Νέα έρευνα, η πρώτη του είδους της, διαπίστωσε ότι οι φρουτόμυγες είναι προγραμματισμένες να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν επικρατεί ζέστη, πράγμα που σημαίνει ότι η ανάγκη για ύπνο μπορεί να μην είναι μόνο πολιτιστικός αλλά βιολογικός λόγος.
Αντιλαμβάνεστε πως έχετε την ανάγκη το καλοκαίρι να κοιμάστε περισσότερο; Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Northwestern, υπάρχει ένας λόγος που έχετε την ανάγκη να κοιμάστε το μεσημέρι και πιθανότατα ο λόγος είναι βιολογικός. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 17/8 στο περιοδικό Current Biology, αποκάλυψε ότι οι φρουτόμυγες έχουν προγραμματιστεί από την ίδια τη φύση να παίρνουν έναν ύπνο στη μέση της ημέρας τότε που η θερμοκρασία είναι στα ύψη.
Τα ευρήματα ήταν συνέχεια μιας εργασίας που δημοσιεύθηκε το 2020, η οποία εντόπισε ένα θερμόμετρο εγκεφάλου ενεργό μόνο σε κρύο καιρό και η νέα δημοσίευση είναι η πρώτη που εξερευνά ένα σχετικό κύκλωμα «θερμομέτρου» για υψηλές θερμοκρασίες.
«Οι αλλαγές στη θερμοκρασία έχουν ισχυρή επίδραση στη συμπεριφορά τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων και περνούν στα ζώα ένα μήνυμα που τα βοηθά να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες εποχές», δήλωσε ο Marco Gallio, αναπληρωτής καθηγητής νευροβιολογίας και επικεφαλής της μελέτης. «Η επίδραση της θερμοκρασίας στον ύπνο μπορεί να είναι αρκετά ακραία, με ορισμένα ζώα να αποφασίζουν να κοιμηθούν μια ολόκληρη εποχή – σκεφτείτε μια αρκούδα σε χειμερία νάρκη – αλλά τα συγκεκριμένα κυκλώματα του εγκεφάλου που μεσολαβούν στην αλληλεπίδραση μεταξύ θερμοκρασίας και κέντρων ύπνου παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αχαρτογράφητα».
Τι σχέση έχουν όμως οι μύγες με την ανθρώπινη βιολογία;
Ο Gallio εξήγησε ότι οι φρουτόμυγες είναι ένα ιδανικό μοντέλο για τη μελέτη σημαντικών ερωτημάτων όπως «γιατί κοιμόμαστε» και «τι προσφέρει ο ύπνος για τον εγκέφαλο». Επιπλέον, επιτρέπουν στους ερευνητές να μελετήσουν την επίδραση εξωτερικών ενδείξεων όπως το φως και η θερμοκρασία στα κυτταρικά μονοπάτια.
«Οι ζεστές και οι κρύες θερμοκρασίες μπορούν να έχουν αρκετά διαφορετικά αποτελέσματα στη φυσιολογία και τη συμπεριφορά», συνέχισε ο Gallio, προσθέτοντας ότι αυτός ο διαχωρισμός μπορεί επίσης να αντανακλά εξελικτικές διαδικασίες που βασίζονται στους κύκλους της θερμότητας και του κρύου της Γης.
Η ομάδα ελπίζει στη συνέχεια να αποκαλύψει τους τυπικούς στόχους του κρύου και ζεστού κυκλώματος για να βρει πώς επηρεάζει το καθένα τον ύπνο. Επιπλέον, οι ερευνητές εξέφρασαν ενδιαφέρον για την παρατήρηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της θερμοκρασίας στη συμπεριφορά. «Οι άνθρωποι μπορεί να επιλέξουν να πάρουν έναν μεσημεριανό υπνάκο σε μια ζεστή μέρα, και σε ορισμένα μέρη του κόσμου αυτό είναι πολιτιστικός κανόνας, αλλά τι επιλέγετε και τι είναι προγραμματισμένο για εσάς»; είπε ο Gallio. «Φυσικά, δεν είναι πολιτιστικός ο λόγος που οι φρουτόμυγες κοιμούνται τις θερμές ώρες της ημέρας, οπότε στην πραγματικότητα μπορεί να υπάρχει ένας πολύ ισχυρός υποκείμενος βιολογικός μηχανισμός που αγνοείται στους ανθρώπους».
Πηγή:jpost.com
Πηγή