Τα χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών προκαλούν πολλές αλλαγές στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας για υψηλή αρτηριακή πίεση.
Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται στο κάτω μέρος του λαιμού. Απελευθερώνει ορμόνες που βοηθούν στη ρύθμιση πολλών συστημάτων στο σώμα: διατήρηση του καρδιακού παλμού, του μεταβολισμού, του πεπτικού συστήματος και της υγείας των οστών.
Μερικές φορές, ο θυρεοειδής μπορεί να μην παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες. Όταν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών σας είναι χαμηλά, μπορεί να λάβετε διάγνωση υποθυρεοειδισμού. Έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 5% των ανθρώπων έχουν αυτή τη διάγνωση και ένα άλλο 5% μπορεί να έχει αδιάγνωστο υποθυρεοειδισμό.
Μπορεί ο υποθυρεοειδισμός να προκαλέσει υπέρταση;
Ναι, υπάρχει σχέση μεταξύ του υποθυρεοειδισμού και της υπέρτασης. Δεν θα εμφανίσουν υπέρταση όλοι όσοι έχουν υποθυρεοειδισμό, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αυτό μπορεί να συμβεί.
Η αρτηριακή σας πίεση μπορεί να ποικίλλει λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά όταν η αρτηριακή σας πίεση παραμένει υψηλή, είναι γνωστή ως υπέρταση. Ο υποθυρεοειδισμός είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη υπέρτασης.
Οι ορμόνες του θυρεοειδούς εμπλέκονται στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού και στη διατήρηση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων. Τα χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να σας κάνουν πιο επιρρεπείς στην υψηλή αρτηριακή πίεση.
Πώς ο θυρεοειδής επηρεάζει την αρτηριακή πίεση
Μεταξύ των πολλών άλλων λειτουργιών τους στο σώμα, οι ορμόνες του θυρεοειδούς βοηθούν να διατηρείται σταθερός ο καρδιακός ρυθμός και τα αιμοφόρα αγγεία υγιή.
Όταν ο θυρεοειδής δεν παράγει αρκετές ορμόνες, ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται. Τα χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών μπορούν επίσης να κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία λιγότερο εύκαμπτα. Όταν συμβεί αυτό, η αρτηριακή σας πίεση αυξάνεται καθώς η καρδιά εργάζεται σκληρότερα για να αντλήσει επαρκώς το αίμα σε όλο το σώμα.
Ο υποθυρεοειδισμός έχει επίσης συσχετιστεί με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Με την πάροδο του χρόνου, η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να προκαλέσει στενότητα των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνοντας περαιτέρω την αρτηριακή πίεση.
Συμπτώματα θυρεοειδικής υπέρτασης
Πολλοί με υψηλή αρτηριακή πίεση δεν έχουν συμπτώματα. Έτσι, εάν ζείτε με υποθυρεοειδισμό, είναι καλή ιδέα να κάνετε τακτικούς ελέγχους της αρτηριακής σας πίεσης.
Η υπέρταση μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα, αλλά μερικοί εμφανίζουν τα ακόλουθα:
- πονοκεφάλους
- αυξημένο άγχος
- θολή όραση
- πόνο στο στήθος
- ζάλη
Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συμπτώματα, αλλά μπορεί να είναι ασαφή και παρόμοια με τα συμπτώματα άλλων καταστάσεων, όπως:
- κούραση
- αίσθημα ότι κρυώνετε περισσότερο από άλλους
- αλλαγές διάθεσης
- πόνος μυών και αρθρώσεων
- πιο αργή πέψη
- αραίωση μαλλιών
Μπορεί η φαρμακευτική αγωγή για τον θυρεοειδή να αυξήσει ή να μειώσει την αρτηριακή πίεση;
Εάν ο θυρεοειδής σας δεν παράγει αρκετές ορμόνες, θα χρειαστείτε φάρμακα για να τροφοδοτήσετε το σώμα σας με τη σωστή ποσότητα ορμονών. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου 1 στα 3 άτομα με υποθυρεοειδισμό δεν λαμβάνουν τη σωστή θεραπεία.
Είναι σημαντικό να κάνετε τακτικές εξετάσεις αίματος για να παρακολουθείτε τα επίπεδα του θυρεοειδούς σας. Τα επίπεδα των ορμονών μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου και κάποια στιγμή μπορεί να χρειαστείτε υψηλότερη ή χαμηλότερη δόση φαρμακευτικής αγωγής για τον θυρεοειδή. Εάν μόλις ξεκινάτε να παίρνετε φάρμακα για τις ορμόνες του θυρεοειδούς, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να βρείτε τη σωστή δόση.
Ο υπερθυρεοειδισμός, ο οποίος περιλαμβάνει υψηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών, έχει επίσης επιπτώσεις στην υγεία. Όπως και ο υποθυρεοειδισμός, έτσι και ο υπερθυρεοειδισμός σχετίζεται με υπέρταση.
Μόλις τα επίπεδα του θυρεοειδούς σας είναι σταθερά, η αρτηριακή σας πίεση μπορεί να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα, αλλά ο γιατρός σας μπορεί να εξακολουθεί να κάνει τακτικούς ελέγχους της αρτηριακής πίεσης.
Προκαλεί υπέρταση η νόσος Χασιμότο;
Ναι. Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια αυτοάνοση κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τον θυρεοειδή. Αναγκάζει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στα κύτταρα που παράγουν θυρεοειδικές ορμόνες. Είναι η πιο κοινή αιτία υποθυρεοειδισμού.
Πηγή:healthline.com
Πηγή