Τα υπερηχογραφήματα που γίνονται συνήθως στις ομαλά εξελισσόμενες κυήσεις είναι δύο: Η αυχενική διαφάνεια (11η-13η εβδομάδα της κύησης) και το υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου (20η-22η εβδομάδα).
Επιστήμονες στη Βρετανία κατέληξαν σε νέα μελέτη ότι ένα τρίτο υπερηχογράφημα στις αρχές του τρίτου τριμήνου της κύησης, μπορεί να μειώσει σημαντικά τις επιπλοκές του τοκετού, όπως είναι η ισχιακή προβολή, όταν δηλαδή το μωρό έρχεται με τον πισινό του και όχι με το κεφάλι του όπως γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις.
«Τα στάνταρ υπερηχογραφήματα γίνονται πολύ νωρίς για να εξακριβωθεί αν το μωρό έχει σωστή θέση για τον τοκετό», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Δρ. Asma Khalil, καθηγήτρια Μαιευτικής & Εμβρυϊκής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. «Ένα πρόσθετο υπερηχογράφημα, όμως, την 36η-37 εβδομάδα της κύησης μπορεί να κάνει τη διαφορά».
Η μελέτη βασίστηκε στην ανάλυση των ποσοστών επιπλοκών κύησης, μετά την καθιέρωση πρόσθετου υπερηχογραφήματος στην αρχή του τρίτου τριμήνου.
Η μελέτη διεξήχθη σε δύο μεγάλους νοσηλευτικούς ομίλους της Αγγλίας. Στον πρώτο, εξετάστηκαν δεδομένα από 16.777 γυναίκες που έκαναν τα δύο καθιερωμένα υπερηχογραφήματα και από 7.351 που έκαναν και τρίτο την 36η εβδομάδα. Στον δεύτερο όμιλο, εξετάστηκαν 5.119 και 4.575 γυναίκες, αντίστοιχα.
Κάποιες έγκυοι εξετάστηκαν με σταθερούς υπερηχογράφους και κάποιες με φορητούς.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα πρόσθετο υπερηχογράφημα μπορεί να μειώσει κατά 70% κατά μέσο όρο τα περιστατικά ισχιακής προβολής του εμβρύου. Η ισχιακή προβολή είναι επικίνδυνη, καθώς το μωρό μπορεί να υποστεί εγκεφαλική βλάβη λόγω έλλειψης οξυγόνου. Υπολογίζεται ότι το 4% των τοκετών ξεκινούν με το μωρό σε ισχιακή προβολή.
Η μελέτη έδειξε ότι με τον έλεγχο του εμβρύου κατά την 36η-37η εβδομάδα της κυήσεως με σταθερό υπέρηχο μειωνόταν ο κίνδυνος να συμβεί αυτό κατά 71% και με φορητό κατά 69%.
Με τον πρόσθετο υπερηχογραφικό έλεγχο μειώνονταν και άλλες επιπλοκές της εγκυμοσύνης. Τα νεογέννητα, λ.χ., είχαν κατά 16% λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία στη Μονάδα Νεογνών για παρακολούθηση. Είχαν επίσης 40-77% λιγότερες πιθανότητες να γεννηθούν με χαμηλή βαθμολογία Apgar.
Το σύστημα Apgar αξιολογεί το μωρό 5 λεπτά μετά τη γέννησή του. Μεταξύ άλλων, εξετάζει τον καρδιακό παλμό, την αναπνευστική ικανότητα και το δέρμα του. Αξιολογεί επίσης την μυϊκή λειτουργία και τα αντανακλαστικά του.
Ο πρόσθετος υπερηχογραφικός έλεγχος μείωνε επίσης σημαντικά τις πιθανότητες να χρειασθούν οι έγκυοι επείγουσα καισαρική.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση PLOS Medicine.
Πηγή