Τι γίνεται, αν μία γυναίκα ζητήσει να υποβληθεί σε καισαρική τομή, χωρίς να υπάρχουν ιατρικοί λόγοι;
Η καισαρική τομή είναι μία «ασφαλιστική δικλείδα», χάρη στην οποία είμαστε σε θέση πλέον να «παρακάμψουμε» τρόπον τινά τον φυσιολογικό τοκετό (ο δόκιμος όρος είναι «κολπικός» τοκετός), αν κριθεί, πως με τη διαδικασία αυτή τίθεται εν κινδύνω η υγεία της μητέρας ή του νεογνού.
Ενίοτε όμως, οι όποιες συζητήσεις γύρω από την καισαρική τομή «εξάπτουν» τα πάθη, καθότι δεν είναι σπάνιο να βρεθούν «φλογεροί πολέμιοι» της επέμβασης αυτής. Βασικό επιχείρημα είναι τα αυξανόμενα ποσοστά καισαρικών τις τελευταίες δεκαετίες. Καίτοι η αύξηση αυτή συνδέεται τόσο με «κοινωνικούς» λόγους, όσο και με αλλαγές στην κλινική πρακτική, κάποιοι πιστεύουν, πως οι μαιευτήρες καταφεύγουν στην καισαρική για λόγους «ευκολίας».
Πάντως, υπάρχουν και γυναίκες, οι οποίες εκφράζουν την επιθυμία στον ιατρό τους να υποβληθούν σε καισαρική τομή χωρίς να υπάρχει κάποιος «στενά ιατρικός» λόγος.
Μα πόσες είναι οι γυναίκες, που εκφράζουν την επιθυμία αυτή;
Απολύτως σαφή στατιστικά στοιχεία, που να καταδεικνύου το ακριβές ποσοστό των γυναικών, οι οποίες εκφράζουν προτίμηση στην καισαρική τομή έναντι του φυσιολογικού τοκετού δεν είναι διαθέσιμα. Εντούτοις, σε έκθεση των Εθνικών Ιδρυμάτων της Υγείας (National Institutes of Health – N.I.H.) των Η.Π.Α. του 2006 αναφέρεται, πως το συγκεκριμένο ποσοστό ανέρχεται στο περίπου 2,5% επί των εγκύων, ενώ φαίνεται, ότι παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.
Διαβάστε περισσότερα στο Mothersblog.gr
Πηγή