Κυριακή , 22 Δεκέμβριος 2024

Γιατί σας πιάνει πονοκέφαλος πριν από καταιγίδα βροχής

Αν είχατε ποτέ πονοκέφαλο λίγο πριν ξεσπάσει μια καταιγίδα, μπορεί να μην είναι τυχαίο.

Μάλιστα, οι καιρικές συνθήκες είναι ένα σύνηθες έναυσμα για πονοκεφάλους και κρίσεις ημικρανίας.

Πολλοί που ζουν με ημικρανίες ή που είναι επιρρεπείς σε πονοκεφάλους, υποστηρίζουν ότι ο καιρός μπορεί να πυροδοτήσεις σχετικές κρίσεις. Το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας αναφέρει ότι λίγο πάνω από το 33% των πασχόντων από ημικρανίες αισθάνονται ότι συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν κρίση και η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου κατατάσσει τις κακές καιρικές συνθήκες μεταξύ των 10 πιο κοινών αιτιών πονοκεφάλου.

Οι σχετικές επιστημονικές μελέτες για το εν λόγω θέμα έχουν δώσει ανάμεικτα αποτελέσματα. Αλλά υπάρχει ένας συγκεκριμένος μετεωρολογικός παράγοντας που εμφανίζεται ξανά και ξανά: η ατμοσφαιρική πίεση.

Ατμοσφαιρική πίεση και πονοκέφαλος

Οι αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση έχουν επανειλημμένα κατηγορηθεί για έναρξη πονοκεφάλων και ημικρανιών. Αυτό εξηγεί το γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν πονοκεφάλους στα αεροπλάνα: η ατμοσφαιρική πίεση είναι χαμηλότερη σε μεγαλύτερα υψόμετρα, και παρόλο που οι καμπίνες των αεροσκαφών είναι υπό πίεση, μπορείτε ακόμα να αισθανθείτε τις επιπτώσεις των μεταβολών της πίεσης κατά την απογείωση και την προσγείωση.

Για κάποιους, αυτό σημαίνει ότι τα αυτιά τους “σκάνε”, προκαλώντας προσωρινή απώλεια ακοής και -σε πιο σοβαρές περιπτώσεις- πόνο και ζάλη. Για άλλους, μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που έχει γίνει γνωστό ως “πονοκέφαλος αεροπλάνου”. Είναι ένα σχετικά νέο όνομα για ένα ζήτημα που πιθανότατα υπήρχε από τότε που οι άνθρωποι άρχισαν να ταξιδεύουν με αεροπλάνο: συνήθως είναι ένας οξύς πόνος στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού, ο οποίος βελτιώνεται μόλις η πίεση εξισωθεί ξανά.

Αλλά οι πτώσεις της ατμοσφαιρικής πίεσης δεν συμβαίνουν μόνο σε μεγάλο υψόμετρο. Μπορούν επίσης να προηγούνται μιας καταιγίδας. Αυτή είναι μια από τις πιο πιθανές εξηγήσεις πίσω από τους πονοκεφάλους που προκαλούνται από τις καιρικές συνθήκες.

Μια ανασκόπηση του 2019 εξέτασε σε βάθος τους πονοκεφάλους λόγω βαρομετρικής πίεσης και ανέφερε μια σειρά από μελέτες που δείχνουν συσχέτιση μεταξύ της μειωμένης πίεσης και των συμπτωμάτων κεφαλαλγίας ή ημικρανίας. Για παράδειγμα, μια μελέτη με περισσότερους από 7.000 ασθενείς το 2009 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “η χαμηλότερη βαρομετρική πίεση οδήγησε σε παροδική αύξηση του κινδύνου σοβαρής κεφαλαλγίας σε βαθμό που να απαιτείται αξιολόγηση σε νοσοκομειακό τμήμα επειγόντων περιστατικών”!

Ωστόσο, οι συντάκτες της ανασκόπησης επεσήμαναν, ότι “τα αποτελέσματα των μελετών για τους πονοκεφάλους λόγω βαρομετρικής πίεσης είναι ασυνεπή όσον αφορά την σχέση αιτίου-αποτελέσματος και αποτυγχάνουν να δημιουργήσουν μια ισχυρή συσχέτιση”. Μια πιο πρόσφατη ανασκόπηση του 2023 έβγαλε ένα παρόμοιο συμπέρασμα.

