά στοιχεία πως οι άνθρωποι πρέπει να κρατούν το φτέρνισμα.
Πηγή