Πέμπτη , 28 Νοέμβριος 2024

Γιατί η λαπαροσκόπηση πρέπει να προτιμάται στις γυναικολογικές επεμβάσεις;

 «Θα μπορέσω να αποκτήσω παιδιά μετά;». Αυτή είναι η πιο συχνή ερώτηση κάθε γυναίκας που δεν έχει γίνει ακόμα μητέρα και χρειάζεται να υποβληθεί σε κάποια γυναικολογική επέμβαση.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO,  χαρακτηριστικά αναφέρει: «Συχνά χρειάζεται να χειρουργήσω για κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα έφηβες ή νέες γυναίκες και οι ίδιες ή οι γονείς τους ανησυχούν, αν θα μπορέσουν ν’ αποκτήσουν παιδιά. Μπορώ να τους διαβεβαιώσω ότι με τις λαπαρασκοπικές μεθόδους που χρησιμοποιούμε  δεν απειλείται η γονιμότητα. 

Γιατί πρέπει να προτιμάται η λαπαρασκοπική μέθοδος, ιδιαίτερα στις γυναικολογικές επεμβάσεις;  
Επειδή με τη λαπαρασκοπική μέθοδο, εκτός του ότι εξασφαλίζεται ταχύτερη ανάρρωση, είναι μικρότερος ο τραυματισμός των ευαίσθητων οργάνων αναπαραγωγής, όπως για παράδειγμα των ωοθηκών και των σαλπίγγων. Ο χειρουργός βλέπει τα όργανα που χειρουργεί λεπτομερώς υπό μεγέθυνση και κάνει πιο λεπτές, ακριβείς κινήσεις οι οποίες εξασφαλίζουν τη μετεγχειρητικά καλή λειτουργία των οργάνων. Επομένως, πρόκειται για μια πιο φιλική προς τη γονιμότητα της γυναίκας επεμβατική μέθοδο, που διασφαλίζει άριστα τη γονιμότητα. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, όπως αν υπάρχει ενδομητρίωση, πολύποδας ή υδροσάλπιγγες, η λαπαροσκοπική επέμβαση μπορεί να δώσει και λύση στο πρόβλημα υπογονιμότητας. Και η γυναίκα τελικά να συλλάβει μετά την επέμβαση φυσιολογικά, χωρίς να χρειαστεί καταφύγει σε κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. 

Ποια γυναικολογικά προβλήματα μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν με λαπαροσκοπική επέμβαση;
Η λαπαροσκόπηση είναι η ελάχιστη επεμβατική χειρουργική και γι’ αυτό και μόνο υπάρχει σοβαρός λόγος να την προτιμήσει κάποιος.  Αν και δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις περιπτώσεις που απαιτούν χειρουργείο,  συνήθως προτιμάται για τη διερεύνηση της γονιμότητας, καθαρισμό ενδομητρίωσης και πυελικών συμφύσεων, διάνοιξη σαλπίγγων, αφαίρεση κύστεων στις ωοθήκες, αφαίρεση ινομυωμάτων ή πολύποδα,  υστερεκτομή, εξωμήτριος κύηση.  

Πώς ακριβώς γίνεται η επέμβαση με λαπαροσκόπηση;
Στη λαπαροσκόπηση η επέμβαση πραγματοποιείται διαμέσου πολύ μικρών τομών, αφού πρώτα η κοιλιακή χώρα διογκωθεί με αέριο για τη διευκόλυνση των χειρουργικών χειρισμών. Η αυτοφωτιζόμενη τηλεσκοπική κάμερα και τα ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία περνούν μέσα στην κοιλιακή χώρα από τις μικρές τομές και αποτελούν ουσιαστικά προέκταση των χεριών του χειρουργού.  Η όλη επέμβαση προβάλλεται σε οθόνες τηλεόρασης, από όπου ο χειρουργός βλέπει και χειρουργεί. 

Εκτός του ότι είναι πιο φιλική προς τη γονιμότητα, ποια άλλα είναι τα βασικά πλεονεκτήματα της μεθόδου; 
Η επέμβαση είναι λιγότερο τραυματική, με ελάχιστη απώλεια αίματος. Ο πόνος μετά την εγχείρηση είναι πολύ μικρότερος και η ανάρρωση γρηγορότερη με ταχύτερη κινητοποίηση της ασθενούς. Ο κίνδυνος εμβολών είναι μειωμένος, επειδή η γυναίκα αρχίζει να κινείται σε λιγότερο χρόνο. Επίσης, είναι λιγότερες οι μετεγχειρητικές συμφύσεις. Ακόμη, είναι καλύτερο και το αισθητικό αποτέλεσμα σε σύγκριση με τις επεμβάσεις ανοιχτού χειρουργείου, επειδή οι τομές είναι πολύ μικρές – περίπου 1 εκατοστό- και με το πέρασμα του χρόνου οι περισσότερες εξαφανίζονται. 

Είναι βέβαιο ότι μετά από μια τέτοια γυναικολογική επέμβαση θα μπορεί η γυναίκα ν’ αποκτήσει παιδί;
Σε κάθε περίπτωση εξαρτάται από το είδος της επέμβασης και το όργανο που χειρουργείται. Όπως τονίζει ο  Δρ. Παράσχος, συνήθως τα ποσοστά γονιμότητας μετά από τέτοιες επεμβάσεις είναι πολύ καλά. Ακόμα όμως και σε περιπτώσεις που χρειάζεται να αφαιρεθεί ένα καίριο για την τεκνοποίηση όργανο, όπως π.χ. μια ωοθήκη ή και οι δύο ωοθήκες ή οι σάλπιγγες ή τα προβλήματα υπογονιμότητας επιμένουν, υπάρχουν εναλλακτικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που μπορούν να διασφαλίσουν τη μελλοντική τεκνοποίηση, όπως η κατάψυξη ωαρίων ή η εξωσωματική γονιμοποίηση. Επομένως, οι γυναίκες δε χρειάζεται να αγχώνονται, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις με τον έναν ή τον άλλο τρόπο καταφέρνουν να γίνουν μητέρες.  
 
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις σύγχρονες γυναικολογικές επεμβάσεις και θέματα γονιμότητας, μπορείτε να επικοινωνήσετε  με τον Δρ. Θάνο Παράσχο,  Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας,   Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση  και Ενδοσκοπική Χειρουργική.

Dr. Θάνος Παράσχος
Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας
Ειδικός στην Eξωσωματική Γονιμοποίηση
και Ενδοσκοπική Χειρουργική

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος

T: (+30) 210 6774104
Κ: (+30) 6944428242 


Πηγή