Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους, όπως το Wegovy και το Ozempic, μπορούν να βοηθήσουν και στη θεραπεία του αλκοολισμού, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Τα άτομα που έπαιρναν σεμαγλουτίδη είχαν 50% έως 56% λιγότερες πιθανότητες είτε να γίνουν αλκοολικοί είτε να υποτροπιάσουν, αναφέρουν οι ερευνητές.
Τα διαθέσιμα φάρμακα για τη θεραπεία της διαταραχής χρήσης αλκοόλ είναι λίγα, συνεπώς η προσθήκη της σεμαγλουτίδης θα αποτελούσε μια σημαντική επιλογή.
«Πρόκειται για πολύ ελπιδοφόρα νέα, δεδομένου ότι μπορεί να έχουμε μια νέα θεραπευτική μέθοδο για τη θεραπεία της διαταραχής χρήσης αλκοόλ», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Rong Xu, καθηγητής βιοϊατρικής πληροφορικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve, στο Cleveland των ΗΠΑ.
Η σεμαγλουτίδη συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και εγκρίθηκε για πρώτη φορά ως θεραπεία του διαβήτη. Το φάρμακο μειώνει επίσης την όρεξη και επιβραδύνει την πέψη, γεγονός που οδήγησε τελικά στην έγκρισή του και για την απώλεια βάρους.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία σχεδόν 84.000 ασθενών με παχυσαρκία, καθώς και περίπου 600.000 ασθενών με διαβήτη τύπου 2.
Και στα δύο σύνολα δεδομένων, οι ερευνητές διαπίστωσαν σταθερή μείωση του αλκοολισμού μεταξύ των ατόμων που έλαβαν θεραπεία με σεμαγλουτίδη.
«Αν και τα ευρήματα είναι ελπιδοφόρα και παρέχουν προκαταρκτικές αποδείξεις για το πιθανό όφελος της σεμαγλουτίδης σε πραγματικούς πληθυσμούς, απαιτούνται περαιτέρω τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για να υποστηριχθεί κλινικά η χρήση της για τη διαταραχή της χρήσης αλκοόλ», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Πάμελα Ντέιβις, καθηγήτρια έρευνας στο Case Western.
Η σεμαγλουτίδη θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική κατά του αλκοολισμού επειδή η GLP-1 -η ορμόνη που ρυθμίζεται από το φάρμακο- εμπλέκεται επίσης στο σύστημα ανταμοιβής ντοπαμίνης που ενεργοποιείται από την κατανάλωση αλκοόλ, ανέφεραν οι ερευνητές.
«Τμήματα του εγκεφάλου που καθοδηγούν τις διατροφικές συμπεριφορές επικαλύπτονται σε μεγάλο βαθμό με την τάση για χρήση αλκοόλ ή άλλων ουσιών», δήλωσε ο Δρ. Λορέντζο Λέτζιο, κλινικός διευθυντής και αναπληρωτής επιστημονικός διευθυντής στο Εθνικό Ινστιτούτο κατάχρησης ουσιών.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.
Πηγή