Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024

Γιατί η σίγαση του κινητού τηλεφώνου μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο άγχος;

Οι άνθρωποι είναι προσκολλημένοι στα τηλέφωνά τους και λαμβάνουν συνεχώς ειδοποιήσεις. Έτσι, κάποιοι επιλέγου  να βάζουν τα τηλέφωνά τους στο αθόρυβο. Η επιλογή αυτή βοηθά πραγματικά στη μείωση του άγχους; Νέα έρευνα λέει κατηγορηματικά όχι.

Σίγουρα κάποιες στιγμές θα έχετε απενεργοποιήσει την ένταση του ήχου του κινητού σας τηλεφώνου νομίζοντας ότι θα σάς βοηθήσει να απομονωθείτε και να αποφύγετε το άγχος. Ωστόσο, η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Computers in Human Behavior με κριτές διατείνεται πως αυτή η κίνηση καταφέρνει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Πώς κατέληξαν οι ερευνητές σε αυτό το συμπέρασμα;

Για τη μελέτη, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 138 χρήστες iPhone. Περίπου το 42% είχε το τηλέφωνό του σε λειτουργία δόνησης, το 8% είχε το τηλέφωνό του σε αθόρυβη λειτουργία και το υπόλοιπο κράτησε τις ειδοποιήσεις ανοιχτές και ενεργές.

Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν επίσης μια έρευνα για να δουν αν διακατέχονταν από τον φόβο της απώλειας και τους δόθηκε επίσης ένα εργαλείο για την παρακολούθηση του τηλεφώνου τους σε πραγματικό χρόνο.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ήταν εύκολο να εντοπιστούν τον φόβο της απώλειας μεταξύ των συμμετεχόντων καθώς οι σύγχρονοι άνθρωποι κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα και αρκετές φορές αποτυγχάνουν να τα πραγματοποιήσουν όλα λόγω των αυξημένων υποχρεώσεών τους και του πιεστικού τους προγράμματος. Επίσης, μια ομάδα συμμετεχόντων φάνηκε ότι απέφευγαν όσο το δυνατόν περισσότερο τις δεσμεύσεις ή τις αποφάσεις τους με το σκεπτικό ότι μπορεί να προκύψει γι’ αυτούς, στην πορεία, κάτι πιο συναρπαστικό.

Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι των οποίων τα τηλέφωνά τους ήταν σε σιωπηλή λειτουργία έτειναν να σηκώνουν τα τηλέφωνά τους για να ελέγχουν τα μηνύματά τους πιο συχνά από εκείνους των οποίων είχαν ενεργοποιημένες ειδοποιήσεις ή ήταν σε δόνηση. Ήταν επίσης η ομάδα με τον υψηλότερο καταγεγραμμένο χρόνο που δαπανήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σύγκριση με εκείνους των οποίων τα τηλέφωνα δεν βρίσκονταν σε σίγαση.

Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για όσους είχαν τον φόβο της απώλειας, δήλωσαν οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι η απλή πράξη της σίγασης των ειδοποιήσεων φάνηκε να είναι πιο ψυχοφθόρα γι΄αυτήν την κατηγορία συμμετεχόντων.

kinito-othones.jpg

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα ρίχνουν νέο φως στον αντίκτυπο του απλού θέματος της σίγασης των τηλεφώνων, ειδικά μεταξύ εκείνων με υψηλό φόβο απώλειας.

«Τα ευρήματά μας προσφέρουν νέες πληροφορίες για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ των ειδοποιήσεων και της χρήσης κινητών τηλεφώνων, συγκεκριμένα πώς οι ηχητικές και δονητικές ενδείξεις των ειδοποιήσεων μετριάζουν την αβεβαιότητα των χρηστών και εκπληρώνουν τις ανάγκες πληροφόρησης και κοινωνικής παρακολούθησης».

Εν κατακλείδι οι ερευνητές συνιστούν οι χρήστες των κινητών τηλεφώνων να εξατομικεύουν τις ειδοποιήσεις τους διαχωρίζοντας των στενών φίλων και συγγενών από τις κοινωνικές ή εργασιακές ώστε να μην αισθάνονται ότι χάνουν σημαντικές κοινωνικές πληροφορίες.


Πηγή