Υπάρχει λόγος που οι γυναίκες επιθυμούν να φάνε κάποιες όχι και τόσο υγιεινές τροφές σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο του μήνα.
Μελέτη διαπίστωσε μια αλλαγή στον εγκέφαλο των γυναικών σε μια συγκεκριμένη περίοδο του μήνα που θα μπορούσε να επηρεάσει την όρεξή τους και την επιθυμία τους για πρόχειρο φαγητό.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι στην προεμμηνορροϊκή φάση του κύκλου μιας γυναίκας, μετά την ωορρηξία αλλά πριν την περίοδό της, μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος αντιδρά λιγότερο στην ορμόνη ινσουλίνη.
Η ινσουλίνη παράγεται από το πάγκρεας και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι όταν η ινσουλίνη φτάνει στον εγκέφαλο, μπορεί να μειώσει την πείνα και να κάνει τις γυναίκες λιγότερο επιρρεπείς στην κατανάλωση σνακ.
Το νέο εύρημα, σύμφωνα με το οποίο η ινσουλίνη δεν λειτουργεί τόσο καλά στον εγκέφαλο όταν οι γυναίκες είναι πριν την έμμηνο ρύση, εξηγεί την αυξημένη όρεξή τους για ανθυγιεινές τροφές.
Τα ευρήματα προέρχονται από μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλων 15 γυναικών.
Ο ανώτερος συγγραφέας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Tuebingen στη Γερμανία, Martin Heni, δήλωσε: «Δεν υπάρχουν τόσες έρευνες για τη δράση της ινσουλίνης στον εγκέφαλο όσο στο σώμα. Είναι η πρώτη απόδειξη ότι έχει μικρότερη επίδραση στις γυναίκες σε ένα συγκεκριμένο σημείο του εμμηνορροϊκού τους κύκλου. Το συμπέρασμα βοηθά στην εξήγηση της πείνας στις προεμμηνορροϊκές γυναίκες και είναι πραγματικά χρήσιμο. Ωστόσο, η μελέτη μας δεν εξέτασε άμεσα αυτές τις επιπτώσεις στις γυναίκες».
Οι ερευνητές έδωσαν στις 15 γυναίκες ένα ρινικό σπρέι ινσουλίνης, η οποία μιμείται αυτό που συμβαίνει όταν η ορμόνη περνά στον εγκέφαλο.
Αυτό προκάλεσε σημαντική δραστηριότητα σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος κατά τη διάρκεια της «θυλακιώδους» φάσης του κύκλου τους – από την επόμενη ημέρα μετά την τελευταία τους περίοδο μέχρι την ωορρηξία.
Υπήρχε όμως λιγότερη εγκεφαλική δραστηριότητα στην «ωχρινική» φάση, μετά την ωορρηξία και μέχρι την επόμενη περίοδο (εφόσον δεν υπάρχει εγκυμοσύνη), η οποία διαρκεί 14 ημέρες.
Αυτό θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει τις προεμμηνορροϊκές εναλλαγές της διάθεσης, καθώς η δράση της ινσουλίνης στον εγκέφαλο μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματα.
Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι οι γυναίκες χρειάζονται ινσουλίνη στο πρώτο μισό του κύκλου τους, καθώς η ορμόνη ελέγχει τη γλυκόζη στο σώμα, προκειμένου να έχουν ενέργεια που θα τις βοηθήσει στην παραγωγή ωαρίου και την ενδυνάμωση της επένδυση της μήτρας σε περίπτωση που συλλάβουν.
Η διαδικασία αυτή είναι λιγότερο απαραίτητη μετά την ωορρηξία.
Η έλλειψη ευαισθησίας στην ινσουλίνη που παρατηρείται στους εγκεφάλους των προεμμηνορροϊκών γυναικών είναι, ωστόσο, ανεξάρτητη από την έλλειψη ευαισθησίας στην ινσουλίνη που παρατηρείται στο υπόλοιπο σώμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2.
Σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να φοβούνται μια σημαντική αύξηση του σακχάρου στο αίμα τους στο δεύτερο μισό του εμμηνορροϊκού τους κύκλου.
Ωστόσο, η προσωρινή έλλειψη ευαισθησίας στην ινσουλίνη στον εγκέφαλο θα μπορούσε να συμβάλει στην αποθήκευση περισσότερου λίπους στο σώμα.
Αυτό σημαίνει ότι οι αλλαγές στον εγκέφαλο των γυναικών πριν από την έμμηνο ρύση μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους γενικά έχουν περισσότερο σωματικό λίπος από τους άνδρες.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Metabolism.
Πηγή