Ομάδα ειδικών σε θέματα υγείας και διατροφής του Πανεπιστημίου του Bath, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Οξφόρδης, το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ και την Αρχή Ανάπτυξης Γεωργίας και Τροφίμων της Ιρλανδίας, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν κετογονική διατροφή μπορεί να παρουσιάσουν αύξηση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης και της απολιποπρωτεΐνης Β και μείωση ορισμένων βακτηρίων του εντέρου.
Οι ερευνητές μελέτησαν τις επιπτώσεις της κετογονικής διατροφής στον οργανισμό εθελοντών που την ακολούθησαν για ένα μήνα.
Η κετογονική δίαιτα προβλέπει τη δραστική μείωση της κατανάλωσης υδατανθράκων, αντικαθιστώντας τους με λιπαρά από κρέας, γαλακτοκομικά, τυρί, αυγά και άλλα τρόφιμα όπως το αβοκάντο.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι τηρούν τους κανόνες της χάνουν βάρος, αλλά και ότι η δίαιτα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως διατροφικές ελλείψεις, προβλήματα του πεπτικού, πέτρες στα νεφρά και, μακροπρόθεσμα, προβλήματα στα οστά.
Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν αν η δίαιτα μπορεί να οδηγήσει και σε αύξηση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης και ενδεχομένως σε άλλα προβλήματα υγείας. Για να το διαπιστώσουν, διεξήγαγαν μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, επιστρατεύοντας εθελοντές που θα ακολουθούσαν τη δίαιτα για ένα μήνα και στη συνέχεια θα υποβάλλονταν σε ιατρική αξιολόγηση.
Στη δοκιμή συμμετείχαν 53 μη παχύσαρκοι ενήλικες. Το ένα τρίτο από αυτούς ακολούθησαν κετογονική δίαιτα, ένα άλλο τρίτο ακολούθησε διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και το άλλο τρίτο αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου.
Μετά από ένα μήνα, όλοι οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε εξετάσεις. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που ακολουθούσαν την κετογονική δίαιτα είχαν χάσει κατά μέσο όρο 1,6 κιλά λίπους. Είχαν επίσης 16% υψηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης στο αίμα τους σε σχέση με την ομάδα ελέγχου και 26% υψηλότερα επίπεδα απολιποπρωτεΐνης Β, μιας πρωτεΐνης που είναι γνωστό ότι φράζει τις αρτηρίες.
Όσοι ακολουθούσαν τη δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη έχασαν κατά μέσο όρο ένα κιλό λίπους και είχαν 10% χαμηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης στα δείγματα αίματος και καμία αλλαγή στα επίπεδα απολιποπρωτεΐνης Β.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι εθελοντές που είχαν κάνει κετογονική δίαιτα είχαν επίσης μειωμένα επίπεδα ενός τύπου βακτηρίων του εντέρου που είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και στην παραγωγή της βιταμίνης Β.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο ανοικτής πρόσβασης Cell Reports Medicine.
Πηγή