Πώς μπορεί η ατμοσφαιρική πίεση να προκαλέσει πονοκεφάλους

Παρά τα ανάμεικτα ερευνητικά αποτελέσματα σχετικά με το θέμα, είναι δύσκολο να αγνοηθεί το γεγονός ότι τόσοι πολλοί ασθενείς με πονοκέφαλο και ημικρανία αναφέρουν επιδείνωση των συμπτωμάτων, όταν πέφτει η ατμοσφαιρική πίεση. Άρα, τι μπορεί να προκαλεί τον πόνο τους;

Υπάρχουν μερικές διαφορετικές θεωρίες, αλλά μια από τις πιο συχνά αναφερόμενες είναι η επίδραση της ατμοσφαιρικής πίεσης στο τρίδυμο νεύρο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κρανιακό νεύρο, το οποίο διακλαδίζεται στο τριχωτό της κεφαλής και στο πρόσωπο και εμπλέκεται σε πολλές διαταραχές πονοκεφάλου και πόνων στο πρόσωπο.

Υπάρχει βιβλιογραφία που υποδηλώνει ότι το τρίδυμο νεύρο είναι ευάλωτο σε αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση στο σημείο της στενής σωλήνωσης του μέσου αυτιού.

Μια μελέτη σε αρουραίους το 2010 βοήθησε να ενισχυθεί αυτή η σύνδεση μεταξύ του τριδύμου νεύρου και των πονοκεφάλων που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες. Η μειωμένη ατμοσφαιρική πίεση βρέθηκε να αυξάνει την ηλεκτρική δραστηριότητα σε ορισμένους νευρώνες στον πυρήνα του εγκεφαλικού στελέχους που μεταδίδει αισθητηριακές πληροφορίες από το πρόσωπο. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι παρόμοιοι μηχανισμοί θα μπορούσαν να ισχύουν και στους ανθρώπους και -ενδεχομένως- είναι υπεύθυνοι για πονοκεφάλους λόγω βαρομετρικής πίεσης.

Με βάση αυτό, μια μικρή μελέτη το 2021 διαπίστωσε ότι άτομα που εκτέθηκαν σε αλλαγές στη βαρομετρική πίεση για περιόδους 8 λεπτών κάθε φορά ανέφεραν συχνά ένα αίσθημα πίεσης στο κεφάλι και τα αυτιά, ενώ μερικοί είχαν ήπιους έως μέτριους πονοκεφάλους. Οι συγγραφείς ζήτησαν μια μεγαλύτερη μελέτη, για να δουν αν αυτός θα μπορούσε να είναι ο λόγος πίσω από τους πονοκεφάλους ορισμένων ανθρώπων που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες.

Οι πονοκέφαλοι λόγω βαρομετρικής πίεσης μπορεί επίσης να προέρχονται από ανισορροπίες πίεσης στα ιγμόρεια, όπως εξήγησε η νευρολόγος δρ. Elizabeth Hartman από το Κέντρο Υγείας του πανεπιστημίου Νεμπράσκα-Λίνκολν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού και πίσω από τα μάτια. Μια ξαφνική πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης μπορεί επίσης να επιδεινώσει έναν υπάρχοντα πονοκέφαλο ή ημικρανία με αυτόν τον τρόπο.

Άλλοι παράγοντες που προκαλούν πονοκέφαλο λόγω καιρικών συνθηκών

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα για την Ημικρανία, τόσο η θερμοκρασία όσο και η υγρασία έχουν εμπλακεί ως πιθανοί ερεθισμοί για μερικούς ανθρώπους.

Μια μελέτη από το 2000 έδειξε πώς οι ασθενείς με ημικρανία που εκτέθηκαν στο ίδιο καιρικό φαινόμενο (μοτίβα θερμού δυτικού ανέμου στον νότιο Καναδά) ανέφεραν επιδείνωση των συμπτωμάτων σε διαφορετικούς χρόνους ως απόκριση σε διαφορετικές συνθήκες.

Το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι αναφέρουν τις καιρικές συνθήκες ως έναυσμα για τους πονοκεφάλους ή τις ημικρανίες τους δείχνει ότι δεν πρέπει να αγνοηθεί το φαινόμενο, ειδικά όταν υπάρχουν κάποια ερευνητικά στοιχεία έρευνα που το υποστηρίζουν. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερες, πιο αυστηρές μελέτες, για να διαπιστωθεί με σαφήνεια το τι μπορεί να συμβαίνει.

Πηγή: iflscience.com


Πηγή